Bir muhasebeci olarak ben de 2 kelam edeyim
Bir şahıs işletmesinin aylık gideri en az 300-400 tl tutar arkadaşlar. Oda aidatlarını vs saymıyorum. Gelir gider durumuna göre de KDV ve gelir vergisi ödemesi çıkar. Yıl sonunda muhasebeci ekstradan 250-300 tl defter tasdiki ister vs vs. Konu başlığını açan arkadaş doğru bir iş yapmış, takdir edilmesi gerekli. Dürüst bir yurttaş olarak kazandığı paranın vergisini vermek istiyor. Keşke herkes böyle olsa. Ama ne yazık ki %99,99 böyle düşünmüyor. Aylık cirosu trilyonları bulan, hizmet sektöründeki şirketler bile yukarıda arkadaşın yazdığı 30-40 tl lik damga vergilerini ödemekle yetiniyor. Yıllık 2-3 trilyon zararla kapatıyorlar. Kimse de "sen yıllık 3-4 trilyon zarar ediyosun, niye yıllardır aynı işi yapıyorsun" demiyor. Hizmet sektörünü özellikle belirttim, girdilerin maliyeti düşük, kar marjı yüksektir. Ayrıca bazı yeni alanlar var ki, 3 tl gideri, 300 tl geliri var. 10 yıllık muhasebecilik deneyimi olarak tüm açıklığıyla şunu söyleyebilirim, ücretli çalışan kişilerin %90'ı da dahil, hiç kimse ödemesi gereken vergiyi ödemiyor. Ücretli çalışanların da büyük çoğunluğunun maaşı asgari ücretten gösterilip gelir vergisi de asgari ücretten hesaplanıyor çünkü. Ancak burada da vergi kaçağı işverenin sgk primlerinden çakmak istemesi nedeniyle oluşuyor, çalışanın bir günahı yok.
Sorsan ülke için canını verecek milyonlar var, ama iş vergisini ödemeye gelince en çok vatan millet sakarya edebiyatı yapan kişiler bile aklınızın almayacağı oranda vergi kaçırıyor. Maalesef sistem böyle işliyor.

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 03:40:54 -->-> Daha önceki mesaj 03:32:40 --

Şimdi bazı arkadaşlar "bu kadar kazanıp da nasıl zarar gösteriyorlar acaba" diye düşünecek doğal olarak. Minareyi çalan kılıfı kolay buluyor arkadaşlar. Ülkede yüz binlerce kişi geçimini "naylon faturacılık" mesleğini icra ederek sağlıyorlar ne yazık ki. Serbest bölgelerdeki kayıtsız ticari işlemler, perakende satıcıların faturalandırmadığı satışlar nedeniyle stok fazlası veren miktarlar, hayali ihracat vs vs vs... Ekonomi dediğiniz şey tamamen hayali anlayacağınız. Okuduğunuz tüik verileri var ya, onların da hepsi yalan diyebilirim. TÜİK yıllık olarak seçtiği bazı işletmelere form gönderir, o formu da biz muhasebeciler şirketin gerçek olmayan ama resmi olan mali verilerini işleyerek doldururuz.