Öncelikle bu konuştuğunuz konuların kesin çözümü olsaydı dünya üzerinde dinler olmazdı. Din, verilen ipuçlarını doğru yorumlamaya bakar. Bu yüzden burada düşüncelerinizi dayatmaya ve kesin bir sonuca ulaşmaya çalışmaktan ziyade kendi bakış açınızı yansıtın. Yani benim iman kaynağım Kur'an ayetleri. Okuduğumda huzur veriyorsa, anlattıkları bir insanın anlatış tarzından ve bilgi birikiminden "o şartlar için" çok yukarıdaysa, bunun Allah tarafından yollandığına iman ediyorum.

Ayrıca şunu da paylaşmak istiyorum. Hz Muhammed, okuma yazma bilmezdi. Bunu tarihi kaynaklar bizlere sunuyor. İncil'deki Yeşuya bölümüne bakarsanız, birisine kitap indirilip Oku dendiği, O kişinin de cevaben, "Ben okuma yazma bilmem." dediğini göreceksiniz. Aynı şekilde Kuranı Kerimde de Hz. Muhammed'in önceki kitaplarda müjdelenen peygamber olduğuna dair ayet de bulunmaktadır. Bunun gibi birçok delil sonucu ben imanımı sağlamlaştırdım.

Geçmiş sayfalarda bir arkadaşımız demişti ki, Kuranı da Tevratı da okudum ama emin olun aynı şeyler. Bizim imanımız, dinimiz de bunu söylüyor zaten. Bu kitapları bizlere yollayan, bu kainatı yaratan Allah'tır. Düzeni ve toplumdaki aksaklıkları düzeltmek, bir rehber ortaya koyup insanlığın ibret almasını ve düzene gelmesini sağlamayı amaçlamıştır. Fakat insanoğlu kendi nefislerince bunları tahrip ettikçe yeni dinler gelmiştir. Yani temelinde yatan öğreti tüm kitaplarda aynıdır.

Gerçek İslam meselesine gelince, evet İslam herkesçe yorumlanabilir bir dindir. Fakat temel öğretisi bellidir ve bu şartlar çerçevesinde yorum yapılır. Gerçek İslam Kurandır. Gerçek İslam Kuranın bir bütün olarak ve neden sonuç ilişkisine dayandırılarak yapılan yorumlardadır. IŞİD mevzusunu örnek verecek olursak o kişilerin gerçek İslamı, Müslüman olmayanları (ki bu gösterilen sebep. gerçekte bu olmadığını biliyoruz.) katletmektir. Çünkü Muhammed suresinde onlara göre bu şekilde yorumlanılabilecek bir ayet vardır. Fakat onların gerçek İslam'ında eksik olan şey, neden sonuç ilişkisi ve Kuranın bütün olarak incelenmemiş olması. O ayetlerde o şekilde bir ifade bulunsa bile öncesinde veya sonrasında dinimize kast edenlerin belirtildiği aşikardır. Zaten İslam kelimesinin anlamı Barış demektir.

Bu konularda çok araştırma yapıp kafa yoran birisiyim çünkü günümüz Müslümanlarının bence büyük bir kısmı bu yüce dine zarar veriyor. Birilerinin çıkıp bu dinin zorlama dini değil, temel öğretisini iyilik ve toplumsal hoşgörü olduğunu anlatması, mantıklı ve kaynaklar gösterip diğer insanların "bakış açılarına" bir nebze de olsa katkı sağlamasını, en azından bu dini olabildiğince yanlışlardan uzak bir şekilde diğerlerine de anlatması gerekir.
Şüphesiz en iyi anlatıcı Allah'dır ve bu yüzden Kuranı Kerimi okumadan ne İslamı eleştirmeliyiz ne de okumadığın ayetleri kullanıp insanlara din dersi vermeliyiz. Diğer arkadaşların da dediği gibi ateist olan insanlarımız nasıl ki donanımlı bilgiler ile soru soruyorlarsa bizlerde donanımlı Müslümanlar olup onları dinden daha çok uzaklaştırmak yerine, yakınlaştırmalı, sevdirmeliyiz.