Öncelikle uluslararası anlaşmalardan ötürü Suriyeli vatandaşlar ülkemize geçebiliyorlar. Dolayısı ile "almıyoruz" diyebilmek için belli koşullar gerekiyor. Mesela geçen gün okudum sanırım Lübnan'dı, ülkede 4,5 milyon Suriyeli varmış ve artık alım yapmıyorlarmış. Ancak arkalarından biz geliyoruz, resmi sayı 1,5 milyon. Henüz bizde alımlar devam ediyor.
Gelelim ayrıcalıklara; birçok arkadaşımız belirtmiş zaten. Üniversiteye sınavsız girme, devlet kurumlarından faydalanma, maaş bağlanması (yalnız 800tl 'den pek emin değilim, 300 lira civarı biliyorum ben) vs... Ayrıca dolaylı etkileri de oluyor bu durumun.
Örneğin; Geçtiğimiz sene Büyükçekmece'de 3+1 evi 600tl'ye tutabiliyordunuz. Ancak Suriyeli vatandaşlar gelip Güngören, Bağcılar, Zeytinburnu, Esenler taraflarına yerleştiler. O bölgedeki vatandaşlarımız ise biraz daha dışa göçe başladılar. Büyükçekmece'de şu anda 3+1 evi 1000tl'den aşağı bulmak zor. Hatta 2+1 evlerin 800 tl'ye kiralandığı bir yer oldu. Yani dolaylı dolaysız birçok zararları dokunsa da, üzülerek belirtmeliyim ki mecburuz.