TuzsuzT adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Üstad ben de bu mesajı kendi adıma yazmadım. Allah'a şükür benim gelirim de kazancım da iyi, ele güne muhtaç olmadan yaşayıp gidiyoruz.

Ancak, zaten açık açık kimseden sektörünü ya da sitesini söylemesini hiç kimse istemez ki? Siz buraya site adresinizi yazsanız emin olun adresi kaldırın diye size uyarı yapan bir çok arkadaş görürsünüz.

Bir sektör belirlemek ya da güzel bir keyword bulmak sorun değil. Sorun siteyi açıp içerik girdikten sonra yapılması gerekenler. Yani rutin işlemleri yaptığınızda (içerik gir, sosyal medyada paylaş v.s.) hepimiz biliyoruz ki tatmin edici bir hit sağlamak mümkün değil. İnsanların merak ettiği şey İngilizce sitelere hit sağlama meselesi.

Şahsen ben 2 kez bu İngilizce site meselesine girmek istedim ama çok ciddi bir teşebbüsüm de olmadı. Deneme çalışması seviyesinde kaldı bu girişimler. Açıkçası bana çok da cazip gelmedi. Ama işte ne olursa olsun ben dahil herkes merak ediyor. Çünkü İngilizce site sahipleri nedense öyle ballandıra ballandıra anlatıyorlar ki, dışarıdan bakınca her şey sanki güllük gülistanlık gibi görünüyor.

Ben yukarıdaki sözlerinizi üzerime alınmadım. Siz de bunları üzerinize alınmayın lütfen. Genel olarak konuşuyorum.
Üstadım, Allah daha çok versin zaten konunun sizin ile ilgisi yok. Ben sizden alıntı yaptım ama laflarım genel kanıyı değiştirmek içindi. Devamını altta yazıyorum.

Haplo adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Üstüme alınmadım ama fitilin ateşlenmesinde katkım olduğundan bende birşeyler yazayım

Hocam şahsen ben size sonuna kadar hak veriyorum zaten. sonu pamuk ipliğine bağlı, net getiri garantisi olmayan fakat giderlerin sabit olduğu bir ortamda böyle bir iş ile aile geçindirme derdinde olmanın ne demek olduğunu, insan üstünde nasıl bir stres oluşturduğunu biliyorum ve inan burada aklı başında olup da az düşünüp empati yapabilen herkes biliyor ve anlıyordur.

o yüzden soruyu sorarken de bu detayı düşünerek sektör belirtmenizi istemiyorum sonuçta bu ortamda "hamı var pişmişi" var diye belirtmiştim. benim bu soruyu sormamdaki maksat zaten balığın hazırdan çıkartılıp verilmesi değil buradaki herkesin balık tutma tekniğini geliştirebilmesi üzerineydi.

belli ki size sürekli sektör soruluyor ve sizde artık bu durumdan bunalmış durumdasınız anladığım kadarıyla. TuzsuzT arkadaşımızın da yanlış anlaşıldığını düşünüyorum.
umarım sorulardan bunalıp paylaşımları kesmezsiniz.

150 siteden 2 sitenizin tutması konusunun daha iyi anlaşılabilmesi için şöyle bir örnek geldi aklıma. bu örneği de gerçekten değişik bakış açılarına sahip birisi olan protos78 yada namı diğer siyahşapkalı isimli üye vermişti. eski konuları karıştırırsanız mevzunun orjinalini de bulabilirsiniz. örnekte google ve webmaster şöyle tarif ediliyordu.

"goole yada diğer arama motorlarını büyük bir duvar olarak düşünün, webmaster'ları da ellerinde yüzlerce boy, tip ve çeşite sahip fırçalar olan sanatçılar olarak düşünün.
bu sanatçıların ellerindeki çeşitli boy ve ebatlarda ki fırçaları değişik renklere ve kıvamlara sahip boyalara daldırıp her gün karşılarında dikilen duvara fırlattıklarını hayal edin. bu noktadan sonra belki bazı fırçalar hiç duvara değmeden yere düşecek bazıları belkide duvara fırçayla birlikte saplanıp kalacak, bazıları duvarda belli belirsiz iz bırakacak, bazıları duvara değip hiç iz bırakmadan düşüp gidecekler.
işte açılan sitelerin google daki durumları da aynen bu fırçaların durumu gibidir, kimi ilk sıraya çakılıp kalır, kimisi hiç indexlenmez, kimisi arka sayfalarda çıkar, kimi ilk sayfada kimi 1-2 saatliğine ilk sırada çıkar.

kendisine seo'cuyum diyen yada web üzerinde iş yapan kimselerin asıl yapmaları gereken duvara saplanan fırçanın şekli, şemali, ebatı, sürülen boyası, fırlatılma hızı falan neymiş onu araştırmak, duvara hiç değmeden düşenlerden farkı nedir onları çözüp ona göre sonraki hamlelerini belirlemektir."

bu örnekte olduğu gibi siz de duvara 150 site fırlatmışsınız 2 tanesi saplanmış yada duvarda belirgin bir iz bırakmış.

işte biz de bu 2 siteyi diğer 148'inden ayıran şey nedir onu anlayabildiyseniz çıkan sonuç nedir onu öğrenmeye çalışıyoruz.

anahtar kelime bulabilmek için yine siyahşapkalı'nın belirttiği taktiklerden birisi amazon üzerinden çok satılan bir ürün grubu tespit edip o gruba ait ürünler üzerine kelime türetmek üzerineydi. yine protos78'in eski konularını karıştıranlar long tail kelimeler için amazon'un nasıl kullanılabileceğinin mantığını görürler. örnek ise bir gitar markası üzerineydi siz mantığı kapmış iseniz kelime grubunuzu hobi malzemeleri için de bulabilirsiniz, yada bebek malzemeleri için de.

