NOT: Yazı biraz uzun oldu farkındayım, ancak okumaktan sıkılmayan arkadaşların kendilerine bir çay/kahve alarak okuması ve kendilerine biraz olsun faydam olması dileğiyle

-----
İyi akşamlar bu makaleyi yazmamın nedeni özel mesaj ile aynı soru / veya yakın anlamlı sorularun farklı şekillerde gelmiş olması. Düzgün bir makale yazmanın daha mantıklı olacağını düşündüm.
1)İnternet Grişimciliği nedir?
Fikri temelleri oturtmak açısından; internet girişimciliği ve online iş fikirlerine genel yaklaşım olması için aşağıdaki linkleri takip etmenizi tavsiye ediyorum.
İlgili Linkler:
Hasan Aslanoba -
http://www.youtube.com/watch?v=pKXlt4TO0_w
Serkan Ünsal ve Kitapları:
Dijital Girişimcilik Rehberi -
http://dijitalgirisimcilikrehberi.com/
Silikon Vadisi ve Girisimcilik -
http://silikonvadisivegirisimcilik.com/
Dijital Girişimcilik 101 -
http://checkthis.com/dgirisimcilik101 2) Makale yazarlığı? İçerikten para kazanmak?
Evet bu r10'daki genel algı ile çeliştiğim en önemli nokta. Content is king'dir. Bunun bende farkındayım ancak content'den para kazanmak bana göre diğer fikirlere göre çok daha zordur. Çünkü her yazdığınız makaleden hit almak (eğer zaten insanların çılgınlar gibi aradığı şeyleri yazmıyorsanız) gerçekten çok zordur. Hele birde zaten bilinen kelimelerde SEO rekabetine girmek bana korkunç geliyor.
Bu nedenle ben bunu tavsiye etmiyorum, belki kısa vadede buradan günde 1TL ile başlayarak gelir elde edilebilir ve zamanla gelir artacaktır da muhakkak. Ancak bunun bir girişim olması veya şirketleşmesi çok zor görünmektedir benim fikrime göre.
3) Peki nasıl kendinimizi ve ailemizi geçindirecek geliri elde edeceğiz?
Aslında bu sorunun yanıtı çok basit. İnternetin ne olduğunu ve nasıl oluşturulduğunu bilirsek zaten iş kanallarını tahmin edeceğizdir az çok:
a) Fiziksel ürün satışı
b) Hizmet satışı (makale, seo, yazılım danışmanlığı, script tema satışı ..) //girişimciye girişim satmak

olarak tanımlıyorum burayı. Para ödemekten çekinmeyecek biri var sonuçta. Hal böyle olunca iyi kazançlar elde etmek sanıldığı kadar bilgi ve tecrübe gerektirmiyor (dolandırıcılara dikkat??!)
c) Fiziksel veya sanal ürünler için reklamcılık yapmak (Çoğumuz burayı hedefliyoruz Adsense kategorisinde. Amacımız sitemizde bizim yazdığımız veya kullanıcılarımızın yazdığı içeriklerden para kazanmak oluyor.)
Genel olarak bu kadar basite indirebiliriz evet.

