Merhaba arkadaşlar,
Aslında bu konuyu açıp açmamakta tereddüte düştüm diyebilirim. Ancak uzun süredir içimde sakladığım bir sır ve size sürekli olarak söylediğim "pembe yalan" 'ım var. Çünkü konuyu açtıktan sonra gelecek olan eleştirilerden korkuyor, bana bakış açınızın kötüye yöneleceğinden tedirgin oluyordum.

Bu yazımı okuduktan sonra bir çok iş yaptığım arkadaş çalışmalarımda sergilediğim performanslardan, girişimci ruhumdan ve yıl içerisinde kasamda döndürdüğüm finansal değerlerden dolayı şaşırabilir belki. Hatta R10'da edindiğim birçok arkadaşımda şaşıracaktır.

Lafı gevelemekten öte iyice elemektir işim aforizması ile asıl konuya geçeyim yavaştan. Database gitmeden evvelde ben bu foruma üyeydim ve üye olduğum günden beridir 19 yaşındayım. Bu durumu belki bazı arkadaşlar fark etmiştir ancak bilemiyorum, elbette gençleştirme iksiri falan kullanmıyorum Sadece iş verirken bana karşı olan bakış açınızın olumsuz olmaması adına "bu çocuk beceremez" gibi önyargılara takılmamak için yaşımı sürekli büyük tutarak şu ana kadar ticaret yaptığım nice insana pembe yalan söylediğimi dile getirir herkesten özür dilerim.. Ben 1998 Mersin doğumluyum ve Mersin Anadolu Lisesi, Dil Bölümü, Lise 3. sınıf öğrencisiyim.

Aslında bu konuyu 200 olumlu ticaret puanına vardığımda 16 yaşında bir bireyinde "adam akıllı" ticaret yapabileceğini R10 'da ki bazı arkadaşlara ifade edebilmek adına açmayı düşünüyordum da 198 'de yeter.. Forum üstünde nice 30 yaş üstü olupta aklı fitne ficire çalışan insanlara hepimizde rastlamışızdır.. Ön yargılardan kurtulun derim.

Birazda anılarımı ele alarak kendimi tanıtmak istiyorum işin açığı. Konuyu okuyan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Vaktinizi çaldığım için özür dilerim.

NASIL BULAŞTIM BU İŞLERE?
2008 yılında .TR.GG serüveni ile girdim, dönemin popüler oyunlarından olan METİN2 'yi oynuyordum ve oyunda oluşturduğum karakterleri satarak internet ticareti serüvenine başladım. 2009 senesinde turkmmo.com ile tanıştım. (Forumda KR@LKSK 'nin di sanırım.) Burada belirli bir dönem moderatörlük görevi üstlendim. Sonrasında forum üstünde bir yöneticiyi admine mesaj atmak yerine FORUM ÜYELERİNE AÇIK ŞEKİLDE şikayet ettiğim için ban yedim. (Şikayet sebebim imzasında küfürlü sözcük olmasıydı.. Bundan dolayı bir çok üye ban yemişken yöneticinin ceza almaması adalete aykırıydı ne yapayım..) (Vaktinde şikayet ettiğim Batuhan hocamda R10 'a üye JackBlack ) Vakit ilerledikçe internete merakım artıyordu, ablam PhotoShop kursuna, web tasarım kursuna vs. gitmişti bana ilk photoshop'u gösteren kendisi oldu. Ardına biraz yeraltı işlerine bulaştım Cyber-Warrior 'a üye oldum vs. derken yazılım kervanına katıldım. (Arkadaşım ile olmuştuk forumdan @Eror71; Mehmet ile hatta vaktinde FACEBOOK 'un ufak bir bug'ını bulup WhiteList 'e adımızı yazdırmak adına report etmiştik. Bug kaldırıldı teşekkür maili ilettiler velhasıl adımız whitelist 'e eklenmedi..) PHP ilgi çekici gelmişti odur budur PHP ile ilgileniyorum. (Ancak halen profesyonel değilim.)

Aradan vakit geçtikçe büyüyordum, fikirlerimde değişiyordu. Yeraltı işleri ne kadar ilgi çekici olsa da bir o kadar belaydı. Onun için CW 'den kendi isteğim ile ayrıldım. (Ancak yine belli bir dönem AYYILDIZ TİM 'de takıldım. Hatta grafik timine girecektim kendim reddettim.) İnternette bu kadar vakit harcıyordum fakat bir gelirim yoktu. Ne yapabilirim vs. derken webmastersitesi.com 'a denk gelmiştim. İlk üye olduğum WM forumudur diyebilirim. O zamanlar bana ortam sıcak ve kaliteli geliyordu ancak şuan dönüp baktığımda gerçekten ortamın kalitesiz olduğunu görüyorum hatta kendime "ulan burada nasıl dayanmışım be!" diyorum. R10 'un üyeleri başka; R10 candır.. Herneyse oradan ilk aldığım iş 3 TL paypal karşılığında banner yapmaktı, ablamın bana gösterdiği 2-3 photoshop tekniği ve internetten edindiğim hazır materyaller ile tasarımı hemen yapıp müşterime iletiyordum. Ticaret puanım arttıkça yeni müşteriler bulup daha çok gelir elde etmek için hırslanıyordum da. (Ticaret yapabilmem de benim adıma aslında en büyük avantaj babam ile adlarımızın aynı olması diyebilirim. Böylece kendi adıma banka hesabım oluyordu bir nevi..) Vakit geçtikçe araştırmalarım sonucu R10 'u bulmuştum fakat bir sorun var! Nasıl üye olacaktım? Sağolsun o konuda da bana şuan banlı olsa da Buzkent isimli abim yardımcı olmuştu yine Mehmet (Eror71) kardeşim vesilesi ile..

