@Oğuz, Benim yazdıklarımı tekrarlamışsın ama karşı çıkmış gibi görünerek. Ben dedim ki ado .net daha hızlı ama bu hız önemli değil EF nin bir sürü getirisi var. Ayrıca verdiğim linkleri incelerseniz orada daha teknik detayı var (ms in kendi sitesinden)

NoSQL e gelince yine yanlış bilgilendirmeler mevcut. Bir arkadaş yazmış NoSQL in database derdi yok ne demek? noSQL sadece rdbms değildir nasıl database değil denmiş

ikinci olarak da hız ve mongodb demiş bir arkadaşımız. Maalesef mongodb ya da cassandra ya da her hangi bir nosql çözümün arasındaki farkı bilmediğinizi görüyorum. Bunlar kafalarına göre kullanılabilecek sistemler değildir. Tipik rdbms lerdeki protokol olan ACID in yeni versiyonu CAP teoremi, nosql in temelidir. Teoriye göre bir sistem için en uygun çözüm 2 özellik seçmektir. Yani CAP dan, CA,CP ve AP den biri seçilmelidir. Şuan başarıya ulaşmış bir CAP yok. Mongodb ise bu işin CP tarafında bulunur. Yani Consistency-Partion Tolerance. Bunun haricinde membcachdb,google bigtable de bu kategoridedir. Amazon, simpledb,couchdb,cassandra da işin AP tarafındadır. rdbms sistemler (mysql, postgres,oracle..) de CA tarafındadırlar.

Yani kafana göre nosql seçimi yapmak cahilcedir, twitter ya da facebook mongodb hızlıdır diye düşünceydi vay onların hailne

Kısacası CA, CP ve AP nin nerelerde kullanıldığını söyleyeyim
CA: genel rdbms nin ihtiyaç duyulduğu yerde kullanılabilir,
CP: gerekirse gelen tüm isteklerin gözardı edilebileceği sistemlerde kullanılır
AP: her zaman geriye kesin bir değer dönderecek sistemlerde kullanılır.

Bu konuyla ilgili çok şey yazabilirim, işe profesyonel yaklaşacaksanız bunları göz ardı edemezsiniz.

Şahsi fikrime gelince, EF nin sağladığı bir çok kolaylık var, EF yi ilk kullandığımdan bu yana zorunlu olmadıkça ADO .NET tarafına hiç bulaşmadım. NoSQL ise henüz türkiye'nin ve türk yazılımcılarının mantığını kavrayamadığı ya da işi sadece hızlı diye tercih etmesinden dolayı şimdilik gereksiz bulaşmamak gerek. Ama geleceğe yatırım yapmak isteyen arkadaşlar google big table ı araştırsınlar. Ancak google uyanık, dışarıya vermiyor bu projeyi