Merhaba arkadaşlar,
Geçtiğimiz günlerde site almak için bir konu açtım. Uzun zamandır site alım satım kategorisine giriş dahi yapmıyordum. Gelen mesajların üzerine bu konuyu açma gereği duydum. Alacağım siteyi de arkadaşım için alacaktım.
Gelen mesajlarda gördüğüm kadarıyla herkes sattığı sitenin kaliteli olduğunu iddaa ediyordu. Ama ne yazık ki 1 tane bile almaya değecek site yoktu.
Biri 5k hit yakalamış anında index almasını sanki bir avantajmış gibi süsleye süsleye anlatıyordu, başka birisi 10k hit yakalamış tamamen çöp içerik var her cümlesinin birinde "kalite"den bahsediyordu. Yaptıkları yanlışları söyleyince de kötü ben oldum
Site alırken dikkat edilmesi gerekenler Backlinkler
Aldığınız site ile bir ömür boyu kazanmak istiyorsanız, alacağınız sitenin backlink analizini iyi yapmanız gerekiyor. Doğal olmayan tüm linkler mutlaka size zarar verecektir. Adam doğal görünmeyi bilmiyor ama tanıtım yazısı almış footer almamış. Zararlı link yok diyor. Tanıtım yazısı doğal görünmek demek değildir, bu çok ayrı bir konu. Ben tecrübelerimle konuşuyorum hurafelerle konuşmuyorum. Biri gelsin bana desin ben aldığım backlinklerle yıllardır kalıcı olarak stabil kazanç sağladım bu da ispatım onun elini öperim.(Aynı siteyle kazanmaktan bahsediyorum.)
İlk sattığım sitenin görüntüsünü göstereyim. Hala ne kadar çok ekmek yediği için bana minnettar olduğunu dile getiriyor. Ben nickini vermek istemiyorum kendi görürse yazacaktır zaten.
İlk kırmızı noktada sattığım kişi yoğun ve bilinçsizce backlink alımı yaptı. Yükselişi zaten site sıfır backlink ile sağlıyordu. Bilinçsiz ve gereksiz yapılan bu işlem siteyi ne hale getirdi görün.
2. kırmızıya kadar da aralıklı olarak sürekli aynı bilinçsizce yapılan alımlar yüzünden site daha da kötü hale gitmeye devam ediyordu. Sonra eleman 2. kırmızı noktanın orada backlink alımını da içerik girmeyi de bıraktı. O tarihten itibaren hala hit alıyor site.
Backlinkleri nasıl inceleyebiliriz?
Bunun bir kaç farklı yolu mevcut. Ama en etkili 2 yolu paylaşacağım.
1-Backlink analiz siteleri
Bu sitelerin içlerinde de en etkilisi ahrefs.com Ahrefs'in nasıl kullanıldığını bilmiyorsanız
bu makaleyi inceleyin. Bu site ile siteye gelen tüm bağlantıları görebilirsiniz ama yine de bazıları gizli kalabilir. Bu yüzden wmtools kısmından mutlaka linklere bakılması gerekir. Peki bu link gizleme olayını nasıl yapıyorlar? Cevap: Link alınacak olan sitenin robots.txt dosyasıyla ahrefs botlarını engelleyerek. Bunu yapmanın 2 sebebi olabilir. 1- Rakiplerinin nerelerden backlink aldığına bakmalarını engellemek. 2- Hacklink alımlarını gizlemek.
2-Web Yöneticisi Araçları
Google'ın bu servisini bilmeyen yoktur. Hala bilmiyorsanız kendinize ayıp etmişsiniz. "Web Yöneticisi Araçları > Arama Trafiği > Sitenize Bağlantılar" kısmında siteye gelen linkleri görebileceğiniz gibi Ahrefste göremediğiniz linkleri de burada görebilirsiniz.
İçerik
İçerik en önemli kısım. İçeriğin kaliteli olması lazım. Spam içerikle kazanılan hit, hit değildir çöptür! Bu kadar basit.
Sen çöp içerikle istediğin kadar hit kazan, istersen 100k yap. Ama ben kaliteli içeriğimle 20k hit yaparım ve senin 100k hitle kazanamadığın parayı kazanırım.
