EgemenPolat adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Cep telefonları ile ilgili, her parçayı yurt dışından alıyorlar Türkiyede birleştiriyorlar diyenlere;

Diğer firmalar tüm parçaları kendisimi üretiyor?

Apple cihazlarda kullandığı tüm parçaları kendisimi üretiyor?
Samsung cihazlarda kullandığı tüm parçaları kendisimi üretiyor?

Alman arabası diyorsunuz, Merdeces alıyorsunuz, tüm parçaları mercedesmi üretiyor? yada tüm parçalar Almanyadamı üretiliyor?

Iphone'un içini açın içinden hangi ülkelerin ve hangi markaların ürünleri çıkacak acaba?
Aynen katiliyorum.

Dünyanin en iyi kahvesi nerenindir? Kuskusuz Italya.

Bugün Latta Macchiato, Espresso,Cappuccino, Mocha, Ristretto, Con Panna diye o bilindik kahve zincirlerinde siparis ettiginiz ürünlerin tamaminin ismi de italyancadir. Cünkü bu isimlerle piyasaya cikmis ve taninmistir.

Peki size bi soru Italya'da kahve yetisir mi?
Hayir.
Kahve yetisen ülkelerden, binbir zorlukla yetisen kahveleri mümkün olan en ucuz fiyata al, markala, otomatik olarak marka degeri de binsin üstüne.
Sonra gönder türkiyeye bizimkiler özenerek baksin, adamin anlami italyancada "lekeli süt" olan Latte Macchiato'sunu telaffuz etmeye calisip dursun. Teleaffuz ederse de kendini "kültürlü" hissetsin.
Güzel numara, eger yersen...

Bir ürünün üretilmesi demek, tüm parcalarinin, tüm iceriginin sizin elinizde olmasi demek degildir.
Apple Iphone ürününü Foxconn firmasina yaptiriyor.
Foxconn ürettigi telefonun islemcisini, kartini, mikrofonunu, kendi mi üretiyor? diyelim ki evet, onlari üretmek icin gerekli olan metali, cami,vs. hammaddeyi kendi mi üretiyor?

Hayir. Peki parayi kim kazaniyor? Bu ürünün satisi hangi ülkenin ekonomisine iyi geliyor? Bunu da kendiniz cevaplayin.

Ben bunu söyleyince alacagim tepkileri de biliyorum pesinen cevapliyorum.
Diyeceksiniz ki "Kendi ülkemizin ekonomisi gelissin diye kötü ürün / eski teknoloji" mi kullanalim?
Hayir elbette, sen neyi kullanmak istiyorsan onu kullan ama bu ülkenin markalarinin, ticari firmalarinin yabancilar karsisinda ezilmesinin bir parcasi olma. Desteklemiyorsan bari karsi cikma ve hatta mümkünse daha iyisini sen yap / yapani destekle.