Uzun uzun anlatabilirim. Ama işin özü evrende mükemmel iletişim yoktur. İletilen mesaj her zaman kayba uğrar ya da deforme olur.

Bu lisan için de geçerli. Bir kız beni seviyor dediğimde. Birisi kızın benden hoşlandığını düşünür. Bir başkası kızın beni arzuladığını düşünür. Bir başkası kızın bana deli gibi açık olduğunu düşünür.

Çünkü kişiler farklı hayatlar yaşarlar ve her kelimenin anlamı aynı gibi görünse de kişiden kişiye ciddi boyutta anlam farklılıkları vardır.

Mesela uzun boylu adam dediğimde herkes kendinden uzun insanları düşünür.

Bu nedenle Kuran'ın tek bir mesajı yoktur. Kuran'ı okuyan herkes farklı bir islam anlar. Çünkü herkes farklı bir hayat yaşar. Ve kitaplar son derece zayıf iletişim araçlarıdır. Bir kitabı okuyan iki kişinin tamamen aynı şeyi anlaması mümkün değildir. Allah bize youtube videoları bile gönderseydi yine de anlam farklılıkları olacaktı. İslamı mükemmel anlamanın tek yolu Allahın mesajları vahiy yolu ile doğrudan beynimize indirip herkeste aynı anlam ve hissiyatı yaratmasıdır.

Dindeki en büyük sıkıntı budur. Alim denilen ulema sınıfının bütün çabası herkesin başka anlayacağı bu mesajı tek tipleştirip, İslam toplumunu bir arada tutma çabasıdır.

Ben mezhebe falan bakmam. Yani alır bütün yorumları ve gerekçelerini okursun. Hangisi sana daha mantıklı geliyorsa onu uygularsın. Bir imamın peşinden gitmek zorunda olduğumuza inandırılmışız. 1000 sene önce yaşamış bugünkü ilkokul mezunu kadar bilim bilmeyen imamların şu kadar kanarsa abdesti bozar bu kadar kusarsan orucu bozar itilafına bakmamak, dini kaynağından öğrenmek lazım.