imleme kelimesinin kökenindeki
im ne demekmiş önce ona bir bakalım: işaret, belirti
bu durumda imlemek: işaretlemek, belirtmek, göstermek gibi anlamlara gelir. Yani imleme yaptığınızda, Google amca gel bak falanca adreste bir güncelleme olmuş, gidip bunu bir değerlendir demiş olursunuz. Google ve diğer arama motorları da gösterilen adrese gider, bakar, inceler ve değerlendirmeye alır.
Bugünlerde bunu yapmaya yarayan bir çok başka siteler (Örn. Facebook, twitter) olduğuna, hatta Google bizzat webe yeni eklenen sayfaları bulmak konusunda kendini bu kadar geliştirmiş olduğuna göre bence artık imleme işine de gerek kalmadı.
Ancak bu imleme sitelerinden bazılarının tüm dünyada kabul görmüş otoriter siteler olmaları durumu biraz değiştirir. Her ne kadar tam bir denetim olmasa da otoriter bir sitenin (digg, delicious gibi) bir başka siteye sinyal göndermesini arama motorları olumlu algılayabilir. Yine de bu sitelerin sağladığı fayda da uzun bir süre daha devam etmeyecektir.
Bir kaç yıl sonra legal yollarla hala sitelerinden para kazanmak isteyenlerin mutlaka sosyal medyaya önem vermeleri gerekir. Bu kaçınılmazdır. Sosyal medya alanlarında doğal takipçilerin edinilmesi ve bunların sitenizle ilgili paylaşımlarda bulunmaları ileriki yıllarda altın değerinde olacaktır. Bunu şimdiden görebiliyoruz.
Ama bizim çok kötü bir huyumuz var. Fare sığamadığı delikten kuyruğuna bir de kabak bağlayıp geçmeye çalışırmış. Sosyal medya alanında yapılan en büyük yanlış ziyaretçilerin parayla satın alınması, sonrasında bunların yarısının geri kaçıp gitmeleridir. Oysa hayran sayıları doğal olarak artmalıdır. Herkes sitesine göre bunun bir yolunu bulmalıdır. Bana göre birdenbire 50K hayran çekileceğine başlangıç için 5K çekmek ve bunlar üzerinden sayıyı doğal olarak artırmak en iyisidir.
Laf çok ama özetle şunu söyleyebilirim. Bir kaç yıl sonra sosyal medya takipçileri bizim bir nevi bugünkü paravanlarımız gibi iş görmeye başlayacaktır. Bir işletme için reel hayatta en değerli reklam müşterilerin birbirlerine yaptığı tavsiyelerdir. O nedenle bugün bütün büyük kurumsal firmalar kişiye özel uygulamalara geçmektedir. Bankalar en güzel örneklerden biridir. Her şeyin temelinde aslında insan vardır. Bu dünyada üretilen ne varsa, yapılan ne iş varsa hep insan içindir.
Konuyu dağıttım, nerden nereye geldi