R10 'a db silinmeden önce üye olduğumda pek iş alamadım diyebilirdim, ban yemekten korkuyordum işin açığı çünkü ortam WS 'den çok daha farklı çok daha kaliteliydi. Burası fena ticaret yuvasıydı o zamanlar Gwindor adlı hocamın 1200 trade'i vardı. "yuuuhhh diyordum" kendi içimden. R10 maceramda uzun sürmedi, aradan 4 ay geçti DB gümledi. Oturdum ağladım diyebilirim. (ulan ne güzel üye olduk db gümledi şansa bak!) 15-20 gün sonra yönetim mailime cevap verdi ve şuan ki üyeliğimin bilgilerini bildirdiler. Sağolsunlar..

Ayyıldız Tim anısı screen shot - "Grafik Tim" 'den istek. https://i.hizliresim.com/Rb1QJn.png

BU HOSTİNGCİLİK NEREDEN GELİYOR YAHU? AİLEDE GENETİK Mİ?
CW 'ye üye olduğumda "serverlar" ve "linux" üstüne birçok video ve eğitim materyali edindim. Hosting sektörü o sıralar bol para kazandıran bir yerdi. Hatırlıyorum o dönemlerde 1 GB VPS 90 TL civarlarıydı çok değil bundan 5 yıl öncesi. Aradan 3 ay geçti "e-makros.com" adında hosting sağlayan sitemi açmıştım. Bu benim internette ilk girişimim ilk deneyimimdi. 4-5 ay geçti satış yok, reseller kirasını ödeyemiyorum (o sıralar nerede 30 liraya 1 yıl limitsiz! 10 gb pakete aylık 40 öderdik..) iflas bayrağını çekmiştim.

Bende kendim ile anlaşmıştım, "bu iş beni çok zarara soktu bir daha girmeyeceğim!" tabi girişimci ruhu laf dinler mi? DİNLEMEZ!! 2012 yılında saygilihosting Batuhan abim hemde hemşehrim ile tanıştım. 1 ay kadar bunun yanında satış işlerine vs. baktım hemde harçlıklarımdan bir kenara para attım ve 400 TL para biriktirmiştim. (o yaşa göre o vakte göre ne iyi be!) Ardına 2. hosting girişimim atbil.net 'i açmıştım. Belirli platformlarda isme çok yoğun kötü eleştiri geldi "eşek bilsek ne olur?" tarzında. Hevesim kırılmıştı aslında birazda.. Ancak yılmadan 4 ay kadar bu isim ile devam ettim. İşe yatırdığım 400 lirayı 5 misli haline getirmiştim. Üstelik hiçbir ys belgem, vergi levham olmamasına rağmen.

Okul yeni açılmıştı, liseye yeni geçmiştim, dönemin ortalarına doğru ilerliyorduk. O sıralarda okulu önemsemezdim. Not tutmazdım ve sürekli olarak sınıfta not tutan bir kız arkadaşımdan defterlerin fotokopisini alırdım. Aslında birlikte kırtasiyeye giderdik. Telefon trafiğim çok yoğun olurdu o dönemlerde. Bir gün yine kırtasiyeye giderken kız arkadaşım;

"- Mahmut sen ne işler ile uğraşıyorsun? Bu kadar çok telefon görüşmesi yapıyorsun, host mu hoxt mu bir şey duydum ama anlamadım, anlatsana biraz."

demişti. (Kurban bayramından bir kaç gün evvel hiç unutmam.) O sıra kafama dank etti dedim "hoxt? hoxting? oha bu marka olabilir." (BURADA ŞAİR MARKA İSİMLERİN KARŞINIZA UMMADIĞINIZ ANDA ÇIKABİLECEĞİNİ GİRİŞİMCİ ARKADAŞLARA ANLATMAK İSTEMİŞ) o gaz ile "ulan ağzınından öpeyim" senin diyecektim kıza. Eve geldiğimde .net uzantısının boş olduğunu gördüm ve hemen kayıt ettim. Ancak bu sefer işler başkaydı. Kurumsal bir şeyler istiyordum...

