Rekabet olayı farklı ama harcanan zaman daha doğrusu maliyete göre fiyat belirlemek pratiktir.
Söylediğiniz şey mantıklı görünse de cevabı var
Mesela ben yazılımla 10 yıldır uğraşıyorum, başka birisi 1 yıldır uğraşıyor. Haliyle ikimizin tecrübeleri aynı olmaz (normal şartlarda), o yüzden arada bir çok fark mevcuttur. Şimdi ben uygulamayı 10 saatte yapıyorsam ve diğer kişi de 1 haftada bitiriyorsa bu demek değildir ki çok uzun sürede yapan daha fazla kazanır.
Ben ilk freelance işimden 100 TL kazanmıştım ama programı yapmak baya bir zamanımı almıştı. Ama bu işi daha kısa sürede yapacak biri benden çok daha kısa sürede tamamlayıp daha fazla kazanabilirdi.
Buradaki anahtar kelime, saat ücreti.. Bu senin kendine biçtiğin saatlik ücret. Mesela senin normal şartlar altında yaşadığın ülkeye göre, hayat şartlarına göre, tecrübene göre, emeğine göre, bilgine göre bir değer biçersin. 10 yıllık bir yazılımcı ile 1 yıllık bir yazılımcı haliyle aynı değeri biçmez.
O yüzden birisi 100 tl teklif ettiği işe birileri 1000 tl isteyebiliyor (elbette kötü niyetleri saymıyoruz) ama fark burdan geliyor. Yani senin saatlik ücretin x süre ile çok net bir ücret belirlenemese bile isabet oranı yüksektir ve yazılım mühendisliğinde kullanılan bir yoldur.
İşini çabuk bitiren tecrübeli yazılımcı, tecrübesiz yazılımcıdan her halukarda fazla kazanır. Çünkü birisi işini 10 saatte bitiriyor diğeri 1 haftada. Aynı parayı almış olsalar bile tecrübeli yazılımcının henüz 6.5 günlük harcamadığı emek var