Aytaç adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba Arkadaşlar,

Uzun zamandır forum üzerindeki araştırmalarımda şu sorular ile çok kez karşılaşıyorum "Herşeyi yaptım ama yükselemiyorum" veya buna benzer çok başlık görmekteyiz.

Seo'da backlink önemli mi?

Hepiniz tanıtım yazısı, backlink, imleme veya sosyal medya çalışmaları yapıyorsunuz fakat bir türlü faydasını göremiyorsunuz dimi?

Aslında bu yaptığınız çalışmalar tamamen web sayfanız ile doğru orantılıdır diyebilirim.

Benim fikrim seo'da backlink'in önemi %5 diyebilirim çok fazla bir etkisi olduğunu düşünmüyorum fakat bundan 6 yıl öncesine kadar backlink çok önemli idi. (Örnek: Bir sitem de mirc kelimesi dahi geçmiyordu siteyi mirc kelimesinde ilk sayfaya çıkarmıştım) Bunu backlink kasarak yapmıştım.

Fakat yıl artık 2014 google için backlink önemi kalmadı diyebilirim.

Backlink önemli değilse ne önemli?

Şimdi burada illegal olarak film dizi izleme siteleri açanlar oluyor ve bloglar görüyorum 1 ayda 30K hit diye. Bu çok normal çünkü arz talep meselesi bunu bir paravan blog yaparak üst sıralara çıkmak ile bir alakası yok.

S: Özgün yazı yazıyorum fakat yükselemiyorum neden?
C: İş özgün yazı ile bitmiyor özgün yazdığınız yazınıza benzer yazılar ortalama binlerce sitede var. Önemli olan başka sitelerde olmayan bir yazı olacak. Örnek vermek gerekirse

Egzama nasıl geçer? diye bir makale arayan kişi sizin sitenize gelmeden önce en az 3 makale okur sizin sitenize geldiğinde diğer okuduğu makalelelerden farklı ve ilginç bir makale yoksa yazınız özgün değildir. Googledan 0 puan aldığınız demektir.

Google için önemli olan 5 faktör bulunmaktadır bunların en sonunda backlink gelmektedir. Geçmişte hiç backlink almadığım bir site googledan 100K trafik çektiğini biliyorum.

Burada çalışmanız gereken noktalar;

1. Kişi sitenize google tarafından geldiğin de kişiyi sitede tutacak ve en az 3 dakika kalmasını sağlayacaksınız.
2. Kişi sitenize geldikten sonra en az 1 ay içerisinde tekrardan gelmesini sağlayacaksınız.

Analytics raporlarınızda davranış altında sıklık ve yenilik diye bir sekme var, tarihi 1 yıl geriye alın sıklık ve yenilik seçin.

Bu grafik'de kullanıcılar sitenize kaç kere gelmiş olduğunu görebilirsiniz.
(Grafiğinizin ekran görüntüsünü konu altında paylaşırsanız yorum yapabilirim)

Örnek: 1 yılda sitenize 500K trafik gelmiş bu trafiklerin %30'u yeni kullanıcı olmayacak. Yani %70 yeni kullanıcı %30 eski kullanıcı

Google için önemli olan faktörler bunlardır. Yani burada google diyor ki bu sitede önem arz eden birşeyler var kullanıcının ilgisi yüksek diyor ve üst sıralara taşıyor.

Bu anlattıklarım ve grafikler illegal dizi ve film siteleri ile çok kolay yakalandığı için 1 ayda 30K trafik yapabiliyorlar çünkü kişi dizinin devamını izlemek için veya yeni bir film izlemek için geri geliyor. Ama dizi film siteleri max. 1 yıl sonra kapanırlar.

Ama legal sitelerde bu grafiği yakalamak çok zordur yakalarsan harikasın.

Özet: Backlink, paravan blog ve tanıtım yazıları ile uğraşmak yerine sitenize bir kullanıcı geldiğinde nasıl çıkmamasını sağlarsınız ve nasıl bir daha geri gelmesini sağlarsınız bunu düşünün.

Daha anlatılacak çok şey var zamanla vakit buldukça yazacağım arkadaşlar.
google pagerank algoritmasını kaldirmadikca yok saymadıkça backlink önemi azalır ama yok olmaz