Forumda az çok bilenler, göz aşinalığı olanlar vardır konularıma. Kısaca anlatayım kendimden yola çıkarak.
2014 haziran ayında banka hesabımda +300 tl gibi bir bakiye vardı. Zaten alım-satım/ticaret işi aklımın bi köşesinde duruyordu. Hemen o 300 lirayı değerlendirmek istedim bende. Öyle 2000 tl falan değil 300 tl. Yaz aylarının başındaydık ve piyasada çabuk eritebileceğim kâr marjı yüksek ürün gruplarını araştırdım. Aklıma yatan daha doğrusu kâr bırakacak ürün gurubumu belirledim (bayan takı). Alibaba üzerinden daha önce görmediğim, modaya uygun birkaç takı için fiyat teklifi istedim firmalardan. Sağolsun Çinlilerle yaklaşık 1 gün süren pazarlıklar sonucu her modelden 20 adet olmak üzere toplamda 120 adet 10 model bayan bileklik için anlaştım. Adet/fiyat olarak maliyeti 0.80 krş. olarak ve de kargo ücreti 80 tl olacak şekilde hemen ödememi geçtim. İşin satın alma , sermaye ve maliyet olarak hesabı şöyle oldu : 120 bileklik için 96 tl + 80 tl kargo ücreti toplamda 176 TL ile başladım.

Ürünlerin elime ulaşması için 2 hafta lazımdı. Bu arada çok güzel, akılda kalıcı, marka olabilecek bir isim belirleyerek instagram hesabı açtım. Forumdan bir arkadaşada o hesabı kasması için 40 tl gibi bir para ödedim. 2 haftanın sonunda 7k'lık bi instagram hesabım vardı.

Ürünler geldi çinden. Sonra instagram hesabı ile satışlara başladım. Bileklikler için adet 19.90 olacak şekilde satışa başladım. Ürünlerin yarısına yakınını kısa bir sürede erittik. Bir süre devam ettim ancak bu beni kesmedi. Sonra ürünleri toptan olacak şekilde forumdan bir kişiye devrettim.

Daha sonra sermayeyi arttırdım. Antalya'da olmam hasebiyle de ürün yelpazemi genişlettim ve yaz ortalarında şahıs firması açarak yola devam ettim. Bu defa güneş gözlükleri, parfümler, eşarp, tayt gibi tekstil ürünleri getirip bulunduğum bölgelerdeki bijuteri ve diğer dükkanlarla birebir görüşmelerimle hepsinin kolay bir şekilde satışını yaptım.

Artık sipariş üzerine Çinden toptan ürün tedarik ediyordum. Müşteriler beni bulup, görüşüp öyle sipariş geçmeye başladık. Öyle ki 3 -6 ay arası doluluktan sipariş almamaya başladık. Tüm ticaretimizi anlaştığımız ürün grupları, fiyat ve zaman olarak gerçekleştirdikten sonra okulumun bitmesi ve şehir değişikliği gibi nedenlerden ötürü kademeli olarak bu işi sonlandırdım.

Çok yazdım farkındayım ancak diyeceğim o ki; değil 2000 tl, plan-program ile 50 lira ile bile başlayabilirsiniz. Hangi ürün grupları satacaksınız, nereye satacaksınız, hangi fiyattan satacaksınız gibi birçok kalemi iyi belirleyip ona göre bir yol haritası belirleyince inanın hiç de zor değil. En basit yeni başlayan pazarlamacı taktiği ile; getirin ürünlerinizi güzel, şık bir katalog hazırlayın fiyat listesi hazırlayın sipariş alınacaksa teslimat gibi süreleri ayarlayın hepsini sayfa sayfa görsellikle hazırlayın çantanıza koyun. Güzel giyinin, kendinize güvenin. Çıkın şehrinizin ticaret dönen caddelerine, mağazaların olduğu yerlere elinizdekilere göre hedef işletmeler belirleyip girip tek tek konuşun. Nasıl bir izlenim bıraktığınız çok önemli. Gerisi çorap söküğü misali.