Yabancı dil ve ülkelere yönelik alan adı seçimi yaparken, ülke tercihleri önem kazanıyor. Site yapmayı düşünenler milliyetçilik, ucuzluk ya da potansiyel ziyaretçi tercihlerinden dolayı kendi ülkelerinin alanadı uzantısını tercih ediyorlar. Ayrıca arama motorlarının tercihide önemli. Google dili İngilizce olmayan bazı ülkelerin alanadı uzantılarına zerre değer vermez, bazılarına ise .com dan daha fazla değer verir. Polonyalıların ülke alan adı uzantısı ".PL" Google,ın değer verdiği uzantılardan. Site yapmayı düşünler de bunu dikkate alıp .pl uzantı tercih ediyor. $30,000-$40,000 satılan .pl uzantılı alan adları var. Ayrıca gözlemlediğim kadarıyla Polonyalı zengin biri parasını harcamadan önce kırk defa düşünüyor, bir .net uzantıya belki tutar diye para bağlamak pek onlara göre değil. Adamlar çok sıkı, sadece para kazanma ihtimali yüksek işe giriyor.
Bu ülke alanadı uzantısı işi .fr ve .de içinde geçerli. Mesela Almanlar 2 kelime olunca arada tire bulunan .de alan adlarını tercih ediyor. Tireyi tercih eden başka millet yoktur. Almanca 2 birleşik kelime .net bulsan yine aynı durumla karşılaşırdın, alınmaz, satılmaz.
Elbette benim yukarıda bahsettiklerim jenerik kelimeler için, yoksa site yapmak isteyen biri domainini projesi için beğenir ve istediğin parayı verebilir. Ama bu biraz piyango işine benziyor, ama piyango ticaret değil üstelik pek akıl karı da değil. Seneler boyu öyle saçma sapan düşen domain serileri gördüm ki, harf değişikliği veya rakam sıralamasıyla binlerce domain alınmış. Tüm parasını kaybedip, evine haciz gelmiş insanlar...
Bilgi para demektir, sabırsız olmamak lazım.
Eğer bir domain düştükten sonra bir saniye içinde alınmadıysa, bu domaini $100 ve üstü bir fiyata satma ihtimali çok düşüktür. Jenerik domaini seneler öncesinden bir çok insan kapmak için şirketlerle anlaşma yapar, kayıt botları sürekli sorgu yapar, çok botla çalışan kapabilir. (Bence burada bir fırsat var, çoklu bot sistemi, banlanmadan 7/24 nasıl sorgu yapabilir, banlandığında ip lerin değişmesi, yedekte kayıt botlarının beklemesi vs.)
Geçmişte genellikle ingilizce domainler topladım, amacım satış değil kendi sitelerimi yapmaktı. Ardından yüksek Pagerank domainler toplamaya başladım. 6 sene önce bunlar kum gibiydi fakat kimse bulamıyordu (Bir yöntem bulmuştum kolayca buluyordum, fazlalıkları yabancı forumda satışa koydum. $8 ödediğim domaini ertesi gün $800 e satınca domain işine başladım.)
Sonra, sahip olduğum İngilizce domainlerin kalite olarak düşüklerini satmaya başladım. Bu iş çok parlak gitmedi zira insanlar yüksek kazandırma potansiyeli olan domainlere pek de dönüp bakmıyorlardı.(Bu muammamsı bir hadise, neden alıcı, aylık 3-5 bin kazandıracak bir domain yerine, belirsiz bir zaman dilimi içerisinde gelmesini beklediği potansiyel müşteriye satmayı düşündüğü domani tercih eder ve dünyanın parasını öder?!?)
Bak sana anlatayım, gerçek bir hadise.. 6 yıl önce işlerim yolunda gidip, elimdeki parayı 50 ye, 100 e biran önce katlama sevdasına tutulduğum günler, hayatım güzel değil sıkıntılıydı,zor günler....forum satışım 38 civarıydı, 3 karakter .com buldum, 100 usd biraz üstü, geçmiş satış $700 , 1 ay uğraştım abi yok, her gün saatlerce uğraşıyorum, sonuç yok.. Sonunda forumda yüksek satış Amerikalıya yüzde 20 komisyon anlaştım 6 saatte sattı...30 gün benim yüksek rep sıkı profil satamadım, 2 saatte sattı...Ben Türküm, O Amerikalı... Babam dedi sonra o cohen, musevi, doğru musevi, ben 1 ay uğraştım, kıvrandım.. o 2 saatte sattı...Her horoz kendi çöplüğünde öter..yol,yordam bilmek,olaya hakim olmak önemli..