Beyler zıpladığınızda aynı noktaya düşme sebebiniz çok basit;
Bu dünya atmosferi(ya da hava da diyebiliriz) döndürmüyor mu? Döndürmüyor aga! diyorsanız çok basit bi matematik yapalım:
Ekvatorun uzunluğu 40.000km 1 gün 24 saat.
40.000 / 24 = 1666km
Düşünün dünyanın yani toprak olan kısma kadar 1666km/saat ile dönüyor hava duruyor. O zaman 1666km hızla suratımıza havanın çarpması gerek değil mi!
O zaman burda sıkıntı yok.
Heh işte mevzu burda. Aga sen zıpladığında yerden ayağın kesiliyor da çekim etkisinden kurtulduğunu mu zannediyorsun? Bak bakiyim güneşe, güneşle aramızda çubuk var da bizi tutup mu çeviriyor. Yani o yerçekimi etkisi sen ayağını yerden kessen de seninle hala etkileşimde kalıyor yani seni de çekiyor.
Yani dünya şu anda baktığınız ekrana göre sağdan sola doğru dönüyor diyelim. Dönsün aga! Siz zıpladığınızda altınızdaki kütle dönüyor bu kütle dönerken zıpladınız. Azcık sağında olursunuz ki siz de bunu göremezsiniz. Çünkü çok minik minnacikdir. Tamamen sağda olmamanızın sebebi ise kütle siz ayağınızı yerden çekseniz bile sizi hala çekiyor ve döndürüyor.
Ve işin için de moment te var! Diyelim ki kıçınızda jet motoru uçuyosunuz aga! Bi anda jet motorundan ayırdınız kendinizi havadasınız, dümdüz aşağıya mı düşersiniz? Hayır! Belli bi negatif ivme ile(hava sürtünmesi nedeniyle) jet motoru ile gittiğiniz yönde yavaşlayarak, dünya merkezine göre ise hızlanarak düşersiniz.
Gelin bunu uyarlayalım:
1666km/saat hızda dönüyoruz biz demi? yep yep appa
Siz havada kaç saniye kalıyorsunuz
Tamam 5 saniye kalın benden size kıyak
5 saniye / 1 saat = 5 saniye / 3600 = 1/720
demekki 5 saniyede 1666km saat hızdaki hızımız 720de biri kadar itme kuvveti sağlayacak momentimiz var. Sıfır sürtünme ile
1666/720 = 2,3 km gideriz 5 saniyede demi.
Dünya da 5 saniyede 2,3 km gidiyor
Bize birazcık sürtünme etki edecek ama bu hava vs vs. Ama bu hava ağır direnç göstermiyor çünkü hava da aynı dönüşü sizle yapıyor.
Yani aga anlıyacağınız sen zıpladın biraz hava da sen gidiyorsun dünya da biraz altında gidiyor ayrıca sen zıplasan da görünmeyen o kütle çekimi peşini bırakmıyor senle dönen hava da seni ittiriyor ters yönde direnç de var falan derken dünya dönüyor.
Kafası karışan varsa soru cevap yapalım böyle hiç sevmedim yazıp yazıp sildim, resim çizecektim de üşendim falan.