drjoseph adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Oncelikle selamlar;
Muhendisligi kazanmissiniz hayirli olsun. Konuya soyle baslayayim, ben maalesef fazla puan aldigi icin tip fakultesi(ing)'ye zorlanmis biriyim. Suanda 5. yilim oluyor. Isin gercegi o tercih donemlerimde doktorlarin `rahat` ve `duzenli` geliri beni cezbetmisti ve lise yillarimda ogrendigim onca algoritma ve yazilim bilgisini cope atip girdim tipa.

Ancak kod yazmaya devam ettim, okuldan bos kalan butun zamanimda hobi olarak php, python, flask, js jquery yavas yavas web tabanli dilleri we en onemli frameworklerinde saglam haftasonu projeleri cikarmaya basladim.. sifirdan bir projeyi yonetecek kivama gelmistim 2.sinifimda. (bir yandan da proje yonetirken gelistiriyordum)
once babamin kucuk dukkaninda sattigi hali kilim isini opensource yazilimlar da kullanarak e-ticarete tasimak istedim (1. siniftaydim) -olmadi
sonra pinterest benzeri klon projeye giristik. pinterest o zamanlar yeni yeni buyuyordu paramiz yetmedi projeye baya para harcadim fail. (ayni yil brezilyada genc girisimci Fabio Giolito weheartit ile basladi ve milyon $ seviyelerine cikardi isini.) belki de devam etmeliydim. ancak mena bolgesi bu is icin cok da iyi bir secim degildi belki de. daha da fazla para kaybedebilirdim. kisacasi bu da olmadi
daha sonra bir donem blog yazarak az da olsa para kazanmaya calistim. ama sunu farkettim. ben editor degilim! Yazamiyorum.. yazsam bile o paralar ile gecinezdim. bu is de olmadi
Tekrardan yazilima dondum. 9gag klonu vs. android'e sacma salak projeler derken (bu arada yaklasik 10 tane daha ise para yatirdim ve hepsi olmadi) en son 4.sinifa gectigim donemde para kazanacak bir kitleyi yakaladim (merak edenlere kizlarsoruyor benzeri bir sitedir.) hit giderek artmaya basladi ve yeni ziyaretciler arkadas tavsiyesiyle artti. Ve sonunda radikal bir karar aldim bu siteye adsense koydum. 3K $ ilk ayki gelirim oldu. Ve bu gelir katlanarak artti. Suanda dublex ev aldim(istanbulda merkezi). Halen kazanmaya devam ediyorum. - sonunda oldu
Bunu anlattim ancak kesinlikle ovunmek icin degil, biraz cikarim yapacagim.

1) Web girisimcisi mi olmak istiyorsunuz?
2) Arastirmaci olup phd yapip yeni birseyler bulmak icin kendinizi adamak mi istiyorsunuz?
3) Editor mu olmak istiyorsunuz?(evet maalesef muhendis olup editorluk yapan arkadaslar var, uzuluyorum.)
4) Ya da kurumsal firmalarda java vs gibi alanlarda uzman muhendis olarak mi calismak istiyorsunuz? (burasi saglam bilgi gerektirir ancak iyi para ve duzenli bir yasam var.)

1'i sectiniz diyelim. Maalesef o kadar cok rakibiniz var ki sormayin Herkes bir oyun yazayim bir site acayim zengin olayim pesinde. Dusunun artik ben bile tip fakultesinin yogun hayatina ragmen inat ettim ve birakmadim bu alani. kisacasi cok sorunlu bir alan ve genelde firmalar hep kucuk girisimler oluyor, yazilimci olarak cok az maas alirsiniz. ancak cok eglenceli bir hayati var

2'yi sectiniz diyelim. cok baba bir yerdesiniz. ted.com dan arastirma alanlari ile ilgili videolari izleyip en cok merak ettiginiz konulari belirleyin. ingilizce makaleleri arastirin derim. okulunuz cok baba bir yer degil ama oradaki saglam akademisyenlerle kontakt halinde olun bir iki projeye, arastirmaya katilmaya calisin. dunyanin kaderini degistirecek isler cikarabilirsiniz.

3'yu sectiniz diyelim, pas geciyorum allah askina bir muhendis neden editor olur?

4'yu sectiniz diyelim. daha dogrusu hemen giremiyorsunuz boyle buyuk islere ama muhendis unvanini aldiktan sonra bir 4-5 yil tecrube isterler genelde. bankalarda veya kurumsal firmalarda is gelistirme, yonetim gibi kadrolarda saglam maaslarla duzenli bir hayat surersiniz. Bogaza karsi bir evde oturma ihtimaliniz artar.

