Php pişmanlıktır. Bence yolun başındayken bırak, php öğrenirsin, sonra iş aramaya başlarsın neredeyse tüm php iş ilanlarında "framework deneyimi olanlar" diye yazarlar. Bir framework öğrenirsin, elin amerikalısı garajında bir framework yapar, piyasaya bir salar bütün şirketler onu kullanmaya başlar, sonra onu kullanmayı bilmiyorsan, iş bulmakta zorlanırsın. Bu örnek çok ütopya görünebilir dolaylı olarak iş bu şekilde yürüyor.
Misal, framework'lerin en basit ve yalin olanı codeigniter'dır. Kullanımı ve öğrenmesi çok basitdir. Ama symfony,zend,yii gibi frameworkler, bambaşka mimaridedirler, php değilde başka bir dille programlama yapıyormuşsun gibidir. Kurulumu bile bir ton iştir. Paketler, bundle'lar, library'ler vs vs vs. ve işin garip olan tarafı, zend1 ile zend2 arasında bile dünya kadar fark var, tıpkı symfony1 ile 2 arasında olduğu gibi.
Neyse tam bunlarıda öğrendim derken, phalcon diye bir framework çıkar, c ile yazılmış php frameworkü. Neymiş efendim, tekrar tekrar derlenmeye gerek kalmadığı için acayip performans sergiliyormuş. Doğru veya yanlış durumunu tartışmıyorum. Benim dikkatini çekmek istediğim, yol yakınken bırak şu hammal programlama dilini. ASP.NET öğren, OOP'u sapına kadar öğrenirsin ve microsoft'un ürettiği MVC'yi bir kere öğrenirsin olur biter. 2-3 yılda bir yapı değişir sende değişiklikleri öğrenmeye çabalarsın. ayrıca en iyi firmalarda en iyi maaşlara çalışma şansı yakalarsın.
Bu arada, framework demek, Çatı demek, yani kod çatısı.
Framework = MVC,
MVC = Model View Controller
Her yeni başladığın işe mysql_connect ile başlamana gerek kalmaz, form validationları ile uğraşmazsın, ve en güzeli ise url redirect leri ile uğraşmazsın. Model yani Db operasyonlarını yaptığın kodlarının, view yani html kodlarının, controller yani sayfalarının, fonksiyonlarının sınıflarının durduğu yerler hep sabittir, kod karışıklığı olmaz.
Umarım Faydalı olmuştur.