Seo balon mudur derseniz değildir.
Hiç bir kelime, link, özel bir yazı almadan bir siteyi birinci sayfaya soktum. Gerçi istediğim sayfa değil başka bir sayfası girdi ama olsun.
Bir şey doğru yapıldıkça doğrudur.
Seo işi kadın gibidir. Siteye makyaj yaparsan o an güzel gözükür. Yağmur yağar, şemsiyen yoksa makyajın akar. Denize girsen makyajın bozulur, gece yatarken yüzünü yıkasa, ağlasa, burnu aksa yüzündeki boyalar dökülür.
Zamanla yüzüne sürdüğü maddeler mevcut güzelliğini de bozar. Ortaya bir hilkat garibesi çıkar.
O yüzden doğal güzelliğin yanında elbette yani özgün ve doğal içeriklerin yanında seo ile ilgili yapılması gereken şeyler vardır. Ancak paralı içerikler, linkler vb şeyler bir süre sonra kaybolan yazılar, hacklinkler vs siteye makyaj yapmaktan öteye geçmez.
CSS denilince bir adamın aklına ne geliyorsa ( sektörde bilgili birisinin - siteler ile ilgili ) Google ın da aklına o gelir.
Uzun soluklu iştir. Uzun zamandır ücretli seo işi yapmadım. Bilgilerim muhtemelen çöp olmuştur veya güncellemem için epey zaman gerekir. Ancak neredeyse 0 link ile ve sıfır bütçe ile bir kelimede dünya da 2. sıraya kadar bir siteyi çıkartmıştım.
Çalıştığım bir iş yerinin sitesi idi. Siteyi zamanda 10 bin Dolar a satın almak istediklerinde bunun çok büyük bir para olduğunu zannettim. Patron satmayınca dudak bükmüştüm. 2006 - 2007 yılları idi. Bu güne kadar sanırım 500 bin TL para kazandı o sitenin üzerinden. Tabi ben deneyimsiz ve acemi bir çalışan olarak avucumu yalamıştım.
Bugün seo paketlerine bakıyorum ve diyorum ki, 500 TL ye verilen seo hizmeti ile binlerce TL kazanacağını düşünen arkadaşlar; bu büyük bir kandırmaca ve hayal den başka bir şey değildir. Çünkü ben bu denli iyi bir bilgim olsa, zamanım olsa ve disiplinim olsa ben bu işi 500 TL ye satmak yerine her ay 500 - 5000 TL kazanacak bir altın yumurtlayan tavuğa dönüştürürüm.
O yüzden 500 TL lik paketlere bakıp kimse seo için yorum yapmasın. Ancak Türkiye'nin en büyük ve ilk sayfasında olan bir çelik kapı firmasının paravan 2bin civarında bloga sahip olduğunu delilleri ile beraber görünce, şaşırmadım ve sadece gülümsedim.