Ben Özellikle c kategorisi
Reklamcılık üzerinde duracağım.
Ancak burada da özellikle bulduğumuz özgün fikirler ile sürekli içerik girmeden / veya kullanıcıya içerik girdirerek bir internet girişimi nasıl yapılmalı ondan bahsetmeye çalışacağım;
En çok arama yapılan veya kullanıcıların saatlerini en çok geçirdiği belirli alanlardan örnekler: * TV izleme sitesi fikri ve yazılımın farkı..
@iyi adlı arkadaşımızın projesi olan
tvport.com ile sıradan wordpress ile hazır sitelerden iframe ile tv yayınlarını alan bir siteyi karşılaştıralım.
tvport.com sitesi bir internet girişimidir, çünkü kendine ait bir teknik altyapısı ve kanalları yayınlayabilmek için kurduğu kendine özgün bir sistemi vardır. Bu site sahibi gerekli yatırımlar ile sitesinde yayınladığı kanalları çoğu defa komiktir orijinal sitelerinden bile daha iyi bir şekilde sunabilmektedir. Ve kesinlike dışarıya bağımlı değildir. Sistemin tüm kontrolü kendi elindedir.
Bu işin içinde zaten acele etmeden sabırla çalıştığı için gerekli Arama Motoru Opt. denen SEO bilgisini de edinmiş durumdadır. Dolayısı ile bu site her türlü hızlı bir şekilde sadık kitlesini oluşturacaktır. Bu sadık kitle çok önemlidir . Hiç google'lamadan adres çubuğuna sitemizin (markamızın) ismini yazarak gelen kullanıcı elde etmek bizim en önemli hedefimiz olmalıdır.
Yoksa belki memurluk sınavı sonucu 2014 gibi bir kelimede 3 veya 5 gün ekmek yenir ama (hoş onu da terbiyesiz haber siteleri çaldı ya neyse) sonra yine cepler boş gezilmeye başlanır.
Wordpress kullanan sitemiz ise, hayır wordpress'in eksik veya kötü olma meselesi yok sakın yanlış anlaşılmasın

Bu siteyi yönetecek arkadaşın maaelesef yayın konusunda en ufak bir katkısı veya faydası yok, hazır yayınlara bağımlı durumda. Dolayısıyla siteye kullanıcı girdiği anda bu sitenin yayınlarının dışarıdan çağrıldığını biliyor.. Sadık kitle diye bir kavram yok denecek kadar az. Eğer arama motorunda kazara üst sıralara çıkarsa oradan belki 3-5 birşeyler kazanacak.. Maalesef o konuda dahi yeterli deneyime sahip olmayacak çoğu defa..
Böyle bir durumda iki siteyi teknik açıdan bir kabul etmek, veya ikisine de internet girişimi demek ne kadar doğru?
* Dizi / Film izleme siteleri için de aynısı:
Yeni yeni kurulan ve yeni beta evresinde
dizilab.com sitesi ile sıradan copy/paste içeriklere sahip siteleri bir tutabilir miyiz?
Ve hatta Android uygulaması olan
DİZİ TV HD projesi var ki sormayın

Adamlar Google Adsense (Admob) ile resmen mobilin milyoneri olma yoluna gidiyorlar

Hani adsense ile film sitesi yapmak yasaktı? Google'ın işine gelince yasak olmuyor işte. Adsense henüz yasal olarak sıkıntı çıkmadığı için kendisi de para kazandığı için bu uygulama sahiplerinin adsense hesabını banlamıyor. Banlamayacak da, çünkü admob için henüz şartlar ağır değil. Mobil reklamcılıkta Google tekel olamadığı için kuralları kendi bile takmıyor

Halbuki dizi/film işi onlarca gereksiz site ile dolu değil mi? Ama proje yapmak burada kendini copy/paste içeriklerden ayırıyor işte.
* Benim -kişisel- görüşüm?
Öncelikle reklamlara kimler daha çok tıklar bunun analizini yapmak lazım. Kadın, Çocuk, Ergen?
Bunlar hangi platformlardan internete girer bunu iyi ölçümlemek lazım (Mobil?, Uygulama mı seviyor?, Yoksa klasik browser tabanlı bir site mi yapmalıyız?)
Daha sonra projelerimizi kendi bilgi ve becerilerimize uygun olarak hayata geçirmeye başlayabiliriz.
Benim tavsiyem ergenleri hedef almaktır. Artık nasıl bir proje ile çıkış yapacağınız size kalmış
4) Peki projemi buldum bunu yapmak / yazmak için nasıl bir yol izlemeliyim?
Hayata değer katacak bir fikir bulduğunuz için sizi kutlarım. Ancak yüksek ihtimalle bu fikri sizden önce onlarca veya yüzlerce kişi düşünmüştür.

