eKahraman adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yıllardır birçok projede kullandığım yapıyı yazıyorum. Aynısını uygularsan hem direk .asp dosyalarında hemde "asp ajax" post olaylarında hemde "asp mssql" bağlantılarında hiç sorun çekmeyeceksin.

1. Mssql Collation Turkish_CI_AS
2. Asp dosyalarını Notepad ile açıp Farklı Kaydet'e tıkla, UTF-8 seçip kaydet.
3. <HEAD> etiketinden hemen sonra şu kodu ekle <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
4. Asp sayfasının en başına <% Response.Charset="utf-8" %> ekle. (her asp sayfasının en üstünde conn.asp tarzı sabit bir sayfa inculede ediyorsan sadece conn.asp ye eklemen de yeterli olacaktır.)

Sıralamayı verdiğim gibi uygula. bozulan yerler olursa elle bir kereliğe mahsus düzelt.
Dreamweaver da arkadaşın dediği gibi Unicode (UTF-8) ortamında calış.
Edit > Preferences > New Document > Default Encoding > Unicode (UTF-8)

Ayrıca ajax post işlemlerinde js dosyalarınızda UTF-8 olarak kaydedin. örnek bir post yazıyorum.

function gonder(ad,soyad){
$.post("gonder.asp", {'degisken1':ad, 'degisken2':soyad},
function(cevap) { alert(cevap); }
);}
arkadaşlar hepinize teşekkür ederim sağolun sizden çok şey öğrendim. Ancak sorun bir öyle bir böyle devam ediyor.

1.sayfa başına response.charset kodunu ekledim,
2. head etiketinden sonra utf 8 kodunu da ekledim.
3. sayfalarıma include olan tüm sayfaları da notepad ile açtım ve onuda utf-8 olarak kaydettim.

sayfa içerisine manuel yazdığım metinler bozuldu ama veritabanımdan gelen verilerde sorun yoktu.

Daha sonra; veritabanıma bağlantı sayfamda;

Response.Charset = "windows-1254"
Session.LCID = 1055
Session.CodePage = 1254

Set baglanti = Server.CreateObject("ADODB.Connection")
baglanti.Open "DRIVER={Microsoft Access Driver (*.mdb)}; DBQ=" & Server.MapPath("" & db & "")

kodları vardı
Response.Charset = "windows-1254"
Session.LCID = 1055
Session.CodePage = 1254

bu bölümü sildim.

sayfa içerisine manuel yazdığım metinler düzeldi ama bu seferde veritabanımdan çektiğim verilerdeki türkçe karakterler ? soru işareti oldu karakterler bozuldu.

o sildiğim kodların yerine
Response.Charset = "utf-8"
Session.LCID = 1055
Session.CodePage = utf8

kodlarını ekledim yine düzelmedi.

ilginç olan herhangi bir sayfayı notepad ile açıp utf-8 olarak kaydettiğimde sorun düzeliyor ama 1-2 sayfa dolaşınca yine ? karakteri geri dönüyor.

galiba sorun benim veritabanımda access veritabanı kullanıyorum. bu veritabanını da mı utf-8 e göre ayarlayacağım öyleyse nasıl