PlusTeknoloji adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Nameserver 1 ve 2 IP adresleri normalde aynı değil zaten birbirinden farklı IP adresleri olması gerekir. Amaç master nameserver IP adresine ulaşılamadığında, secondary ip adresi üzerinden çözümleme sağlanmasıdır. Ama sizin gösterdiğiniz gibi ns1 ve ns2 aynı network, aynı sıralamalardan farklı IP'ler verilmesi, pek bir işe yaramayacaktır. Nameserver IP adreslerinin aynı IP veya aynı class'da olması, bazı alan adı uzantılarının bu nameserver'ları kabul etmemesine ve alan adının yönlendirilememesine sebep olur. Buna en güzel örnek .org uzantısı aynı IP üzerindeki NS'leri kabul etmemektedir. Bu sebeple yönlendirme için isimtescil gibi firmalar kendi nameserver'larına yönlendirtip, sizin vereceğiniz IP adreslerine oradan yönlendirmeyi yaparlar. Bunu yapmalarının asıl sebebi budur.

Ek IP adresinin başka bir avantajı ise SEO için fayda sağlamasıdır. Bir IP adresinde ne kadar az site barınırsa, Google tarafından o kadar fazla değer görür. SEO ile ilgilenenler büyük siteleri paylaşımlı IP adresleri üzerinde barındırmak yerine, tek bir siteye tek bir IP dedike ederek web sitenin Google tarafından SEO konusunda daha fazla puan almasını sağlarlar. Bu durumda sitenin whois bilgilerinde, IP adresi tek olduğundan, bir hosting veya reseller üzerinde barınsa bile, ilgili sitenin dedicated sunucu üzerinde barındığı bilgisini gösterecektir.

Son olarak sitelerin paylaşımlı aynı IP adresleri üzerinde barınması ePosta gönderme/alma yönünden de sorun oluşturabilir. Örneğin paylaşımlı olan bir IP adresi kolaylıkla SPAM kontrol sistemleri tarafından kara listeye alınabilir. Çünkü bir çok site aynı IP adresini kullandığından, herhangi birisi scriptinde shell vs. üzerinden SPAM mail çıkışı yaptığında bağlı olduğu paylaşımlı IP adresi kara listeye girecektir. Dolayısıyla bu IP üzerinde barınan tüm web siteleri de kara listeye girmiş olacak ve ePosta trafikleri olumsuz olarak etkilenecektir. Kara listede olan IP adreslerinden gönderilecek ePosta adresleri, hotmail vb. gibi ePosta servisleri tarafından reddedilecek veya gereksiz kutusuna gitmesini sağlayacaktır. Bu durumun da yaşanmaması için özel IP adresi en sağlıklısıdır. Ayrıca özel IP adresi bulunan bir site SPAM çıkışı yaptığında, sadece kendi IP adresi kara listeye gireceğinden, sunucuda bulunan diğer IP adreslerini de etkilememiş olur.

Şuan vaktim olduğu kadarıyla bu kadar bilgi paylaşabildim. Ek IP adreslerinin avantajları daha da sıralanabilir. Önemli olan doğru kullanmayı bilmektir. Fakat gereksiz yere kullanılmayacak ek IP adreslerinin fazlaca alınması, zaten şuan çok az kalan IPv4 sayısını azaltacak ve sektöre olumsuz etki oluşturacaktır.
hocam çok teşekkür ederim zaman ayırıp bu kadar uzun detaylı yazdığınız için. sadece ''Nameserver 1 ve 2 IP adresleri normalde aynı değil zaten birbirinden farklı IP adresleri olması gerekir. '' şu kısmı tam anlamadım.

nslerimi host yetkilisine gösterdim sorun yok dedi büyük ihtimal aşağıda ki dns hatasınıda bu yüzden alıyorum. ns1 ve ns2'de aynı ip adresini yazdım normalde farklı olması gerekiyor değil mi ?

buda şuan ki ns ayarlarım aynı ipler