Ufkabakan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bilgimin cok olmadigi bir konuda guzel bir bilgilendirme mesaji yazmsiniz Engin Bey.

Madem konusu acilmis, @iyi hocam kusuruma bakmasin sormak istedim burada.

Bizim bu 10Gbit hatti bu ams-ix tarifesine gore 1000 Euro dan alma sansimiz var mi? AMS-IX uyesi Hollanda da bir DC bulup aylik 50-150 Euro Colocation kirasi odeyip, benim IX de hattim var zaten deyip bu hatti oraya baglata biliyor muyuz? Yada daha guzeli, AMS-IX uye olup, Hollanda daki evimize 10Gbit fiber cektirip bu fiyatlardan hizmet alabiliyor muyuz?

Hollanda da merdiven alti seklinde calisan, garajdan bozma DataCenter`ler var bildigim kadariyla. Bu sekilde mumkun mu olmus bu tarz yerler merak icerisindeyim.
IX, açık büfe kahvaltıya benzer. her tabağa (diğer üyeye) erişim sağlar.

üye listesi: https://ams-ix.net/connected_parties

burada "open" olanlarla, onların port kapasiteleri kadar veri iletişimi sağlayabilirsiniz.

özellikle bir tabağa dadanırsanız (kıymalı pide), pide ustası gelip "noluyor gardaş, aş mı eriyorsun" diyebilir

hollandadaki veri merkezleri size 50-100 eur colo ücretiyle hizmet sunabilir. ama 10gbit port ile üye olduğunuzda, ams-ix ile veri merkezi arasındaki hat kapasitesi için de ödeme yapmanız gerek.

buna "layer2 cross connect fee" şeklinde fiyatlandıracaklar. tahminen 3-4 bin euro. görüşülebilecek veri merkezleri için WHT'deki colocation kategorisine bi bakın.

en mantıklısı, IX binasında kendiniz çeyrek kabin yer kiralamak. ortalama 300-400 euro tutuyor. oraya bir tane firewall gateway (juniper srx) veya mikrotik router.. ardından 5-6 tane 2U makine.

buyrun evladiyelik yatırım. r10da artık 5$a up/down vps mi satarsınız bilemem