Merhabalar,
Ssd niz hayırlı olsun.Konuyu okuyacak arkadaşlara yardımcı olması açısından bilgilendirme yapmak istedim.
Piyasada genel itibariyle 3 farklı ssd türü mevcuttur,bunlar performans sırasıyla SLC>MLC>TLC olarak ayrılırlar.Genel özellikleri itibariyle SLC içine tek veri yazıldığı için en performanslı olanı budur.MLC 2,TLC ise 3 bit veri yazma oranına sahiptir.Bir bite ne kadar çok veri düşerse performansta o kadar düşmektedir.
SSD ler nand yongalar içine yazıldığından veri giriş çıkışı ne kadar çok olursa nand kapılarında aşınma o kadar fazla olur,genellikle 25nm nand a sahip ssd ler ilk çıktıklarında en güvenli olanlarıydı ancak toogle nand teknolojisiyle bu sorun aşıldı ve şu an 19nm toogle nand birimini kullanan yada 3d nand yongaya sahip ssd ler en güvenli ssdlerdir.
Genel itibariyle ssd lerin beyni kullandıkları kontrolcülerdir.Deneyimlerini yaşamış biri olarak,şunu söyleyebilirim ki Marvel kontrolcüler stabil değil,Sandfroce kontrolcüler; diskin %50 si ve üzeri dolduktan sonra ciddi performans kaybı yaşıyorlar.En sağlamı yine toogle nand üretimini ilk gerçekleştiren Toshiba tarafından üretilmiş MDX kontrolcülü ssd lerdir.
Performans olarak alacak arkadaşların bakması gereken değer 4k iops değeridir,listelerde gördüğümüz 550 mbs okuma-yazma performansları daha profesyonel kişilerce yada işin server kısmında kullanılabilecek değerlerdir.
Nacizane tavsiyem; ssd alacaksanız Samsung 840 proyu deyim yerindeyse tek geçerim

Kendi sunucularımda da ssd olarak sadece bunları kullanıyorum.
Daha yazılabilecek çok şey var,ancak genel itibariyle bunların yeterli olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.