orcuntuna adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
merhaba arkadaşlar bir siteninin css/html tasarımını kullanarak bir wordpress tema yaptım. Tabi bu css/html olarak aldığım site wordpress değil kendi yazılımları sanırım ben html - css - images leri kaydederek onu kullandım.

Benim bunu yapmamda bir sakınca varmıdır ve paylaşmamda veyahutta satışı yapmamda bir sorun olurmu ?
SORUN'dan kastettiğin şey nedir?

Eğer bu HTML / CSS geliştiricisi, "kendi platformları veya envato vb. marketplace"lerde satış yapıyor ise, senin bunu "satın almış dahi olsan (Regular License / Extended License fark etmez.)" WP teması haline getirip satman veya dağıtman Lisans Kullanım Koşullarında "doğru değil". Fakat satın aldığın bu tasarımı (HTML / CSS) kendin kullanmak için WP haline getirip, kullanabilirsin.

Eğer bu HTML teması, ücretsiz (free) bir tema ise, yine dağıtıcının / yayıncının "Kullanım Koşulları"na göz atman gerekir, "geliştirip dağıtılabilir" ibaresi var ise problem olmayacaktır.

Ha, bu "Lisans Koşulları"nı ihlal etsen ne olur? Yasal olarak yaptırımı var mı? Adam Amerika'da, Avustralya'da veya Yeni Zelanda'da yapmış, geliştirmiş, satıyor... Satın almış olduğun ve izinsiz geliştirip, sattığın, etik olarak hiçbir şekilde doğru olmayan bu hareketin sana yaptırımı, ülkemizde, 2015 itibariyle yok.

"Kaldı ki, ben HTML temayı CTRL + S yaptım, katdettim, aldım, geliştirdim, kullandım hatta satmayı, dağıtmayı planlıyorum..." anlamına gelen yukarıdaki mesajı atmışsın... Açıkçası biraz amatörce, ben olsam "HTTrack Website Copier" programını kullanırdım. (Kullanma amacım, kendi geliştirdiğim bazı WP sitelerin, teslim öncesi, local, HTML, veritabansız kopyalarını almaktır, belirtmeden geçmeyeyim...)

Diğer arkadaşlar sormuş, başkası satın alsa, değiştirse, çeşitli sitelerden satsa nasıl hissedersin vs. diye...

Örnek vereyim;
http://graphicriver.net/item/minimalist-one-page-resume-cv/179559

Sene 2011 - Daha bu tarz çalışmalar, özellikle InDesign üzerinde yok. Ben bir de Photoshop dosyası da çalışmışım... Yaptım, koydum, satıyorum... İlk ay satışları çok güzel, sonra?

Sonra "hak yiyen" bazı "internet sitesi sahipleri", platform üzerinden satın aldıkları (! , $5 ödemiş, parasını vermiş...) benim 90MB olarak yüklediğim dosyayı reklamlarını koymak dışında hiçbir değişiklik yapmadan 140MB olarak çeşitli platformlardan ücretsiz dağıtıyorlar...

Google Sorgusu (***** indirmeyin dedeler!)
Minimalist One Page Resume (CV) | GraphicRiver

Etik, vicdan vs. değil bu işler. Yaptığın suç'tur, malesef ülkemizde yaptırımı neredeyse "hiç" olan bir suçtur. Örneğin Güney Afrika Cumhuriyeti'nde bisiklet kullanıcılarının Her yaş için yasal olarak kask takması zorunludur, ancak cezası yoktur.

Dünya üzerinde ise, bazı gelişmiş(! bence aşmış) ülkelerde bu tarz durumların iyi tespiti ve takibi sonucunda ciddi yaptırımları uyguladıkları biliniyor. Ama adamlar Samsung'un birebir benzerini yapıyorlar Çin'de, ne oldu hukuk, patent vs.? Yok...

Kaldı ki adamlar seni fark edip, internette adını karalama kampanyası başlatırlar ise, herhangi yasal yaptırımdan daha da kötü...

Ha, bir örnek daha vereyim; komşun arabasını park etmiş, aceleyle eve çıkmış ve kapılar kilitli değil, hatta anahtarı da üstünde unutmuş, dalgınlık... Bunu gördüğün zaman ne yaparsın? "Depoyu ben doldurdum, gezdim işte ne var, sorun olur mu?"...

Nacizane tavsiyem, öğrenmek için bu tarz şeyle kopyalaman, incelemen, değiştirmen, geliştirmen uygun olabilir. Mevcut işi sıfırdan kendi çizimlerin ile, kendi kodların ile yazıp geliştirmen de uygun olabilir.

Forum kuralları gereği bazı şeyleri daha detaylı yazamıyorum
Ama, ben bir hırsızın sözde geliştirdiği ürününü satın almam.
(Not: Malın çalıntı olduğunu bilerek satın almak da birçok ülkede suçtur.)