Mesajlarin hepsini teker teker okumadim ama sizinki sonuncuymus o dikkatimi cekti.
Gümrüge konan vergileri yine biz ödemiyor muyuz, ne önerdiginizin, ne dediginizin farkinda misiniz?

ikisi de ayni hesap. amac üzüm yemekse her türüne karsi olun, bagciyi dövmekse söyleyecek birseyim yok.
ve tüm arkadaslara cevaben;
simdi insanlar sikayet edecek yer arar olmuslar, ona buna sövüyorlar da kazin ayagi öyle degil.
Ben size bu konuda dünyadan farkli örnekler anlatabilirim, ancak ilk olarak sunu düsünmenizi istiyorum:
- Eger Cep telefonu / Akilli telefon üretmek isteseydiniz de ayni sekilde düsünür müydünüz?
Hatirlar misiniz bir Aselsan 1919 vardi neden yeni modelleri üretilmedi / üretilemedi? Eger devlet destek verseydi durum böyle mi olurdu? Eger fiyat olarak makul olsaydi böyle mi olurdu? Bircok insan sadece fiyati makul diye o telefonu kullanirken ülkemizin teknolojisine yatirim yapmis olurdu. Bizimki de Iphone'un yari özelliklerinde olan bir telefon olurdu ve ben sahsen seve seve kullanirdim.
Simdi bir ikinci bakis acisi.
Bakin Almanya ne yapiyor;
Diyelim ki bu yil sirketiniz yillik 100.000 EUR kar etti.
Bunun gelir vergisi olarak ortalama 15-24 bin arasinda bi rakami sizin tabi oldugunuz vergi sinifina göre sizden alir.
Vergi ödemek istemiyorsaniz ne yapabilirsiniz?
Cevap: Alman mali satin alabilirsiniz.
Birakin yabanci markalara vergi koymayi saglanan avantaji düsünün.
24.000 vergi ödemek yerine Alman Markasi bir ürün mesela mercedes bir araba, is makinesi yada her ne isterseniz onu alin. Degeri ne ise o rakami verginizden düserler.
yani 24bin vergi ödeyeceginize gider kendi elinizle kazancinizin %24ünü bir alman ürününe yatirirsiniz. Para alman ekonomisinde kalir, rakipler yerine alman firmalari kazanir, yeni teknoloji üretimini ister istemez desteklersiniz.
ayni kulvardan gidelim, bir amerikan ürününü almanyaya sokmak isterseniz ne olur? emin olur sizden talep edilecek vergi türkiyedekinden coktur. Üstelik vergisini ödeyerek getirmek istediginizde kotalardan dolayi getiremeyeceginiz bir cok da ürün söz konusu.
Bu tür kararlari destekleyin arkadaslar, adinin vergi olmasi agiriniza gidebilir ancak farzedin ki o ürün biraz daha pahali. Elalemin ürününe verdiginiz %90 gözünüze görünmüyor da kendi ülkenize giden %10 görünüyorsa bunun adinin ne oldugunu da burada söylemek istemiyorum.
P.S.: arkadasimla beraber kölnde bir elektronik markette gördügümüz Vestel ve Beko ürünlerini tavsiye edip etmedigini sorduk. Adini bile dogru telaffuz edemeyen satici ürünü överken bizim neler hissettigimizi bilemezsiniz. Ürünü alma düsüncesi olmadan saticilara soruyorum bazen, gururum oksaniyor.