hocam öncelikle ihata mevzusunu açıklamak istiyorum. Ziya Paşa'nın da dediği gibi "İdrak-i maâlî bu küçük akla gerekmez. zira bu terâzi o kadar sıkleti çekmez." bırakın kaainatı, dünyadaki belirli bölgelerdeki hava olaylarını hesaplamak için süperbilgisayarlar üretiliyor ve bunların kapasitesi dahi yetmiyor meteorolojik hesaplamalara. insan zihni sınırlı/mahduttur. kabiliyetinin üzerinde yük yüklemek akla zulümdür.
ateistler bilim aracını kullanarak varoluşu ve geleceği açıklamaya çalışıyorlar. İslam dinine inananlar ise inanç ekseninde varoluşa ve geleceğe Kuran-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde zikredildiği kadarına iman ediyorlar.
kainattaki atomlar bir araya geliyor ve bileşikleri oluşturmak için istek duyuyorlar. kainatta kapladıkları alanı genişletmek istiyorlar. hücreler ve mikroorganizmalar nasıl beslenirim ve nasıl çoğalırım derdinde. onlarda kainatta daha fazla mekanda varolmak çabası içerisindeler. mikro boyutta bile bir varolma gayreti, eylemi kat-i bir disiplin içerisinde cereyan ediyorsa o zaman bize düşen varlığını ispatlamış yapının yaratıcısının varlığını kabul etmektir.
siz, evrenin yaratılışını araştırmakla vazifeli bir fizik uzmanı iseniz vazifenizi yerine getirip araştırmalarınıza devam edin. şayet başka bir göreviniz varsa o zaman ateist de olsanız islam dinine de inansanız varoluş ve yokoluş ile hakettikleri kadar meşgul olmanızı tavsiye ederim.
biraz abartırsak, bir insan düşünün ki tüm hayatı boyunca hiçbir akademik çalışma yapmadan varoluş üzerine kafa patlatıyor ve ömrü bitiyor. kainatın, varoluşun anlamını bulmaya çalışırken kendi varlığının anlamı yitiyor, insanlığa faydası dokunmadan varlığı sona eriyor.
aklınızdaki soruların cevabını risale-i nur külliyatında bulabilirsiniz. sözler risalesinden başlamanızı tavsiye ederim.
Ya uzun zamandır düşünüyorum sıkıntıdan patlayacağım. İnançlı bir insanım ancak bilgi almak istiyorum. Kafamı karıştıran şeyler:
-Bir Ateiste Göre-
Bir ateist olarak düşünelim. Şimdi ne diyor. Evren bir atomdan oluştu, o atom patlayınca da günümüz hayatı meydana geldi değil mi? Tamam buraya kadar sorun yok. Şimdi fizikte nedir? Hiçbir şey yoktan var, vardan da yok olamaz değil mi? Burda işte ben bu ateiste sorarım. O ilk atom nasıl varoldu?
Bunu müslümana göre düşününce en mantıklısının bir yaratıcı olmasına inanmak olduğunu düşünüyorum. Ayrıca düşünün, eskiden tam anlamazdım ama bu düzen nasıl oluştu? Şans eseri mi? Daha doğrusu şans nedir? Şans nasıl oluştu? Beynim şu anda yanmak üzere, şu din mevzusu da ciddi anlamda psikolojimi bozuyor. Yani bu açıklamalar kesin olduğuna götürüyor ama göremeyince de insan tereddüt ediyor. Bilmiyorum yani, hani din yok desek bu sefer insanların bu düzeni vs nasıl böyle oluştu? Daha doğrusu oluşmak ya da olmak nedir acaba...