Bulunduğum semtte hemde babamın arkadaşı olan Mustafa abim (kendisi Kuru temizleme sektöründe) ile görüşmüştük. Bana o dönem 3000 TL yatırım yapmıştı.. Babamda ys belgesi vs. almış, ablamda üstüne şirket açmıştı. O parayı da kısa bir sürede 3-4 misline katlamıştım. Derler ya gelir arttıkça mutluluk kayboluyor.. Aynen, mutsuz olmaya başlamıştım. (bknz) Gelen her parayı artık çarçur ediyordum, kişisel saçma sapan şeylere harcıyordum. msl: (iPhone 4 varken 2. bi telefon olarak iPhone 5S 'i almak. Biri ile müzik dinleyip biri ile vatsapa girmek, lükse bak!!) Tabi para çarçur olunca böyle iflas bayrağını çekmeme çok az kalmıştı. (2014 Ocak ayı tam 1 yıl önce) Ancak korkuyordum. Çünkü o dönem müşteri sayım 200 civarlarıydı. İnsanların hakkına girmek istemezdim. O dönemlerde tanıştığım bir LTD. ŞTİ. vardı, kendileri lojistik sektöründe, İran kökenli bir yatırımcısı vardı. Şirket muhasebecisi Zeki abimin yardımları sayesinde o şirketten yatırım almıştım. Şirket bana TUĞBA BİLİŞİM A.Ş. 'den server temin etmişti, ek olarak da finansal yatırım yapmıştı. Mutlu olmuştum o sıra aslında olmamışım. Mutlu olduğumu sanmışım. Her ne kadar güzel bir yatırım ve destek alsam da başıma belada alıyordum. Stres yaşamıştım, "hadi ya isteklerini yapamazsam?", "hadi ya satış olmaz iflas çekersek?". Piyasa çünkü çok komik rakamlara düşmüştü. 10 liraya yıllık reseller nedir yahu!!! Bende aldığım finansal yatırımla ek olarak bir ajans açacağımı bildirmiştim şirkete. Adını İranlı patronun istediği bir şey koyduk. "JUDAJANS!" (şuan bu alan adının sahibi @WebColden; kendisi bende kötü anılar bırakan bu alan adına açık arttırma sonucunda sahip oldu ) Bu ajans; marka tescili, seo, google reklam hizmetleri sağlayacaktı. Ancak bu dönemlerde tekerim ters döndü, bana yapılan yatırımın 10'da 1'ini bile kazanamadım.. (aha şimdi riske gel..) Yatırımcı ile görüştük beni Temmuz 'a kadar idare ettiler. Temmuz ayında ne sıkıntı çektiğimi @psdlider; Ahmet abim bilir. Elde avuçta ne var ne yok sattım, iphone 4 - 5s bana yar olmadı işin açığı, o serverlar, kendi param ile aldığım serverlarda, laptoplarım, masaüstü bilgisayarlarım, Mersin 'de fotoğrafçılık ile uğraşıyordum aldığım Canon EOS 6D makinem, ek olarak RAP MÜZİK stüdyomuz vardı RODE NT-1A mikrofonum mu dersin, M-AUDIO B5X D2 aktif hoparlörüm mü.. Hepsi gitti.. Zar zor bu borç batağının içinden çıkmıştım ancak elimde avucumda gram bir şey kalmamıştı. Sadece biraz tecrübem vardı. Haa birde halen piyasada bazı kişilere borçlarım. (Başta PSDLİDER hocama vardı. Haziran ayında hayaller ile Hoxting 'e tema yaptırmıştım. Belirli bir süre ödeyememiştim. Allaha şükür geçtiğimiz Aralık ayında onunla da helalleştik. Kendisi çok anlayışlı ve iyi birisi, ramazan ayında ona borcum olmasına rağmen cebimde para olmadığı için "atayım para istiyosan kanka" diyebilen birisi Allah razı olsun.) Gel vakit git vakit bu borçlarda bitti. Şuan sanıyorum piyasada verecekli olduğum kimse yok...
Hoxting devri hakkında bknz: http://canusta.com.tr/hoxting-markas...-aciklama.html

JUD Ajans 'tan bir anı fotoğraf - Büroda "saha pazarlama" için zarf sararken..

Şimdi ise işte Google Chrome eklenti yazarak lise eğitim masraflarımı karşılamaya çalışıyorum. Forumda benim gibi nice arkadaşım var. Bunlardan birisi hem kendi yurt parasını, hem kendi ihtiyaçlarını vb. buradan elde ettiği gelir ve aldığı 1 burs ile karşılayan ayakta alkışlanacak Cihat kardeşim @WebColden; , kendisi de benim gibi Lise öğrencisi. Aslen Balıkesirde oturmasına rağmen Bursa 'da fen lisesinde eğitim görüyor. bknz: şehir dışında okuyan öğrenci hayatı sürüyor.

Ve şimdi asıl soruma geliyorum,
R10 'DA BİZİM GİBİ BAŞKA KAÇ ÖĞRENCİ VAR?
Bence sizde bizim gibi çekinmeden itiraf edebilirsiniz. Yaşınızdan dolayı utanmanıza gerek olmadığını düşünüyorum...