size kendi yasadiklarimdan ve ogrendiklerimden soylebileceklerim bu kadardir.(bkz: bu konudaki eyyorlamam bu kadar )

bu arada bu kadar seyi tabi ki tek kendi kucuk dunyamda yasadiklarima gore degil 4 kardesin en kucugu ve 3 buyuk abisi bilgisayar muhendisi olan biri olarak yaziyorum

eger hakkini verirseniz; cok manyak bir mesleginiz var.
İlgili ve detaylı yazınız için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi mesleğimi çok seviyorum isteyerek yazdığım kazandığım bir bölüm. Ve yine dediğiniz gibi hakkını verebilmek için çabalıyorum. Bahsettiğiniz girişimcilik ruhu benim görüşüme göre herkeste var fakat sizin gibiler daha ısrarcı ve inançlı oluyor bu konularda ve başarıyorlarda gördüğüm kadarıyla. Bende bir kaç tane projeye inanarak başladım ama şuan en tutacak projeyi önüme koysalar bile yok derim sanırım sıkıldım riske girmekten. Amacım rahat bir hayat sürmek bunun için iyi yerlerde çalışmak istiyorum. Tabii ki kazancımı arttırmak için ek işlere her zaman gözüm açık olacak fakat ama diyelimki olmadı belirli bir sabit gelirim olsun istiyorum. Bunun için gereken tek şey sanırım bilgi ve bende bunu geliştirebilmek sadece tek bir dil değil tüm dillerde istediklerimi yapabilecek düzeye gelmek için çabalayacağım. Teşekkür ederim ilginiz için ..

karacoder adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Mezun olduktan sonra, iş sahibi olmak istiyorsan şimdiden iş hayatına girmen gerekiyor.

Bunun için kendi başına uygulamalar geliştir. Temeli aldıktan sonra, basit işler alıp zamanla kendini geliştirebilirsin. Proje yapmadan kendini geliştirmen imkansız. Kitap, video ile bu işler olmaz, oturup birşeyler yazmalısın. Kendini bir soru sorup, bu soruyu cevaplamaya çalış. Tamamen deneyimden oluşan bir bilgi havuzu bu sektör. E-Ticaret, Sosyal Medya Ajansları, Yazılım evleri vs. çalışabileceğin ve farklı deneyimler ve bilgiler kazanabileceğin bir sektör.

Programlama sadece php'den ibaret değil. Bu forumda programlama üzerine yazılanları pek referans alma. O yüzden editörlük gibi işleri, forumu bırak ve programlamaya yönel. Forumu iş bulmak için kullan sadece. Herhangi bir sorun ile karşılaştığında stackoverflow'da her soruna yanıt bulabilirsin.

Php dağınık ve kötü bir dil olduğu için, dikkatli olmalısın ve çok dökümantasyon okumalısın. Kötü kod yazmak php'de çok kolay. O yüzden bol bol kod oku.
İş konusunu kafana takma. Türkiye'de iyi php developer neredeyse hiç yok. Firmalar deneyimli ve iyi php yazılımcısı bulamıyorlar. Kendini geliştirirsen sıyrılırsın.

Yazılım Geliştirici alırken, en önemli husus adayın ne kadar kendini geliştirebilmeye açık olduğudur. Biz şirketimize eleman alırken tecrübesinden, yaptığı işlerden daha çok, kendini geliştirmeye ne kadar açık olduğuna bakarız. Diğer programlama dillerine bakış açısına, araştırdığı konulara, bu işi para için mi hobi için mi yaptığına bakarız.
Ardından iletişim yeteneklerine, dinlediği müziğe, ekiple oluşacak uyumuna bakarız.

İstediğin programlama dilini öğren. Her dilin avantajları, dezavantajları var. Hangisini seviyorsan, hangisi işini görüyor ise onu kullan ve öğren. Bu konuda fanatiklik yapma.
Bahsettiğiniz yazılım evleri, e-ticaret, sosyal medya ajansları gibi farklı alanlarda çalışabilmek aslında beni heyecanlandıran diyebilirim. Kesinlikle tek bir dil değil elimden geldiğince her istediğimi yapabilecek kadar farklı dillere hakim olmak istiyorum. Ancak şöyle bir şey var sanırım bazı kişiler daha şanslı oluyor çok yakın bir arkadaşım hiç bir şey bilmiyorken bir yazılımcı onu yanına aldı hem css öğretiyor hemde maaş veriyor diyebilirim Şuanda yapmam gereken sanırım dediğiniz gibi kendi kendime işime yarayacak uygulamalarda stackowerflow gibi sitelerin yardımı ile kendimi geliştirmeliyim. İlginiz için çok teşekkür ederim.

_ottomanempire_ adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu işin içerisinde olan birisi olarak(Fabrikalarda Bilgi İşlem Birimlerinde Çalışan) kesinlikle tek diyebileceğim şey; SQL SQL SQL
Ne yap ne et SQL'i çok iyi öğren. SQL çok iyi derecede öğrenirsen aç kalmazsın. Üzerine birde C# iyi derecede bilirsen çok rahat edersin. Sadece SQL bilgisi ile 4000 TL maaş alan adam biliyorum ben.
SQL'ın önemini bir çok kişiden duydum haklısınız mutlaka önem vereceğim bende bunun yanında php, c# gibi dillerde başlangıç için seçtiğim diller şimdiden teşekkür ederim sizlere görüşlerinizi paylaştığınız için