Merhaba arkadaşlar.
HP laptop kullanıp neden çok fazla ısınıp bilgisayarın kendini kapattığını merak edenler için aşağıdaki resmi paylaşıyorum.
Bu bir HP G62 fanıdır.
Benimde bilgisayarım mesela oyun oynarken çok fazla ısınıyor ve kendini kapatıyordu. Fakat ben uğraşmayıp bilgisayarı servise vermedim, kullanmaya devam ettim. Garantisi bitmediği için de kendim açıp kontrol edemedim. Arkadaşlarımla saatlerce pes oynarken sürekli kapanıyor bende ısrarla tekrar açıyordum.
Tuhaf olan üç arkadaşımında benzer modelde HP laptopları vardı ve onlarda ısınma sorunundan şikayetçiydi. Hepimiz bilgisayarı, sol tarafını masanın dışında bırakacak şekilde yani bilgisayarın alttan rahat hava almasını sağlayacak şekilde kullanıyorduk. (Laptop'ın altına cüzdan koyanı da gördüm.)
Sonunda garantisinin son aylarında bilgisayarı servise verdim. Servisten aldığımda kontrol ettim ve bilgisayarın fanından artık çok fazla hava geldiğini fark ettim. Anladım ki sadece fanı temizlemişlerdi. Fakat birkaç ay sonra tekrar fanın hava çıkışı tıkandı ve bilgisayar ısınmaya başladı. Garantisi bittiği için artık kendim temizlemeye başladım. Bilgisayarı ilk açtığımda da ram'i tutan çubuklardan birini kırdım ama pek önemli birşey değildi.
Bilgisayarın sorununu kendim çözüyor artık kapanmadan kullanabiliyordum. Taki o kara güne kadar.
Birgün Çakallarla Dans 2 filmini bilgisayarımdan izlerken ekran aniden renkli çizgilerle doldu. Bilgisayarı yeniden başlattığımda artık görüntü gelmiyordu çünkü hor kullanmadan dolayı ekran kartı yanmıştı.
Bilgisayarı daha sonra bir tamirciye verdim. Format atarsanız ekrana görüntü gelir format atmayın diye uyarmama rağmen sadece format atıp bilgisayarı oldu diye bana geri verdiler. Üstelik 100tl'yi de almışlardı. Format atınca ekrana görüntü gelmesinin nedeni ise format ile yanan ekran kartının devre dışı kalmasıydı. O devre dışı kalınca sanırım işlemcinin bir özelliği devreye giriyor ve görüntü geliyordu. Ama artık ekran kartsız bir bilgisayar olduğu için oyun oynanamıyordu.
Bilgisayarı geri götürdüm ve uzun uğraşlar sonucu kavgaya ramak kala anakarttaki ekran kartını söküp değiştirmeleri için ikna ettim. Yeni takılan parça da ikinciel idi ama bilgisayar artık eskisi gibi çalışıyordu. Bu bana 100tl'ye patladı. Kazıklanmış olabileceğimi parayı ilk verdiğim andan itibaren düşünüyordum fakat tek arzum bilgisayarımda eskisi gibi oyun oynayabilmekti. Bir süre daha bilgisayarı kullandım fakat ekran kartı yine yandı. Yanan ekran kartını devre dışı bıraktığımda ekrana görüntü geliyordu. Bilgisayarı internete girmek için kullanmaya devam edebilirdim ama otomatikman tekrar yanan ekran kartı devreye giriyor ve çalışamadığı için görüntü gidiyordu. Onu kalıcı olarak devre dışı bırakamadım. Bende masraf çıkarmaması için herşeyi göze aldım ve anakart üzerinden parçalayarakta olsa ekran kartını söktüm. Artık internette gezinmek için bilgisayarı kullanabiliyordum.
Paylaştığım resim dördüncü Hp laptop kullanan arkadaşımın bilgisayar fanıdır ve biriken toz ürkütücüdür. Ne zamandır temizlenmediğini bilmiyorum, laptop ikinciel alınmıştı. Bilgisayar sürekli kapanıyordu. Temizliğini ben yaptım. Tabi bu sefer bilgisayarı açarken ram çubuklarını kırmadım.
Aslında resim ve birkaç cümle ile insanları bu konuda bilgilendirmek istemiştim fakat yazdıkça yazasım geldi.
İyi de geldi...
Son olarak bilgisayarını kendi temizlemek isteyenler nasıl açacaklarına aşağıdaki siteden bakabilirler. Tabi ben video'yu izlediğim hâlde ram çubuğunu kırmıştık.
http://www.laptopinventory.com/Repair_Videos.php