Taksi olayına şöyle bir açıklama yapayım. Tabi ki şerefi, namusu ile işini yapanlar var fakat bir süre İstanbul'daki Akvaryumların birinde çalıştım. O sıralar akvaryum taksicilere komisyon veriyordu. Dolayısıyla çakal taksicide, turist nereyi söylerse söylesin o akvaryuma getiriyordu. Taksi ücreti olarak çektikleri fahiş fiyatları hiç saymıyorum.

Genel olarak anlatayım. İstanbul'da ücretli gezilesi bir çok turistik mekan, insanlara getirdiği turist için komisyon vermekte. Fakat bu komisyonu kendi cebinden değil turistin cebinden ödemekte.

Örn: Bir yere gittiniz. 4 kişilik aile bileti 100 lira. Tek kişilik bilet 35 lira. Gelen 4 kişilik aile turistlere bilet 35 liradan satılıp geri kalan para o turisti oraya getiren adama veriliyor. Tabi ki turist aile biletlerinden habersiz.

Altını çizerek söylüyorum: Bu yöntemle aklınıza gelmeyecek kadar para kazananlar ve vergisini vermeyenler var. Öyleki bazı turizm acenteleri bile fiş fatura kesmeyi bıraktı, bu yöntemler ile kayıt dışı uçuk rakamlar kazanmakta.

Mekanların ismini veremiyorum fakat aklınıza gelmeyecek kurumsal firmalar, İstanbul'da gezinen turistik otebüsler ve neler neler. Bir düşünün. Eminönünden günde 5 kişi çevirseniz 50 lira kazanıyorsunuz. O da sadece akvaryum gezisi için. Akşama kadar daha nereleri gezer o turistler.

Sonrasında uyanan turist tabi ki yorumlarda sayar söver.