1 hafta önce geldim Belarus'tan. Gomel şehrinde idim, Kiev'den geçtim Gomel'e. Aslına bakarsanız iyi bir firmadan da iş teklifim var 15 gün içerisinde değerlendireceğim. Yerleşmeyi düşünüyorum, belki işine yarar birilerinin gördüklerimi anlatayım;

Belarus / Gomel hakkında;

Türkiye'den Gomel'e gidecekseniz en iyi ve en uygun yol haritası İstanbul - Kiev uçak ile, Kiev'den trenle Gomel'e geçebilirsiniz. Direk Gomel'e uçak yok Türkiye'den. Minsk'ten var o da günde 1 tane. Onu da sadece Minsk havaalanından alabilirsiniz. Ve pahalı bir yolculuk olur. ( Örnek İstanbul Minsk ortalama uçak bileti 1.000 TL + Minsk Gomel'de 400 500 TL ) Otobüs, 25 TL, tren 30-45 $ arası. Kiev'dn 230 km olmasına rağmen tren 6.5 saatte otobüs 7 saatte gidiyor. Otobüsü tavsiye etmem Belarus'a giriş kapısında biraz sıkıntı yaşarsınız. İngilizce bilmiyorlar v.s v.s Zaten bu ülkede İngilizce bilmeniz hiç bir işe yaramaz neredeyse, ingilizce kullanımı çok çok az. Rusça şart. Tren daha rahat, hem yataklı hemde pasaport için v.s trene geliyorlar daha konforlu. 5 günden fazla kalacaksanız 4 Euro karşılığında sigorta yaptırmanız gerek. Ükeye girerken istiyorlar, yaptırmazsanız da kapıda yaptırabilirsiniz. ( kalmayacaksanız da yaptırın )

Belarus'un başkenti Minsk'ten sonra en büyük ikinci şehri. Gayet düzenli, temiz bir şehir. İnsanları daha insan gibi, insan kendini daha güvende hissediyor. ( Ukrayna'ya bakarak yorumluyorum. Kiev ve Kharkov'a gitmiştim orada gördüklerimden sonra burası cennet ) Fiyat olarak çok ucuz sayılmaz fakat, Minsk ile kıyaslandığında daha ucuz. Tabi halen tüm ihtiyaçlarını Rusya üzerinden sağlıyorlar. Para birimleri Belarus Rublesi. Ve halen milyonları kullanıyorlar. 1 Euro 13.000 Belarus Rublesi, 100 Euro bozdurursanız 1.300.000 Rubleniz oluyor. ( Bir nevi milyoner oluyorsunuz ) Örnek vermek gerekirse; Sigaralar 0.5 dolar ile 1.5 dolar arasında en pahalısı. İçki ucuz ( jack daniels, chiwas gibi içkiler hariç,onlarda ucuz fakat, örnek veriyorum 1 TL'ye iyi bir bira alabilirsiniz ) Yiyecek olarak çok zengin, herşeyi bulabilirsiniz yemek konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Alışveriş ve elektronik olarak çok ucuz değil fakat şöyle düşünün buradaki telefon 1.000 Tl ise, orada da 750 TL'ye alabilirsiniz. Tekstil v.s çok pahalı, zaten çoğu Türkiye'de bulunan ürünler. Aynı kazak burada 40 tl ise orada 100 TL. İyi bir restauranta gideyim balık salata yiyeyim bir iki kadehte birşeyler içeyim derseniz 30-50 Tl arası bir fiyat ödersiniz. Barlar, gece klüpleri hakkında bilgim yok, bu konuda sorular gelirse yanıtlayamam baştan söyleyeyim. Gece hayatına çıkmadım, sadece bir bar gibi bir yere gittim orada da kareoke vardı hepsi bu.

Bir tane büyük bir otel var şehirde, biraz pahalı ama kaliteli ( geceliği 100 Euro civarında ) apart tutabilirsiniz günlüğü 30-50 $ arası güze apartlar var. Ben Kasım ayında gittiğim için soğuktu, kar v.s yoktu ama çok soğuktu. Bu aylarda gidecekseniz, kalın kazaklar, içlikler, şapka atkı v.s unutmayın.

Ulaşım konusunda taksiyi kullanabilirsiniz, siz yabancı olduğunuz için yoldan geçen taksileri kullanırsınız onlarda biraz pahalı olur ama benzinin 2 TL olduğu bir ülke, 20 km yol gidecekseniz ödeyeceğiniz rakam 7 8 TL. Geçmişte bazı olaylar olmuş Gomel'de Türklerin kaldığı bir yeri basmışlar, hatta 1 Türk ölmüş. Bu yüzden Türk olduğunuzu öğrenince çok mahçup oluyorlar, her konuştuğunuz kendisi öldürmüş gibi özür diliyor sizden. Çok vatansever ve tutumlu insanlar. Ülkelerini, ülkelerinin ekonomilerini çok önemsiyorlar. Ayrıca yayaların araçlara saygısı, araçların yayalara saygısı da görülmeye değer. Tüm ülke yaya geçitlerini kullanıyor. Yaya geçitlerinde ise ayağınızı yola atmanız yeterli tüm araçların durması için.

Her ne kadar çok hakim olmasamda, Bearus, kiev, kharkiv, gomel gibi şehirler hakkında, özellikle Tayland'dan ticaret hakkında yardımcı olabilirim.