Google bir dökümanın başka bir dökümanla olan ilişkinisi göz önüne alarak sıralama algoritması yapmıyor. Bakın sıralama algoritması diyorum yanlış taraflara çekmeyin kafanız karışır. Bir universite yıllık dönem ödevleri için universite yönetimi bir sistem geliştirmiştir. Bu ödevler önem arz ettiğinden öğrenciler birbirlerinden kopya çekmektedirler. Uni.. yönetimi için bu çok önemlidir adam tez yazacak ve kopyala yapıştır yapacak. Bunun için elektronik ortamlarda kosinüs teoremi ile tezler arası benzerlik ölçümü yaparak kimin kopya çektiğini belirliyorlar. Buda öğrencinin kariyerini etkiliyor. Şimdi internette böyle bir durum yok tez ödevi hazırlamıyoruz kardeşim Picardesin verdiği alıntı bana ait fakat bu alıntı yüzünden çok fazla zorluk çektim. Yani insanlar biraz yanlış anlıyor. Googleunda sayfalar arası benzerlik ölçümü yaptığını sanıyorlar. Halbuki ordaki benzerlik ölçümünü ben yapıyorum. Bunun nedenide ne kadar benzediğimi matematiksel olarak bilmek istemem veya alakadarlığı yakaladığımı matematiksel olarak bilmek istemem. Rakamlarla seo yapmak daha iyi oluyor. Google benzerlik analizi yapıyor fakat input alanına girilen yani arama kelimesi ile makale benzerliğini çok hızlı tespit ediyor. Bunu n gram larda ve başka yöntemlerle yapıyor. Aslında bu tür konularda çok fazla fikir var.

Konuyu açan arkadaş resmen tez ödevi hazırlamış üstelik her konuya yansıtmış. Fakat karşılığını alamamış üzücü bir durum bence. Ne kadar emek ve alınteri boşa çıkmış. Yani alakadarlığı sağlayamadığını düşünüyorum ben arkadaşın.

Öncelikle şu soruyu kendinize sorun ?

Google algoritmaları bilginin anlamını anlayabiliyormu ?

Google bilginin anlamını bir insan gibi algılayamıyor. Fakat bir bilgisayarın anlayabileceği maksimum değer kadar anlayabiliyor. Kümeleyerek, sınıflandırarak v.b. yani bir bilgisayarın yapabileceği şekilde anlamlandırıyor. Fakat googleun genel amaçı içeriği insan gibi anlamlandırabilmek. İnsan gibi algılayabilmek içinde insanların tüm hareketlerini webde takip edip anlamlandırmaya çalışıyor.

"Basılı materyallere göre elektronik ortamda çok daha fazla bilgi rahatlıkla saklanabilir ve elektronik ortamda kolaylıkla güncellenen bu bilgilere anahtar kelimeler kullanılarak arama ve gezinme araçları yolu ile kolaylıkla erişilebilir."

Yani senin makalelerin erişilebilir değiller. Google erişebilir yapmıyorsa kendin yapacaksın birşeyler açıkcası.Bu tür makalelerde yani alakadarlığın zor sağlanabileceği makalelerde başarı sağlamak için çok fazla para harcamak icap ediyor. Bu kadar emek vermişsin eğer maddi imkanların el veriyorsa bir teknik paylaşabilirim seninle. Fakat bir blog veya içerikten kazanan bir site için hiç değmez bence. Tabi hiçbir şeyinde garantisini veremem sana. Bu tür konularda kimseyle tartışmayada girmek istemem. Konudaki fikrim budur. Surçi lisan ettiysek afola. Hoşcakalın.