Tamam da para sizin hesabınıza gelmesin.

Siz vergi usul kanununa göre ticari bir iş yapıyorsanız mutlaka vergilendirmeye tabi olmanız gerekiyor.

Bakın bazı işlemlerde sembolik bile olsa 1 TL ile ücretlendirme yapılır. Bunun nedeni 1 TL altına fatura kesilemiyor olmasıdır ancak yasal olarak o hizmeti faturalandırmanız gerekir.

Fatura sözleşmedir. Alıcı ile satıcı arasında düzenlenir. Her ne kadar Devlet yeteri kadar ( hatta bence hiç umursamıyor olsa da ) yeteri kadar korumasa da alıcı ile satıcı arasındaki sözleşmede yazan mal ve hizmetlerin yani faturada yazan mal ve veya hizmetlerin doğru şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol eder.

Aslında Siz kendi firmanız veya adınıza kendi ürettiğiniz veya başkasının ürettiği bir malı veya hizmeti sattığınızda, Vergi Usul Kanununa tabi olursunuz.

Bazı durumlarda bunun için illa firma kurmak zorunda değilsiniz. Ancak ticari işletme demek kar amacı güdülmek için ürün satmak demektir.

Kar amacı gütmeyen alım satımlar gelir vergisine tabi değildir. Örneğin devlet çıkarttığı yasalar ile yılda bir kişiye en fazla 2 araç alım-satım hakkı verdi. Yani her mal alış verişinde ticari işletme kurmak zorunda değilsiniz.

Ancak, bir başkasının malı dahi olsa, kar amacı güderek mal satmak için ticari kanunlara tabi olarak işletme ( şahıs işletmesi de olabilir ) açmak zorundasınız.

Eğer vergi müfettişleri hesapların size ait olduğunu öğrendiğinde fatura soracaktır. Başkasının faturası üzerinden alım-satım yapmak vergi usulsüzlüğüne girer ki ister parası size gelsin ister gelmesin.

Eğer siz personelim ben sadece satış yapıyorum derseniz de, bu kez size SGK kurumlarına kayıt belgeleriniz yani sigortanızın ödenip ödenmediği sorulacaktır. Hatta SGK ya göre çalışan işçiler niteliklerine göre SGK nın belirlemiş olduğu tablo üzerinden sigortalı yapılmalıdır.

Eğer SGK yapmıyorsa ve siz hizmet sunuyorsanız karşılıklı hizmet sözleşmesi yapmanız gerekir. Bu aşamada bireysel hizmetler Gider Pusulası düzenlenerek, firmalar ise fatura ( komisyon faturası veya hizmet faturası gibi ) düzenlemek zorundadır.

Siz maliyeyi ben kandırırım ben yöntem buldum diyorsanız orasını ben bilmem. Bu sizin bileceğiniz bir iş ama bir şey olup olmayacağına yakalanırsanız siz değil vergi müfettişleri karar veriler ki hiç tavsiye etmem.

Burası Türkiye. Zenginlerin bir gecede 6 bin ağacı katledebildiği, Suriyelilere bedava maaş verildiği, Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan sıradan vatandaşların ise her türlü durumla karşı karşıya kalabileceği bir ülke. O yüzden ayağınızı denk alın. Sonra başınızı çok taşa vurursunuz.