bu baslikta "elin teknolojisi söyle", "adamlar yapmis abi", "bizimkiler böyle kötü" diye yazip cizenlere ithaf olunur.
bir söz vardir "Yumurtadan cikmis kabugunu begenmiyor" diye, bence durumunuz aynen bu arkadaslar. "Ensesi kalin" diye adlandirdiginiz is adamlari ayda senin gibi kac kisiye ekmek veriyor bir düsün. Kimbilir senin anan baban da öyle bir fabrikada emek veren emekci abilerimizden / ablalarimizdandir.
- Iste en basiti o abiler ablalar issiz kalmasin diye yerli ürünü desteklemek lazim.
- Sen degilse, senin cocuklarin da yabanci ürüne muhtac olmasin diye yerli ürünü desteklemek lazim.
- Benim param yabanciya gitmesin, aksine onun dövizi benim ülkeme gelsin diye yerli ürünü desteklemek lazim.
Bu söylediklerimi ayri ayri degerlendirsen de aslinda bir bütündür. Biri icin yerli ürünü desteklersen digeri icin de desteklemis olursun.
Üretmiyoruz, üreteni de kötülüyoruz, pisman ediyoruz, yerin dibine sokuyoruz.
Almanyada yasiyorum, burada ticari taksilerin %90i Mercedes.
Sen hayrani oldugun arabayi ülkene sokarken ödedigin vergiye itiraz ediyorsun. Agirina gidiyor. Almanyada 5 bin Euroya almana satilan mali, 25bine alirken saniyorsun ki vergilerden yükseliyor.
1 Paket Sigaraya 6 Euro ödüyorum icinde 19 adet sigara var.
Vergiler cikinca fiyati 40cent. Sigaradaki verdi 5,60 EUR.
Senin Türkiyede ürettigin elektronik esyayi burada pazara sokabilmen icin alman gereken lisanslar 2,5 milyon EUR ve o lisanslari alma garantisi yok. (bkz. TÜV. , CE vs.)
Diyelimki ödedin getirdin malini daha ülkeye sokarken %19 + %24 vergiyi ekliyor. Eger özel kapsama dahilse (Alman firmalarinin piyasa ihtiyaclarini karsilayabildigi alanlar) bu alanlarda %9-14 arasi ekstra bir vergi daha ekleniyor.
Oysa, ayni ürünü burada icat ettim/ ürettim diye bir Alman Vatandasi / Alman firmasi lisans almak isterse devlet lisans ücretini üstleniyor. Hatta Avrupa Biligi fonlarindan geri ödemeli / ödemesiz destekler alabiliyor.
Simdi söyle bana, hangi ülkeden iyi teknoloji cikmasini bekliyorsun.
Siz olaya hep istediginiz acidan bakiyorsunuz bu Türk firmalarina kiyak degil, Yabanci firmalara engel. Zaten satinalma siniri asagi yukari belli, firmalarda buna göre belirliyor ülkeler icin satis fiyatlarini. Biz neden amerikadaki fiyata alamiyoruz sizce vergilerden mi? Bi zahmet Apple Türkiye satis fiyatini %X asagi ceksin bu pazarda rekabete devam etmek istiyorsa ve arkadaslar lütfen siz de su sig muhalefetinizden vazgecin, analiz etmeye calisin biraz.