Türkiye'de Üniversite okunmaz. Git Avrupa'ya Amerika'ya en dandik üniversitede oku, Türkiye'deki en iyi üniversiteden daha çok şey öğrenirsin. Hem Türkiye, hem Avrupa'da okumuş biri olarak çok net söyleyebilirim.
Benim Türkiye'deki bitirme projesi, Avrupa'da sınav olarak yapılıyor. Türkiye'de programlama dersini çoğu üniversite deftere yaptırır, hatta neredeyse tamamı. Böyle saçmalıkların olduğu bir üniversite eğitimi bulunuyor işte. Yurtdışında programlama sınavında hoca elimize projeyi verir, pc açık internet açık araştır yap 2 saat süren var der geçer. Sınav açıklanırken de gelirsin hocaya projeni savunursun. Savunamazsan 5 almış olsan bile dersten kalırsın. Çünkü adam yapmış ama ya kopya çekmiş ya da öğrenmemiş diyip bırakır.
Network dersindeyiz, adam üniversitenin datacenterına götürüp göstere göstere ders anlatıyor. Bunu Türkiye'de hangi network hocası yapmıştır? Kısacası kurtarabiliyorsan ve gerçekten kendini geliştirmek istiyorsan yrutdışına git. Burada üniversitede ayda bir programlama yarışmaları, antremanları, network, işletim sistemi yarışmaları vs herşey yapılıyor. Tamamen öğretme amaçlı. Türkiye'de ise ezber ezber ezber. Mezun olan kişi kendini geliştirmediyse bir b*k bilmiyor.
Benim burada bir tane sınavım kaldı. Burada sistem şu şekilde;
Derslerini bitirir kredini tamamlarsın, Tez yazar verirsin. Son olarak ise 12 dersi kapsayan bir sınav var. 13 kişiden oluşan profesörlerin karşısına geçiyorsun, 12 dersten yaklaşık 120 konudan rastgele kura şeklinde konu seçiyorsun. Seçtiğin konu hakkında bildiklerini yazıyorsun ve yazdıkların hakkında sana soru soruyorlar. Başarıyla geçersen , tez savunmanı yapmaya geçiyorsun. Onu da başarıyla geçersen diplomayı alıyorsun.
Uzun yazdım sanırım ama farkları anlatmak istedim. Kolay gelsin.
Ne yalan söyleyim çok güzel anlatmışsın hocam Türkiyede eğitim sistemi yıllardır eleştiriliyor zaten.
Bilmem ne zaman düzelir