Önemli olan bu fikri hayata geçirebilecek kişi/ekip olabilmek.. Yani bu işi yapıyorsak mutfağına girmeliyiz. Kodları profesyonel bir yazılımcıya da yazdırabilirsiniz (ki bir yazılım firması özgün bir yazılım için 40-100BinTL arası bir isteyebilir, istesin de zaten hakkıdır. Siz envato sitelerinde satılan 20$'lık scriptlere çok kanmayın. O scriptleri alanlar genelde çok proje yapamazlar maalesef. Çünkü genelde kodları aldıkları gibi kullanırlar. Bu işten sadece o 20$lık yazılımı yazan yazılımcı kazanır genelde

//hatırlayınız: girişimciye girişim satmak. )
Ne yapılmalı? Öncelikle acele edilmemeli. Bir bilgisayar mühendisi çok çalışkan olup üstten ders alsa bile ortalama 3 yılda yetişiyor. Bizim tabi o kadar dallanıp budaklanmamıza gerek yok, işimiz internet olduğuna göre internet projesi için bize yarayacak bilimleri öğrenmemiz yeterlidir.
Ekibimiz?
1) Yazılım Uzmanı
2) Tasarım Uzmanı
3) Yönetici, iş geliştirici ( yanlız iseniz ilk zamanlarınızda kendiniz olacaksınız zaten.)
Tasarım işini (photoshop, illustrator, html5) çok uçuk düzeyde bilmek gerekmiyor aslında. Şundan dolayı diyorum, maalesef tasarım işi asgari ücret seviyesine inmiş. İhtiyacınız olan tasarımcıyı birkaç yüz lira ile bulabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz onlarca tasarım örneğini de internetten edinebilirsiniz. (korsanı kastetmiyorum tabi ki!

)
Yönetim işi için de belki ilk zamanlarınızda gerekli ekibi bulamayacaksınız ve yazılımcı olarak bu işi de siz üstleneceksiniz.
Geriye takımın beynı Yazılım Uzmanı kalıyor. Benim internet üzerine fikrim var diyen birisinin bu konuda ben yetersizim deme hakkı yoktur kesinlikle.
Yazılım için ise aslında çok alternatif mevcut, ama yine kişisel tecrübelerime dayanarak eski, yavaş kodlanan, framework desteği yetersiz dilleri ve teknolojilerin kölesi olmayın diyorum. Yeniliklere açık olun öğrenmekten korkmayın.
* Öncelikle algoritma 101 diye tabir ettiğimiz, bilgisayarın çalışma mantığını, matematiğini oturtunuz.
* PHP yerine Python(+Django), Ruby(on Rails) veya Node.js temelli async çözümler kullanın. Hem sunucu masraflarınız çok daha düşük olacaktır. Hemde çok daha hızlı kodlama ile zamandan tasarruf edeceksiniz.
* MYSQL, MSSQL yerine yine Redis, MongoDB, CouchDB gibi son teknoloji klasik database mantığından uzak milyonlarca sorgu arasında bile milisaniyeler içinde cevap verebilecek teknolojiler kullanmaya çalışın.
(Fanatiklik yapıyorum; forever MongoDB)
* Javascript temelinde de öyle; AngularJS, ember.js gibi pratik frameworkleri kullanın. Amerikayı tekrar keşfetmeye gerek yok. Hayvan gibi kütüphane hazır zaten.

