* Domain satışı (transferi), domain alındıktan ne kadar süre sonra gerçekleşebilir ? Firma içi ve firmalar arası şeklinde bir ayrım var mıdır ?
- Domain kayıt edildikten 60 gün içinde firma dışına transfer edilemez. Önerilen de bitişine 15 gün varken transfer edilmemesi yönünde firma dışına.
- Firma içinde böyle bir durum yok. Aldığın dakika başka bir hesaba transfer edebilirsin. Ancak o hesapta seninse iki hesap kullanmaktan banlayabilirler.

* Satın aldığım domaininin yasal olmayan yollarla benim elimden alınması mümkün müdür ? Evetse, bunun yaşanmaması için ne gibi güvenlik önlemleri alınmalıdır ?
- Yasal olmayan yollar derken çalınmasını soruyorsun sanırım. Herşeyin hırsızının olduğu bu günlerde tabiki bu da mümkün. Gmail iki aşamalı korumalı bir mail ile bunu nispeten çözebilirsin hesabını korumak amacı ile.

* Domaini ele geçirmeden onun değerini düşürecek işlemler yapılabilir mi ? (spama düşürme vs gibi) Bunlardan nasıl haberdar olunur, nasıl korunulur ?
- Yapılır, süreçten haberdar olamazsın. Rakibin sitesini zayıflat 1 kişi azalsın. Yapan çoktur. Botnet'i var spamı var yapacak olan her türlü yapar ancak satıcı olarak senin buna yapabileceğin birşey yok ne yazık ki. Keşke hertürlü emek hırsızlığına karşı daha katı kurallar konabilse ama konmuyor.

* Alacağım domainleri ücretsiz hosting üzerinde örnek projeler veya tek sayfalık ilanlar şeklinde kullanmak istiyorum. Bu hosting firmalari güvenlik açısından bir sıkıntı yaratır mı ? Cevabınız evet ise bu işlerimi gerçekleştireceğim ücretli nasıl bir hosting paketinden yararlanmam gerekir ?
Sizin dediğiniz park olayı, bunu sedo gibi park sistemlerine park ederek gelir elde etmek için de kullanabilir, ya da dediğiniz gibi domaini aldım altına bir sayfa satılıktır iletişim numaraları vs. bir de projeyi anlatan yazı ile de yapabilirsiniz. Hosting firması için bir sıkıntı olmaz onun görevi o zaten. Birşeylere alan sağlamak.
-> Paket önerisi 1 ana domain ve sınırsız addon domaini özelliği olan hostingler ya da resellerlar kullanabilirsiniz. İyi firmalar zaten forumun ilgili bölümünde kendini belli edecektir.

* Forumlarda düşen PR'li , alexa'lı domainler gibi başlıklar görüyorum bu sistem tam olarak nedir ? Tamamen silinip, sıfırdan reglenen bir domain önceki değerlerini korur mu ? İndexleri durur mu ?
-Evet ise avantaj ve dezavantajları nelerdir ?
-Hayır ise bu ifadeler sadece aktif statüdeki domainlerin ticareti için mi kullanılmaktadır ?

- Domain yaşı diğerlerinden daha önemlidir bence. (Webmaster için değil sektörel ya da ticari domainler için) Çünkü yaşlı domainler muhtemelen değerli olduğu için alınmıştır. (alınmış 10 yaşında saçma sapan domainler de mevcuttur ancak tabiki bu durum onlar için geçerli değildir.)
-İndexler bir müddet durur ancak durması sizin için pek birşey değiştirmez, google o indexlere ulaşamadıkça kaldıracaktır çünkü.
-PR'lı domainler domain satıcısını değil link satıcısını ilgilendirir. PR garantisi olmaz, bugün pr5 alırsınız yarın 2 olur 3 olur. Yeni girecekseniz çok bulaşmamalısınız. Sıkıntı yaşayabilirsiniz.
-Alexa doğrudan / dolaylı trafiğin fazla olduğunun göstergesidir. Alexa toolbar, sparky kullanırsanız bütün domainler 2M'a kadar tek başınıza alexa değeri aldırırsınız zaten. 1M altı alexalarda genelde tanıtım yazısı siteleri için tercih sebebi olmaktadır.
Önemli olan domainleri kime satmak istediğinizdir, alexa ve pr konusunda. Yoksa sektörel bir domain için talep webmaster'dan gelmiyorsa ihtiyaç sahibi muhtemelen ne oldukları konusunda fikir sahibi de olmayacaktır.

* who.is bilgileri güvenlik açısından tehlike yaratır mı ? Şimdiye kadar sadece godaddy'den alışveriş yaptım orada bu bilgileri saklama gibi bir seçenek var bu seçeneğin bize getirisi nedir ? Neleri saklamak için kullanılır ?
- Whois bilgileri birkaç sebepten kapatılır.

1. Gelen saçma sapan spam mailler (whois tarayıp mailleri alan botlar)
2. Yasadışı sitelerdir. Adlt, Wrz vs.
3. Gerçekten gizlemek istiyorsunuzdur ulaşılmamak için.

* Alıcı ve satıcı, iki taraf içinde sorunsuz gerçekleşen bir domain satışından sonra iki taraf açısından da sorun yaratacak durumlar var mıdır ? Çözümleri nelerdir ?
- Vardır, siz güvenip sattınız adam para göndermedi, yani domaininizi çaldı. Godaddy, Name gibi büyük sitelerde 15 gün geri iade süreci var iletişim kurarak durumu iyi bir şekilde izah ederseniz geri alırsınız. (Name.com tecrübem oldu 2 kere ama godaddylik bir durum olmadı hiç.)
- Domain banlı çıkabilir arama ya da reklamlardan.
- Sıfır aldığınız domain mahkeme kararı ile kapanmış olabilir.
Bu durumlarda etik olan geri ödeme yapmanızdır tabiki ama alıcıya alırken kontrol etseydin kardeşim diyebilirsiniz.