bu konuda bana değişik gelen bir diğer fikir de Image arkadaşımız tarafından ifade edildi. aslında tekniği bende farkında olmadan kullanıyordum zaten.
Bu teknik ne derseniz burada hemen herkesin kendine ait bir paravan blog ağı vardır. yiyip içip israf etmemek adına etinden sütünden her şeyinden faydalanmak için bu paravan bloglara kim nerden hangi kelime ile geliyor tespit edip asıl sitenin konularını bu kelimeleri kullanarak geliştirmek üzerineydi.
ama burada temel sorun şu yöneleceğiniz sektör yada kelime grubunu siz zaten belirlemişsiniz bu teknik ile de nokta atışı yapıyorsunuz.

oysa ki bu konudaki çoğu kişi ingilizce deryasına yeni dalacak. kimi yavaş yavaş kimi balıklama. dalarken de kafayı kayaya falan çarpmamak ve sonunun hüsran olmaması için değişik bir teknik yada yol varsa onu anlamaya çalışıyoruz.
neyse ya konu çok dağıldı bende artık toparlayamıyorum kimse kusura kalmasın
Mesela size birkaç samimi açıklama yapayım;

- İngilizce bilmem. Yani bilirim ama konuşamam. Hani CV lerde ingilizce "Orta" düzey yazar benimkiside o misaldir.
+ Ne yapıyorum? Google Translate ve diğer ingilizce sözlüklere sürekli olarak baş vuruyorum

- Sitelerim için asla bir seo çalışması yapmam. Önceden yaptığım / yaptırdığım tüm çalışmalar da hiç bir işe yaramadı..
+ Ne yapıyorum? site içi seo yu güzel yapıyorum. Googlenin sitemi daha kolay anlaması için uğraşıyorum.

- PHP + JS ve CSS bilmem
+ Ne yapıyorum? bir iş yapıyorsam ve php veya js ihtiyacım var ise önce googlede güzel bi arıyorum eğer bulamazsam buraya yazıp para ile yaptırıyorum. CSS zaten işin en kolay kısmı, daha bu güne kadar 1 kere olsun googlede bulamadığım bir şey çıkmadı.

- En çok tasarıma önem veriyorum. O kadar farklı ve kullanıcı bir dostu bir tasarım kuruyorum ki (genelde 4-5 rakibimden kopya çekerim bunun için) özgün bir şey çıkıyor ortaya.
Amaç ziyaretçinin siteyi sevmesi. Para kazanmak sonraki iş. Çünkü ziyaret ne kadar fazla olursa ileride o kadar fazla para kazanırsın.

- Hitim yükselene kadar reklam koymuyorum.

- Mümkün olan her gün içerisinde 1 tane bile olsa içerik girmeye özen gösteriyorum.

- Ve en önemlisi insanlarında katkı sağlayabileceği bir sistem geliştirmeye çalışıyorum. Öyle ki ben 1 insan gücü günde 10 içerik girersem, hitim 10k olduğunda diğer insanlarla beraber 100 içerik oluşturabiliyorum.

- Bir başka En Önemlisi olan siteyi gerçekten kullanıcının ne aradığına göre yapıp ona en kolay nasıl ulaşabilir onu yapmayı hedefliyorum.

Eğer bunlar haricinde yaptığım en ufak birşey var ise adam değilim.

İşin püf noktası yılmamaktan geçiyor. 100 de 1 iş tutturma oranı varken yılmamak gerçekten zor bir iştir.

E zaten bunları biliyorsunuz. Her yerde bunlar yazılır çizilir. Zaten başka bir şey yok ki? Varsa da ben bilmiyorum.

Ama şöyle bir gerçek var ki, kim ne zaman googleyi kandırmaya çalışır, kim nasıl kısa yoldan köşe olmak için uğraşır, işte o adamın işleri kısa sürer.

Ben zamanında (2 yıl önce) günde 3 lira kazanırken hanıma "aşkım bugün 3 lira kazanmışız oleyy oleyy" diye mesaj atmışım. İnanmayana gösterebilirim.

İşin ruhu 3 lira veya 30.000 binlira kazanmak değil. İşin ruhu verdiğiniz emeği paraya çevirmenin verdiği, insanların sizin yarattığınız birşeyi beğenmesi ve sizin gibi siteye bağlanmasından geçiyor.

3978592375 tane rakibin olan oyun, moda, dekorasyon işine girersen para kazanaman en doğal şey. O kadar rakibinin içinden senin kazanman 100 de 1 bile değil.

Ne yapmak gerek?

Önce çok iyi bir sektör araştırması yapman gerek. Mesela benim asıl sitemin hiç rakibi yok. Sektörü şans eseri google arama trendlerinde gezinirken keşfettim. E ne oldu? Bu benim başarım olmadı ki... Bu sektörün açığı oldu. Şansım yaver gitti ve ben bunu buldum.

İkinci işim. Yabancı bir rakibim var ama TR de hiç yapılmamış bir iş. Gittim aynı siteyi kendime yaptım. Fikri çaldım yani. E bu da benim başarım değil ki. Bildiğin fikir hırsızlığı yaptım. Ama sektörün açığından faydalandım ve direk işi yapıştırdım.

İşte o başarı sınırı bu çizgide saklı. Araştırıp hiç veya çok az rakibi olan sektörde herkes kazanır. Hele hele birde düzgün bir iş yaparsan kesin kazanırsın.