Bilmediğiniz, anlamadığınız veya düşünemediğiniz diğer konu adwords. Bunu da hem reklam veren hem yayıncı olursanız anlarsınız. Bir ürün satmak için reklam verdiğinizde size iyi dönüş yapan sitelerde reklamınızın çıkmasını istersiniz. Bu da kaliteli içerikten geçer. Çünkü kaliteli içeriğe sahip site kaliteli ziyaretçiye sahip olur ve hedef kitle zaten oradadır. Hedef kitle = Satış(reklam veren için)
Reklam veren sitenizden dönüş alamazsa, reklamlarının sitenizde çıkmasını istemeyecektir. Bu işlem diğer reklam verenler tarafından da yapılacak ve bir başkası, başkası daha derken bir bakmışsınız sitenizde çöp reklamlar çıkıyor

Hatta bu durum adsense hesabınızın bile kapatılmasına sebep olabilir.
Kaliteli içeriğe örnekler:
1 2
Çöp içeriğe örnekler:
1 ve bu tarz yapılan niceleri. şimdi başka sitelerden örnek verirsem sahipleri gelip burada isyan edecekler. hatta kısa sürede bu sitenin sahibi de gelebilir.
Diğer kriterler
Diğer kriterler domain yaşı, domain uzantısı veya bir çok şey olabilir. Bunların fazla önemi yoktur benim gözümde. Ben backlinke ve içeriğe bakarım.
Ama yine de site alacaksam domainin com olmasını isterim. Başka kriter yok mu? Elbette var.
Diğer konular da gizli yönlendirmeler, sahtekarlıklar, gizli linkler, hacklinkler, kendisinin olmayan siteyi kendisininmiş gibi göstermeye çalışan kişiler.. Var da var yani.. Bu konulara vakit bulursam bir ara gireceğim.
Konuyla ilgili gelen diğer sorular: Hitin gerçek olup olmadığını nasıl anlayacağız?
Bunu anlamak basittir. RAPOR ve VERİ. Yandex Metrica ve Google Analytics verilerine bakmanız gerekiyor. Satıcı bu verileri paylaşmak istemezse bir bit yeniği vardır. Siteye hangi kelimelerden gelindiğine değil, hitin gelme oranlarını incelemeniz gerekiyor. Yüzde kaçı googledan gelmiş, kaçı facebooktan gelmiş ve yönlendirmeler...
Bunun haricinde de site içindeki içeriklerin konu başlığını google da aratarak konumlarına bakabilirsiniz. Google konumlarından sitenin hitini googledan alıp almadığını anlamak biraz uzmanlık işi olsa da size fikir verebilir. Örneğin "Karınca deveye tükürdükten sonra sandalyeden atladı" gibi bir başlıkta 1. sırada olması hiti google dan aldığı anlamına gelmez. Rekabeti daha yüksek olan kelimelerde belli bir sıralamaya girmiş olması gerekir. Bunu da ziyaretçi ve google gibi düşünmek konularında kendinizi geliştirerek anlayabilirsiniz.
Aranma kelimelerini öğrenmeden siteyi almalı mıyız?
Bu siteden siteye, satıcıdan satıcıya değişir. Sizi dolandırmaya çalışan biri olduğunu hissediyorsanız mutlaka görmeniz gerekir. Ben olsam satacağım sitenin parasını almadan göstermem. Bu veriler özel ve değerlidir.
Hitlerin nereden geldiğine nasıl bakılacak?
Bu bilgiye de Metrica ve Analytics'ten bakabilirsiniz. Bu servislerden başka servisler de mevcut bu tarz analiz bilgileri sunan. Mutlaka trafik bilgilerini ölçmek için bunlara ihtiyacınız var. Bu servislerden birini kullanmamışsa hiç bulaşmayın bile.
İyi forumlar herkese.
Dip not: Bana bu konuyu açmam yüzünden çatacak olursanız, sitelerinizi ifşa edeceğim haberiniz olsun. Hiç birinizin ismini ve nickini vermedim, herkes haddini bilsin.