Burada bahsedilen konu aslında son yıllarda dünyanın gündeminde olan ve kapitalist sistemle çok alakalı bir konudur. Yukarda arkadaşlar neden hazır yemekleri seçtiğimizi ve neden bu noktaya geldiğimizi belirtmişler. Ben size asıl daha büyük bir tehlikeden bahsedeceğim.

Bahsedeceğim değişim küçük şehirlerde ağır ilerliyor fakat büyük şehirlerde ve başkentlerde farkında olsanız da olmasanız da yemek kültürü gittikçe değişmektedir. Ben 18 yıldır İstanbul'da yaşıyorum ve ilk geldiğimde lahmacun salonu, ızgara salonlarından geçilmiyordu. Sabahları poğaça, simit yemeyeni döveceklerdi nerdeyse. McDonalds vb. fast food zincirleri için 1-2 saat uzaklıktaki avmlere gittiğimizi hatırlıyorum. Yemek endüstrisinin gelişimi, kapitalist sisteminin iyice yayılmasıyla artık İstanbul'da onlarca fast food markası hizmet veriyor. Lahmacun ve ızgara artık moda değil. Artık pizza, steak house ve özellikle son zamanlarda türk markası olmasına rağmen döneri, tavuğu fast food şeklinde pazarlanması başladı. İnsanlar ucuz, basit ve ulaşılması kolay yemekleri seçmek istiyor. Bunların yanında da hangi yemek popülerse ona ulaşmak istiyorlar.

Ben bu yukarda yazdıklarımı ekonomiye, kapitalist sisteme vs. herşeye bağlı olduğunu düşünüyorum. Son zamanlarda asıl gördüğüm tehlike ise büyük şehirlerde yerel kültürün yok olması gibi yerel yemeklerin de yok olduğunu fark ediyorum.

Avrupa'da bazı büyük şehirlerde artık heryerde dönerci, pizzacı, asya mutfağı hakim. Siz o ülkeye gittiğinizde yerel yemekleri büyük şehirlerde zor buluyorsunuz. O ülkelerin mutfağı yok mu sanıyorsunuz. Adamların da zengin mutfağı var ama büyük şehirlerde hayat hızlı aktığından bahsettiğim dönerciler, asya mutfağı ürünler tercih ediliyor. Bi alkol konusunda yerel ürünlere sahip çıkıyorlar. Yakında İstanbul'u da aynı gelecek bekliyor. Merkezi yerlerde türk yemeklerini bulmanız zorlaşacak. AVM'lerde bile daha çok çalışanlara yönelik olan ev yemeklerinin azaldığını fark edeceksiniz. Şuanda İstanbul'da avrupaya oranla çok daha az yabancı yaşamaktadır. Fakat ekonomi geliştikçe malesef bizde sisteme ayak uyduracağız ve özlediğiniz çoğu yemeği memleketinizde yemek zorunda kalacaksınız.