Acikcais amerikali ne arar, oyle bir sektor secmeli ki kazandirsin diye arkadaslar su an bu sektore hic girmesin. Cunku ciddi anlamda yolun daha cok cok basindasiniz. Yani bu is sonrasinda 10 makale girip siteye googledan hit beklemeye gidecek, hit gelmiyor deyince basarisizlik gibi algilanip moral bozuklugu olacak, akabinde makale host domain vb icin harcanan paralar bosuna masraf etmis olursunuz, haybeye masraf yapmayin, paraniz cebinizde dursun.
Bu sektore girmek icin ingilizce falan sart degil,
@SABOCES'in soyledigi gibi Turkce sitesi olan arkadaslar oturup makale yazmiyor aksama kadar (ben soylemek istemedim bunu yanlis anlasilma olmasin diye ama konusu acilmisken artik soslememde bir sakinca yok). Cogu arkadas bu yanlisi yapiyor. Turkce sitelerin ve ingilizce (daha dogrusu yabanci dildeki sitelerin) artilarini eksilerini oturup dusunmek lazim. Sadece ingilzice bilmek yetseydi, her anadili ingilizce olan kisinin ingilice sitesi olurdu ki, keza onlar yazardi kendi makalelerini. Fakat piyasa hic te oyle degil.
Ote yandan mutlaka herkes para kazanma ve buyuk olmak ister dogru mu? Simdi enine boyuna goz onune getirin, ingilizcesini birakin turkcesini ele alin.
Bana bir tane site gosterin ki,turkiyenin sayili buyuk sitelerinden ya da cok populer bir site, ve sitede yazar yok sadece makaleleri site sahibi yaziyor?
Boyle bir dunya yok arkadaslar, eger birsey yapilacaksa bunu ekip ile halletmeniz gerekiyor. Site aciyorsunuz diye kac kere icanna basvuru yapip kendi domaininizi urettiniz, kac kere blog scripti yazdiniz wordpress yerine kullanmak uzere, kac kere evinize server kurdunuz bi host firmasindan almamak icin, ya da kac tane tema yazdiniz gidip hazir tema kullanmamak icin de makaleleri kendiniz hazirlayacaksiniz? Tamam elbette hazirlanir ama o zaman kazanc beklemenin pek anlami yok. Dogruya dogru.
Ote yandan diger avantaj iise yabanci sitelerin, kisielre ulasma imkaniniz cok. Turkiyede facebook twitterla arada slklsmis durumdayken, yabanci sitelerde facebook,twitter,stumbleupon,pinterest vb dunyalarca sey var. Hatta o kadar paylasilacak yer var ki,
addthis diye bir servis cikiyor. allah askina su asagidaki servislerde turkce bir icerik hangilerinde paylasilir bana biri soylesin?
Simdi deniliyor ki rekabet zor rekabet zor, rekabet zor degil abi ugrasmak zor geliyor. ben mayis ayinda bi konu icerisinde pinterestten bahsetmistim, beni orda 5-10 kisi ciddi ciddi dinledi hepsinin simdi 15-20 binlik pinterest hesaplari var, ne adsensesi kaldi ne bise, email marketin affiliate, nerelerden neler ile is yapiyorlar. ama ben bunlarin cogunu da soylememistim. sadece bri kapi actim nacizane fikri vererek, zamanla gelen gelismelere gore kendielri yollarini ayarladilar.
Velasil kelam, rekabet yok mu Turkce de? Var tabi ki. turkiyeye internet yeni gelmedi 30 yildir var, hic oyle rekabet falan az da degi lkisme kusura bakmasin.
Ayirt edilmeyen nokta su, kimse kimseye milyoner olursun garantisi vermeez zaten. Bizim bahsettigimiz hit araligi 100-250-500-1000. Bu araliktahki hit hem Turkce hem ingilizce icin elde edilir. ama Turkcede 5000 hitte kazanamdigini ingilizce sana 200-300 hitte fazla fazla kazandiriyor. ama hit nerden gelicek? Turkce sitene hit nerden gelecekse, ingilizcene hem ordan hem yukarda paylastigim resimden gelicek. allah askina kac kisi turkiyede email marketing kullaniyor? Simdi diyenelr vardir "yaa email marketingle ne kaanilir, ya da basarili olunur mu?" olunmazmi abi, adamlar bunun uzerine firmalar aciyorlar, demekki bir hareket var orda.
Sen email marketign yapma, 10 makale gir, sosyalmedyan sifir, googledan hti gelsin. Kimse baslamasin bu sekilde abi, ciddi soyluyorum paraniza yazik edersiniz. emek emek emek... bunun baska bir izahi yok.
Ote yandan bir de yabanci kafasindan dusunmek gerekiyor. sen turkiyede bir makaleye "son yillardaki dekorasyon alanindaki gelismeler sayesinde, evlerimiz artik muazzam...." diye baslaman gerekirken, ingilizce sitede "evini cilginca dosemeyi ister misin? o zaman bu yazimizda tam san gore birseyelr var..." gibi hitap skeilleri kullanmalisiniz. Bunu da haliyle yabanci biri gibi dusunen birileri yapabilir.
ingiltereye hitap ediyorsan baska, amerikaya hitap ediyorsan baska, avustralyaya hitap ediyorsan baska bir hitap seklin olmasi gerekiyor. Makalelerin seo acisindan keyword bazli ise "car insurance" daha cok aranan birsey gibi gorundugu halde "auto insurance" kelimesini de katmalisin makaleye. iki ulkeye hitap ediyorsan ayni makalede asansor kelimesi icin hem "elevator" hem "lift" kullanmalisin. bunlar ince noktalar.
Velasil kelam, bu ise girmeden once ince detaylarin arastirilmasi, sorulmasi, beyin firtinasi yapilmasi gerekiyor. rakipler nasil, yabancilar nasil hitaptan hoslaniyor vb onemli. 10 makale paylasacagina sienden 8 makale paylas, 2 makaleyi pdf seklinde free ebook diye dagit, daha cok hit alirsin.
Oyle spinnerle falan da baslayacaksaniz, domaini alin ucretsiz host ya da blogspot kullanin, paraniz gitmesin bari. yil olmus 2015 hala spinnerle para kazanilmaya calisiyor, sonra adsense niye banladi. 1 tane site yok googlein tepesinde otoriter ve iyi denilebilecek spinli site, bana bi tane gosteremezsiniz. Emek vermeyecek kisi ciddi hic baslamasin, yazik etmeyin masraf etmeyin. Bedava peynir sadece fare kapaninda olur arkadaslar.