Bu bir bakış açısı değil, teknik detayları yazdım ben. Bu dediğiniz olayları hiç yapmadan hesap yönetimi yapan bir çok kurumsal program mevcut. Buradaki hesaplarda kapanır eğer söyledikleriniz kıskaça alınırsa. Instagram'ı instagram üzerinden kullanmak zorunda değiliz. Örnek vermek gerekirse benim bir çok hesabım var sadece uygulama geliştirme yaptığım. Yani kısacası kullanım bazlı bir denetim yapılarak hesaplar kapatılmaz.
Twitterda bunu yapmadı zaten. Bot hesapları az kullanıyor çok kullanıyor diye kapatmadı. Açılan ip, mail adresi aynı ip üzerinden gelen istekler vs değerlendirmeye alındı. Çok muhtemel buradada aynı şey yapılacak.
Ilave olarak zaten instagramda bir çok hesap kapanıyor yani instagramın bunu bir tam zamanlı çalışma haline getiriyor olması demek hesapların tamamını kapatacağı anlamına gelmez. Deneyebilirsiniz 5 tane hesap açın sonra bir apiye sokup sadece takip yaptırın hesaplar kapanacaktır.
Yazmış olduğunuz maddeler kontrolü kolay şeyler evet fakat zaten arama yapma haricindeki herşeyi botlar yapıyor. Api üzerinden bir kullanım yok, hepsi normal şekillerde bir sefer login olup akabinde sürekli işlem yapabilirler. Bunun bizim bilgisyar veya telefonumuzdaki hesabın sürekli giriş yapmış olmasından bir farkı yok. Aynı zamanda zaten telefondan girmiş gibi davrandıkları için yani orada bir ayrıştırma yapamaz.
Konuya ek olarak ;
Instagram 4 -5 ay önce zaten sistemsel olarak bir güncelleme yaparak, cookie ile ilgili olan bir eksiğini kapattı. Ki yabancı bot satan arkadaşlarda farketmişlerdir. Günlük gönderim sayıları iyice düştü panellerin. Yani orada zaten sıkı bir kontrol denetimi oluşturuldu.
Bu arada basitleştirerek anlattığım içinde üzgünüm bir sonraki mesajımda. Yazdıklarımın hepsinin sağlamasını test ederek veyahut konuyla ilgili hem instagram blogunda hemde geliştirme forumlarında olan konu veya mesajlarla yapabilirsiniz.
Sadece @Instagram arkadaşıma yanıt olarak değil genel bir bilgilendirme yapmaya çalıştım. Yazım yanlışlarım var ise affola.
Öncelikle aşağılar küçümser veya dalga geçmek amacı ile yazmadığımı bilin.
Konuya gelirsek,
Biraz basite alınmış cümlelerle yazmışsınız, şimdi bakış açımızı değiştirelim.
Siz instagram olsanız? Hesabın 5 kişiyi takip edip 2 fotoğraf yüklemesine mi bakarsınız? Yoksa;
1 - Hiç arama yapıp yapmadığına mı?
2 - Takip ettiği kişilerle mi etkileşime giriyor dışarıdan mı?
3 - Yaptığı istekler her seferinde login olarak mı ? (normal bir üye aylarca giriş yapmaz) veya her istek sadece api üzerinden mi?
4 - Ana sayfaya gün içerisinde nerdeyse 1 kez bilemedin haftada 1 kez her üye bakar, botların bakıp bakmadığına mı?
5 - Login tarihi ile işlem yapma süresi farkına mı bakar sizce başka bir şeye mi?
...
Yani demek istediğim 1 fotoğraf paylaştırmak ile aktif diye kandırabilirim diyorsanız bir farklı bakış açısı olmuş.
Instagram herkese not düşüp açıklama yapacak kadar ciddileşmiş daha farklı gelişmeler bekliyor sanırım.