Düşük maliyet ile yüksek para kazanma amacıyla girilen domain sektöründe tecrübesi az olan kişilerin sıklıkla yaptığı bir takım hatalar mevcut. Ben de bu sektörün en tecrübelilerinden değilim ancak kendi deneyimlerim ve gözlemlerim sonucu yapılan hataları fark etme fırsatım oldu. Domain ticaretinde yeni olan kişiler için bu hatalardan biraz bahsetmek ve aynı hataya düşmemeleri konusunda yardımcı olmak için bu yazıyı hazırladım. Şimdi bakalım domain ticaretinde çok sık yapılan hatalar nelermiş.
1)Kendi domainini çok değerli görmek.
Her yatırımcı domain alırken bir potansiyel görür ve ona göre alır. Bu potansiyelden dolayı da iyi bir fiyata satacağını düşünür. Ancak fiyat belirleme aşamasında domainin değeri gözünde arttıkça artar. Adeta kendi domainine aşık olur. Böylelikle de domainini çok yüksek bir fiyata domain alım satım platformlarında sergiler. Bu durumda alıcıyı alternatif isimlere yönlendirir ve domainin satış ihtimalini düşürür. Fiyatlarınızı makul seviyelerde tutmaya çalışın ve daima pazarlığa açık olun. Pazarlık yapılabilir bir satıcı tercih sebebi olabilir.
2)Alternatif domain niyetine alakasız domainleri almak.
Çok tutulan bir sektör ile ilgili domain arayışları sonucunda jenerik ve anlamlı domainlerin çoktan alınmış olması sonucunda tecrübesiz yatırımcılar sektör potansiyelinden dolayı çok ilgisiz domainleri kayıt eder. Örneğin bilgisayar ile ilgili domainleri düşünelim. Bilgisayar kelimesi ile ilgili birçok domain alınmış olduğu için bu kelimeye benzer billgisayar, bilgissayar, biilgisayar, bbbilgisayar, bilgisayarrr gibi kelimeler kayıt edilmemelidir. Bu domainler proje için kullanışlı olabilir ancak alım satım için çoğu durumda kayıt ücretinden fazla etmez.
3)Ucuza satmamak adına domaini düşürmek.
Kimse 20 30 TL kar elde etmek için domain ticaretini yapmaz. 20 TLye alınan bir domain için çoğu zaman domain forumlarında 20 ile 50 TL arası teklifler gelir. Ancak domain sahibi daha yüksek fiyatlara satma hayaliyle aldığı için o fiyata vermez. Domainin süresini 1 yıl daha uzatır ve bir 20 TL daha öder. Yine yüksek fiyattan satamaz ve umudunu kaybeder. Böylelikle ya 20 50 TL arası gelen tekliflere cevap verip maksimum 10 TL kar eder ya da ben bu işi 10 TL kar etmek için mi yapıyorum der ve domainin düşmesine izin verir. 40 TL zarara girmiş olur. Elinizdeki domain konusunda gerçekçi olun. 10 TL kar etmeyi gururunuza yediremediğiniz için 40 TL zarar etmeyin. Arada bir küçük bütçeli satışlar da yapın. Şevkinizi ve umudunuzu diri tutar.
4) .net ve .org uzantılı domainler için .comdan daha fazla ücret istemek.
.com uzantısına 1000 TL istenen bir domain için sizde bulunan .net veya .org uzantısına 5000 TL istemek satış ihtimalinizi düşürür. Bu durum ilk aşamada mantıksız gelebilir ancak 1 numaralı maddede yazdığı gibi kendi domaininizi çok değerli görüp çok yüksek fiyatlara satmaya çalışırsanız alıcılar alternatif isimlere ya da uzantılara yönelir. Ancak; eğer gerçekten domainin ederinin sizin belirlediğiniz fiyat olduğunu düşünüyorsanız sizden daha uygun fiyata .com uzantısını satan kişiden .com uzantısını satın alın. Böylelikle fiyatı siz belirleyebilirsiniz.
5) Akla gelen her domaini satın almak.
Domain yatırımcılığının ilk zamanlarında aklınıza birçok isim gelir ve hepsinin değerli olduğunu düşünürsünüz. Bütçenizi yeterince zorlar ve 20 30 tane domain satın alırsınız. Bu domainlerin hepsini satamazsınız çünkü size anlamlı gelen domainler başkalarına anlamlı gelmediği için o güne kadar alınmamıştır. Bu yüksek bir ihtimaldir. O nedenle aklınıza gelen her domaini almadan önce o sektör ile ilgili internette bir araştırma yapın ve neden sizden önce kimsenin almadığını bulmaya çalışın.
6) Bir domainin üç uzantısını da almak.
Aklınıza bir domain gelir ve kontrol edersiniz. Tüm uzantıları boş ise en değerli üç uzantı olan .com, .net ve .org uzantılarını alırsınız. Bu durum domaininize bağlı olarak sizi zarara sokabilir. Eğer domaininiz gerçekten anlamlı ve jenerik ise tüm uzantılarını almak doğru bir hareket olur. Ancak domain jenerik değil ve ancak projeyle değer kazanabilecek bir domain ise sadece .com uzantısını alın. Bırakın .net ve .org uzantılarını başkaları alsın ve değerlendirsin. .net ve .org uzantılarında proje olursa elinizde bulunan .com uzantısının değeri artar.
7) Uzun vadede yatırım için çok sayıda domain almak.
3-4 yıllık vadede yatırım yapmak isteyenler 20 30 domain kayıt eder. Ancak küçük bir detayı hesaplamazlar. Bu detay domain yenileme maliyetidir. 20 domain kayıt ederseniz bunun size 4 yıllık maliyeti ortalama 1500 TL olur. Bu da maddi açıdan sizi zor duruma sokar. 3-4 yıllık vadede domain sektörüne yatırım yapmak istiyorsanız ilk defa kayıt edilecek 20- 30 domain yerine daha önce kayıt edilmiş jenerik 1-2 domain almayı tercih edin. Böylelikle hem yenileme masrafınız 100-150 TL arasında kalır hem de domaininizi en kötü ihtimal ile aldığınız fiyat civarında satarsınız. Yani zarar etme ihtimaliniz azalır.
8) e- ile başlayan alakasız domainler almak.
e- ile başlayan domainler sektöre göre değerli olabilir. Bu konuda örnek satışlar da mevcut. Bundan dolayı bazı yatırımcılar e- ile başlayan çok alakasız domainleri kayıt eder. e-kalorifer, e-petsise, e-alici vb. e- ile başlayan domainler sektöre göre değerlidir, her sektörde kullanılmaz.
Domain ticaretinde benim gözlemleyebildiğim kadarı ile en sık yapılan hatalar bunlar. Yeni gözlemlerim ve değerlendirmelerime ilerleyen yazılarımda yer vereceğim. Bol kazançlar.
Kaynak:
http://halilibrahim.net/domain-ticar...n-hatalar.html