Ve maalesef yeni teknolojiler Türkçe içerikte olmuyor. Rehberleri okuyabilecek kadar İngilizce'ye hakim olun.
5) Sitemi yaptım nasıl kullanıcı çekeceğim?
Burayı unutmuşum

güncelleme ile bir iki kelam edeyim dedim. Maalesef bu konu zurnanın zort dediği yer oluyor arkadaşlar. O kadar farklı tanıtım reklam yöntemleri var ki bir gün reklam ajanslarını araştırsanız öğrenirsiniz zaten. Eğer maddi imkanınız varsa projenizin ilk melek yatırımcısı siz olun ve reklam / tanıtım konusunda uzman desteği alın. Bu iş gerçekten zor birşey öyle iki kelam ile anlatılmaz geçiştirilemez. Yok ki benim o kadar fabrikatör çocuğu değilim ben diyorsanız; bende değildim rahat olun. Bu konu üzerine de araştırma yapın. Elinizden geldiğince Facebook/Adwords/ Kendi çapınızda viral olacak içeriklerle reklam içerikleri yaratmaya çalışın. Sıkıntı da burada zaten çok zekice davranmak gerekiyor. Flappy Bird kendi kendine mi günlük 50Bin $ kazanacak kullanıcıya ulaştı sanıyorsunuz yoksa? Adamın röportajında (linki hatırlamıyorum) ünlü vine hesap sahiplerine günlük 10bin$ civarında reklam ödemesi yaptığını söylüyordu. Zaten herkes vine ile o salak kuşu tanımadı mı?

Bu konuda ehil değilim, çok konuşup kimseyi yanlış yönlendirmek istemiyorum. Ama en önemli adımlardan biridir haberiniz olsun
Son Söz;
Umarım yazımda kimsenin kafasında ne konuşuyo *** bu değişik? düşüncesi oluşturmamışımdır. Sitede maalesef olayın özünü halen bilmeyen arkadaşlarımız var. Onların kafasında bir nebze olsun ışık yakmaya çalıştım. Yoksa herşeyi çok iyi bilen herşeyde süper arkadaşlarımız tabi ki var
Umarım bu işi seviyorsanız gerekli emeği verirsiniz ve emeklerinizin karşılığını alırsınız.
Ama şunu unutmayın ki
internet girişimciliği yatarak para kazanılan bir alan değil. Vallaha değil billaha değil.
Kısaca kendimden bahsetmek gerekirse;
Adım Yusuf yaşım 22. Ortaokul yıllarımdaki PII işlemcili ilk aşkımda yazdığım pascal kodlarını saymazsak ilk algoritma öğrenme dönemlerim lise yıllarımda C / C++ ile başladı. O dönemde internet böylesine çılgın bir halde değildi tabi. Onun bende yarattığı bir avantajdı belki de para kazanmaya çalışmak yerine rahat rahat algoritma soruları çözmeye çalıştım. Kendi ihtiyacım olan basit programları kendim yazmayı öğrendim (sadece sevdiğim için) Üniversite hazırlık döneminde maalesef gaza gelerek puan heba olmasın(!?) diyerekten en büyük tıp fakülterinden birini yazmış biriyim

Daha sonra LYS derecesinden dolayı aldığım burslar ile hem kendimi geçindirdim hemde az harcayarak sitelerimi fonlamaya başladım. (Ortalama aylık 400-500 lira rahat çöpe attım 2 yıl) Onlarca farklı site yapmaya çalıştım hiçbirinde tutturamadım. Sonunda birşeyleri başarabilmiştim ve Adsense eklediğim ilk ay geliri 3bin $ küsür olan bir sitem olmuştu. Gelirlerim 20bin $ civarında seyretti uzun bir süre. Maalesef artık okulun 5. yılına girdiğim için uzmanlık sınavına çalışıyorum. Bu nedenle internet aleminden (arkadaşlarımın tabiriyle) vurgun yaparak ayrılıyorum. Halen bi kaç bin lira düzenli geliri olan sitelerim var şükür yetiyor

Bu makaleyi 6. sınıfta yazmayı planlıyordum biraz daha detaylı yazmayı planlıyordum. Ancak kısmet bu zamanaymış
Yazım hataları için kusura bakmayın. Herkese iyi çalışmalar, umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız.