Ödül başkasına verildiyse baştan söylüyorum okumayın mesajımı
Şaka bir yana.. Şimdi size 100 lira karşılığı bildiğim herşeyi anlatacağım.
Geçmişte bir ajansta çalışıyordum. Ajans sahibi, bir oda kurmuş, 4 kişi almış buraya. Sabahtan akşama kadar afedersiniz eşek gibi çalıştırıyor bu 4 kişiyi. Bilgisayar başında aralıksız çalışan bu insanlar akşama kadar haber okuyor, giriyor. Belki 20 kişilik işi 4 kişi yapıyor. Rezalet bir tasarım fakat sürekli güncel bir site. Odaklandıkları iki yer var; Google, twitter. Çünkü her ne kadar ziyaretçinin gözünde markalaşmaya çalışsanız da yapamazsınız. Bir yerde deprem olduğunda kimse sizin haberinizburadabizdenokuyunyoksadarilirim.com isimli sitenize girmez. Hürriyet'e girer insanlar.
Yada...
Google'a Deprem diye aratırlar.
Yada...
Twitter'a deprem diye aratırlar.
En çok abanmanız gereken nokta işte bu: Kısa içerik, çok içerik, güncel içerik, özgün içerik, bilgilendirici içerik. Bizim ajans facebook'a fazla değer vermiyordu çünkü google'dan günlük 300 bin tekil hiti vardı. Hatta twitter'dan da az vardı ama yine de hesabındaki 20k takipçinin hatrına sürekli paylaşım yapıyorlardı. İstanbulda deprem oluyordu, bizim siteye 1999 depremindeki aramadan geliyorlardı misal.
Şimdi siz yazmışsınız, eklentilerin ücretli veya ücretsiz olması kimsenin umrunda değil. War_ez kullanın ne olacak? Google buna bakmıyor. Ziyaretçide. Google ve yandex'e az sonra deyineceğim. Dmoz'un da hiçbir önemi yok. Listede yer alması çok saçma. Sunucu optimizasyonunun da hitle alakası yok.
Google ve yandex'te ekli olmanız çok önemli, ama bunu kullanamıyorsanız atın çöpe gitsin. Spam siteler genellikle aynı "avrupa yakası 184. bölüm izle, avrupa yakası izle son bölüm izle, avrupa yakası 184 burhan replikleri" gibi başlık girerler. Sizin de yükselişe geçene kadar böyle yapmanız önemli bir ayrıntı. Önerilir mi? Hayır ama hit kaynağı ne yazık ki bu. Geçici bir süre.
Ayrıca güncel olaylara farklı haber türleriyle değinin. Örn: Beyazıt öztürk ve candan erçetin atışmasında birçok haber sitesi beyazıt öztürk evleniyor veya beyazıt öztürk oyunculuğu bıraktı gibi tık getiren haberler yaptılar. Siz de bunları yapın. Yıllarca basın sektörü yalan haberle kendini geliştirdi, sizinki mi milletin gözüne batacak?
Ve en önemli ayrıntı, başta yarıda bırakmıştım.. Çok paranız varsa ekip, yoksa paraya ihtiyacı çok olan bir üniversite öğrencisiyle anlaşarak onu kullanacak ve sabahtan akşama kadar çalıştıracaksınız. 7500 haber, bizim 2 ayda girdiğimiz sayı idi. Biz sadece haber değil, dmoz tarzı site listesi de yapardık. Ünlü kişileri de yazardık, biografi sayfaları yani. Yazarların yazılarını da yazardık. Devamını oku diye bağlantı vermek şartıyla tabi..
Zira haber işi öyle 1-2 kişi ile yapılacak bir iş de değil. Çok zahmetli. Telefonunuz çalar, biri haber resminde arkaplandaki vapurun içinde ben varım o resmi kaldırın der kaldırmak zorunda kalırsınız. Kaldırmasanız da editlemek zorunda kalırsınız, herneyse...
Şimdi önerilerimi listeleyeyim,
- 2 Yazılımcı,
- 6-7 Yazar,
- 1 Editör,
- 1 Yayın yönetmeni
Görüldüğü üzere resmen aylık 20 bin liraya yakın maaş vereceksiniz. Haber abonelikleri filan ne kadar bilemem. Bu kişiler sosyal ağları da takip edecekler ki işe yarasın.
Bunları yaparsınız, 3 ay sonra hitiniz günlük 150k ya kadar çıkar diye tahmin ediyorum. Muhtemelen 6-7 aya kadar da hitiniz 300 bin barajını geçer.
Benim kişisel oyun-teknoloji haber sitem benzer spam mantıklarıyla 10 ayda günlük 10k hite ulaştı. Ama çalıştığım üstteki firma, bu işten iyi paralar kaldırdılar. Çünkü işe para yatırarak girdiler. Saçmalamış olabilirim, zira bu sektörde fazla profesyonel değilim. Sadece profesyonellerin yanında takıldım. Tavsiyemi buna göre değerlendirin lütfen.
Eee? Bizim ödül işi n'ooldu?