git psikiyatri ilaç yasın kendine gel özgüvende veriyor tedavisi o kadar zor degil terapi olsun vs vs ilaç ilk içtiginden beri uyusturucu etkisi yapıyor ama kafa olarak hiç bir seyi takmıyon özgüvenin yüksek bağımlılık yapmıyor .
Zaten şu anda tedavi olmaya başladım.1 yıllık tedavi sürecinin olduğunu söylediler.Bir psikolog ve 1 psikiyatr uzmanı tarafından kontol altındayım.Sıkıntım okul.Bu süre zarfında hoca beni kaldırırsa henüz yeni başladğım okulda tüm sınıf karşısnda rencide olmak istemiyorum.
Merhaba, aynı sorun bende de vardı hocam. Sınıfta bir şey okuyunca falan sesim titrer terler falan anlattığın reaksiyonların hepsi olurdu. Bir gün evde çok düşündüm ne yapabilirim diye. Tabii bu anlattıklarım lise zamanlarıydı. En sonunda 19 Mayıs gibi sunumlarda sunucu olmak istedim ve hocalar sesimin de hoşlarına gitmesiyle kabul ettiler. Yaklaşık bin kişinin önünde sunum yaptım ilk çıktığımda o kadar korkuyordum ki sesim çatallaşır mı, bir yeri iki defa okur muyum, veya yanlış okur muyum. İlk okuduğumda ağzımda tükürük bezi o kadar hızlı çalışıyordu ki metni okuyamayacak gibi oluyor ve zor bitiriyordum. Sonrasında insanların yüzüne bakarak okumayı tercih ettim ve hiç bir tuhaflık olmadığını ve merakla dinlediklerini gördüm. Siz bu merakla dinlemeyi görünce insana garip bir güven geliyor. Sonrasında şiir, metin okuyanları, hocaları çağırdıktan sonra mini yorumlar yapmaya başladım çok güzel konuşmaydı bunun için bir şeyler yapılmalı gibi. Haber spikeri haber bitiminde mini yorum yapar ya aynı şekilde ben de öyle yaptım. Bunu neden yaptığımı bilmiyorum ama garip bir güven geldi. Yani bunu ancak topluluk önünde bir şeyler yaptığın zaman ve karşıdaki otoritenin beğenisini kazandığın zaman korkulacak bir şeyin olmadığını anlıyorsun ve garip bir öz güven geliyor ve ben o zamandan sonra insanlarla olan iletişimi çok geliştirdim ve topluluk karşısında rahatça konuşabilme özelliğine mi desem bilmiyorum. Buna kavuştum. Artık hiç bir ses çatallanması, tükürük bezinin hızlı çalışması, terleme gibi şeyler yaşamıyorum. Bu da böyle lisede bir anımdır ve benim hayatımda dönüm noktası gibi bir şey oldu.
Yani özet olarak üstteki yorumlarda bir arkadaşın dediği gibi. Bu korkunun üzerine gitmez isen pek düzeleceğini zannetmiyorum. Sonuçta ucunda ölüm yok. Yanlış bir şey konuşursan üzerini espri diye kapatırsın.
Bahsettiğiniz şeyi anladım.Üstüne gidin diyorsunuz ama bu o kadar kolay değil ve başarılı sonuçlar doğurmuyor.Okuyunuz:
Alıntı
Öncelikle sıkıntı veren durumla yüzleşmek ya üstüne gitmek (exposure) diye ifade edilen bu durumun kaynağı davranışçı terapilerdir. Davranışçı terapi anlayışına göre psikolojik rahatsızlıklarda dahil her şey öğrenme sonucu oluşur. Yani buna göre sf birey tarafından geçmişte yaşanan tecrübeler sonucu öğrenilmiştir. Yeni öğrenmelerle ve deneyimlerle de bu olumsuz öğrenme öğrenilebilir. Davranışçı terapinin kullandığı en önemli iki teknik sistematik duyarsızlaştırma ve yüzleştirmedir. Ancak bu tekniklerin rastgele değil de sistematik bir şekilde yapılması gerekmektedir. Kısaca örneklerle anlatmaya çalışacağım.
Eğer bir psikoterapist kontrolündeyseniz yüzleşme (exposure) tekniğini kullanırken yanınızda olacaktır. Örneğin, sinemaya gitmek bir sf'li için çok sıkıntı verici bir durumsa terapist onunla beraber sinemaya gidecek ve o ortamda bulunmasına yardımcı olacaktır. Bir sonraki aşamada yine sinemaya gidilecek ve terapist filmin bitmesine 10 dakika kala sf'liyi yalnız bırakacaktır. Bu süre her filme gittiklerinde uzatılacak ve en son sf'linin yalnız başına gitmesi sağlanacaktır. (sinema bir örnek başka etkinliklerde de aynı metod uygulanabilir.)
Aslında bu ve benzeri teknikleri halk için de de ne olduğunu bilmeden kullanmakta insanlarımız. Örneğin, atları eğere alıştırmak için öncelikle üzerlerine bir battaniye, çul vb. bir şey atarlar. Bir süre sonra at ona alışır ve bu sefer üstüne daha ağır bir şey koyarlar kilim gibi. Daha sonra halı koyarlar ve en son eyeri koyduklarında at hiç huzursuzluk çıkarmaz. Buna eşik yöntemi denilir. Sf için düşündüğümüzde eğer kendi kendinize bir şeyler başarmak istiyorsanız sizi çok az rahatsız edecek adımlar atarak başlamalısınız. Diğer türlü sizi çok rahatsız edecek bir durumla karşı karşıya kalıpta üstüne gitmeye çalışırsanız gelişme kaydetmeniz mümkün olmayacaktır. Sebebi de şudur: bir sosyal fobik zaten ister istemez kendisini rahatsız eden pek çok durumla yüzyüze gelmektedir. Eğer iyileşme olsa şimdiye kadar olurdu. Umarım üstüne gitme tekniğinin sistematik bir şekilde uygulanması gerekir derken ne kastettiğimi anlatabilmişimdir.
Tayfun Doğan
Uzm. Psikolojik Danışman/Psikoterapist
Bunuda izleyiniz:
http://www.uzmantv.com/fobilerin-ustune-gitmek-dogru-mu