Kalyoncu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Google’ın 2008′de neredeyse ücretsiz dağıtılan .info domain uzantısının blackhatlerin hedefi haline gelmesi ve yüzlerce paravan site açılması sebebiyle .info domainlerin bir süreliğine arama sonuçlarındaki etkisini azaltmasından sonra artan domain uzantısı ve SEO ilişkisi tartışmasına dair araştırmalarımı paylaşmak istedim bugün. Domain uzantısıyla SEO’nun bir ilişkisinin olmadığını düşünenlerdenim. Buna karşın domain ve seo ilişkisi tabii ki kaçınılmaz detaylardan bir tanesi. İlk olarak SEO ve domain ilişkisine bakalım daha sonra da SERP’leri göz önünde bulundurarak domain uzantısına göre siteleri inceleyelim.

Domain ve SEO İlişkisi

Domain yaşının ve kayıt süresinin uzunluğunun önemli olduğunu düşünüyorum. Bunu destekleyen iki tane makale de araştırırken buldum. İkinci makale 2006′da yazılmış ve makale bir Yahoo çalışanıyla yapılan röportajı içeriyor, ondan 3 sene sonra yazılmış olan makale de Matt Cutts videosunu kaynak göstererek tam olarak demese de dolaylı olarak bunun arama sonuçlarını engelleyen sinyallerden biri olduğunu ima ediyor. Zaten aşağıda paylaştığım videoda da Matt, domain yaşı ve SEO ilişkisinin kesinlikle bir ilişkisi yok demiyor, sadece buna çok takılmayın diyor.

Google’ın konuyla ilgili patenti 2002′de kaydetmiş olması aklımızı karışmasın, SEO teknikleri yazımızda bahsettiğimiz Google Authorship pantenti de 2005′te kaydedilmişti ve aktif olarak şimdi kullanılıyor. Tüm bunlara dayanarak yeni başlayacağımız projelerde domaini eski almanın ve uzun süreli kaydetmenin faydasının olacağını söyleyebiliriz. Fakat, domain yaşı SEO’yu %0.0001 mi etkiler, yoksa %0.01 mi etkiler onu bilmiyoruz. Damlaya damlaya göl olur deyip etki yüzdelerini toplayacağız.

Bu yazıyı yayımlamadan önce son defa konuyla ilgili düşüncemi destekleyecek kaynak var mı diye ararken 2011′de Matt Cutts’ın aynı soruya verdiği başka bir cevabı buldum. Bu videoda da yukarıda paylaştığım video ile hemen hemen aynı şeyleri söylemiş Matt. Doğal olarak vardır ya da yoktur demiyor, kaçamak cevap veriyor çünkü kolay manipule edilebilecek bir konu, bir de domain registrarların bunu kullanmasından haz etmeyecek. Ama böyle bir patent olduğuna tekrar değiniyor.
Domain ve SEO ilişkimize değindikten sonra şimdi incelemelerimizle birlikte domain uzantısı ve SEO ilişkisine bir göz atalım. Merak edenler olabilir Seomoz üyeliğimi kapattığım için Open Site Explorer yerine backlink analiz aracı olarak Majestic SEO kullandım. SEO araçlarına başka yazılarda değienbiliriz sonra.

Domain Uzantısı ve SEO İlişkisi

.info domainlerine geçici olarak yapılan müdahaleden sonra her hangi bir domain uzantısı için Google’ın aldığı bir önlem olmadı. Yine internette rekabeti yüksek kelimelerde çıkan non-TLD domainleri görebiliyoruz. Aşağıda da bunlardan bir kaçını inceledim.

Biyografi.net vs Biyografi.info

Google.com.tr’de [biyografi] kelimesinde ilk sırada çıkan domain biyografi.net, biyografi.info ise 4. sırada iken, biyografi.org 8. sırada yer almış. Info domaininin önceden handikaplı olduğunu belirtmiştik ama arama sonuçlarına baktığımda net ve info domainleri arasında sıkı bir rekabet var. Araması yüksek olan [atatürk biyografi] kelimesinde biyografi.info ilk sırada. Şimdi iki sitenin indeks, backlink vb durumlarına bakalım:

Biyografi.net
  • Alexa Türkiye : 5001
  • Siteye link veren toplam farklı domain : 867
  • Sitenin Google indeksi : 11.400
  • Google’da görülen backlink sayısı : 28
  • Ana sayfa Facebook Like sayısı : 68
  • Toplam twit link sayısı : 17
  • En çok bağlanan anchor text : biyografi.net
  • Domain kayıt yılı : 2000
Biyografi.info
  • Alexa Türkiye : 4480
  • Siteye link veren toplam farklı domain : 890
  • Sitenin Google indeksi : 11.700
  • Google’da görülen backlink sayısı : 2
  • Ana sayfa Facebook Like sayısı : 35
  • Toplam twit link sayısı : 4
  • En çok bağlanan anchor text : biyografi.info
  • Domain kayıt yılı : 2004
Aslında bu kadar birbirine yakın değerleri olan iki domain bulmak sıkıntılı oldu ama inceleme açısından benzersiz bir fırsat. Eğer info domaini gerçekten değersiz ve SEO açısından düşük güce sahip olsaydı bu kadar yakın değerlerle asla biyografi.net ile arama sonuçlarında kapışamazdı.

Info domainin SEO açısından handikaplı olmadığını bence apaçık ispat edecek nitelikteki başka bir arama sorgusu ise [lazer epilasyon], 1. sırada epiderm.info, 5. sırada lazerepilasyon.info.

Yabancı arama sorgularına baktığımda da [austria] kelimesinde ilk sıradaki domainin austria.info olduğunu gördüm.

Diğer Domain Uzantılarını Neden Arama Sonuçlarında Görmüyoruz?

.biz, .us, .tel uzantılı Türkçe sayfalara baktığımda genelde ***** içerikli siteler gördüğümden örnek verebileceğim site bulamadım ama Google.com aramalarında ingilizce sorgularında bol bol gTLD bulabilirsiniz. Örneğin “deals” sorgusu için ilk sayfada deals.com.sg ve ya “coupon codes” sorgusu için coupon-codes.com.au adreslerini görebilirsiniz. Büyük örneklerden bahsedecek olursak funny-games.biz ya da dealpl.us olabilir. Bu domain uzantılarını görmememizin bir başka sebebi de .info, .us, .biz uzantılarının ücretinin ucuz olduğundan deneme/yanılma amaçlı ya da paravan sitelerin kuruluyor olması olabilir. Blackhatler muhtemelen masrafı azaltıp daha fazla domainle “hump & dump” yapabilmek için bu uzantıları tercih ediyor. Özetle bu domainleri arama sonuçlarında görmüyor olmamız onların SEO açısından handikaplı olduğu anlamına gelmiyor. Uzantısı ne olursa olsun daha önce paylaştığım SEO teknikleri belirttiğim kriterlere uygun domainlerin Google’da daha sık görünme olasılığı her zaman fazla olacaktır.

Dipnot: Bu yazı ICANN’ın halen hazırlık aşamasında olduğu .ist, .code, .shoes, .coke, .deals vb domain uzantılarını kapsamıyor. Gelecek olan bu domain uzantılarının SEO açısından yeri nasıl olur daha sonra deneyip göreceğiz

Kaynak: http://www.seoturk.com.tr/2013/11/15...-seo-iliskisi/
şu an içinde geçerli mi .info domainin önemi