abcgrup adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Senin kadar bilgim yoktur bu konularda ancak görünen köy kılavuz istemez. Birçok işveren sigorta bile yapamıyor yada yapmıyor. İşçiler eşeklik mi yapıyor orasını işin içine katmıyorum ayrı olarak eleştirebilirsin elbette. Ben kendi fikrimi yazıyorum sadece, 50 tl artsa ne olacak 150 tl artsa ne olacak. Sizinki kadar kafam bassa zaten boş boş oturmam çok ciddiyim, boşa uğraşacağımı bilsem bile ya siyasetçi olurum yada ülkeye katkı sağlayabileceğimi düşündüğüm başka alanlarda faaliyet gösterirdim. Din konusuna katılıyorum, tamam sen dinini savunabilirsin ama her fırsatta bu kadar dillendirilmez ki, kendi ülkelerinin haline bakmıyorlar sonra çıkmış bana diğer ülkeleri enteresan bir biçimde savunuyorlar. Din diyorlar ama zaten dinini uygulayan var mı ülkede, büyük çoğunluğu müslüman bir ülke bu hallerde olmamalı. Dinini savunuyorsan önce eğitim vermelisin.
Hocam günümüzde sigorta yapmayan patronların sigorta yapmamalarının sebebi az kazanmaları değil. Sigorta yaptığı için batan patron yok, beceriksizliklerinden batıyor şerefsizler. İşçinin 3 kuruşunu daha kesip daha çok kazanmaya çalışıyorlar. Patron işçinin sigortasını yapmadığında 30 bin liralık arabaya değil 40 bin liralık arabaya biniyor. Türkiye'de işverenlerin enflasyonlu dönemlerden kalan yüksek kar beklentisi var. Adam mesela %40 kar istiyor. Oysa %37 kar etse bütün işçileri insan gibi bir ücretle yaşayacak. Ama patron o %3 ü işçisine vermek yerine oğluna spor araba almak isteyecek ihtirasıyla oralara gelmiştir.

Dünya bu işi aşmış bizim ülkemizde din alet edilerek suistimal sürdürülüyor. İşçiler sağcı soldu diye bölünmüş. Hiç bir fonksiyonu olmayan sendikalar kurulmuş. Devlet sistemi değiştirmek yerine döve döve sistemi uygulatmaya programlanmış.

Bu işin yolu işçilerin siyasi haklarını koruyacak bir siyasi parti ve işçilerin ticari haklarını koruyacak bir sendikal örgütlenme altında birleşip bu örgütlere düzenli para bağışlayarak haklarını aramaları yoludur.

Amerika'da sendika yasal bir mafyadır. Adamlar NBA'de yarım sezon maça çıkmadılar, oyunu biz oynuyorsak takımların sahibi biraz az kazanıp ücretlerimizi arttırsın diye. Senaristler hollywood'da 1 sene aralıksız grev yaptı dünyaca ünlü televizon dizileri o sene yarım sezonda final yapıp yayınlanmadı. Bu zihniyete bilince kültüre sahip işçiler 5000 dolar kazanırken bunu nasıl 5500 yaparız diye çalışırlar. Bizim ülkemizdeki zihniyete de 920 bile fazla. Allaha şükür desinler, kanaatkar olalım desinler fıtratında var desinler patron malı götürürken çalışsınlar.

Bence sosyalizm falan hikaye. Ama devletin maaş konusundaki taban fiyat uygulamasını saçma buluyorum. Adamın şirketi 100 milyon lira kazanıyor senede. İşçileri 920 lira aylıkla çalışıyor. Devlet işçileri liberal sistemle şirkete kar ortağı yapmalı. Mesela 920 TL + pozisyonuna göre yıllık karın %2-3'ünden pay. Patron 100 milyon lira kazanmış 100 işçi ile. İşçiler 920 lira aylıkla çalışıyor. Devlet patrondan %2-3 fazladan vergi alıp gelir adaleti diye bunu çalışma saati ve durumuna göre işçilere prim olarak dağıtmalı.

Böylece piyasa koşulları kötü gittiğinde, maaşları kesilen, ücretsiz izne çıkarılan, işini kaybeden işçiler, piyasa koşulları iyi gittiğinde daha fazla kazanarak açığı kapatmış olurlar.