Sonuçta domain uzantıları ilk olarak çıkarken marka tescili olanlara hak tanınmıyor mu.

Bir wipo davası ilgimi çekmişti yigitozgur.com domaini için açılmış, ilk başta dava ediyorlar ancak marka tescili olmadığı için ret alıyorlar. Diğer maddelerde ise şikayetçi haklı görülüyor. 2 sene sonra markayı tescil edip tekrar wipo'ya gidiyorlar ve daha önce açılan davada ki tescil maddesi otomatik olarak baz alınarak tekrardan şikayet edilenden savunma almadan domain transferine direkt karar veriliyor. Yani işin saçmalığı sürecin gidişatına göre bir strateji belirlendikten sonra yeniden girişime geçiliyor.

Kullanılmayan bir domain neden markaya gölge düşürüyor bu da saçma bir husus. Bu noktada art niyetli olarak kayıt edilip edilmediğine bakılıyor. Yani düşünsenize hiç bir mahkemede vicdani bir karar alınmazken ne hikmetse domain hukukunda soyut deliller üstünden neticeye varılıyor. Açıkçası wipo da ne yaptığını tam bilmiyor, kendi kafalarından 3-5 madde koymuşlar ve millete yutturuyorlar. Marka isim benzerliği varmış... Yani uzantı .net olsaydı hemen vermeyeceklerdi domaini.

Com.tr sizde o halde .com da benzerlikten dolayı sizin hakkınızdır. Bir kararda jenerik domain olduğu için şikayet edilen tarafın lehinde sonuç çıkıyor bir diğer kararda jenerik olması bir önem arz etmiyor. Helal olsun ne diyeyim. Keşke bu domain bende olsaydı da zorbalıkla nasıl iş yapılırmış örnek teşkil edecek bir davranış sergileseydim.

Birde bu wipo işi milletin ağzında sakız olmuş gidiyor. Adamın birisi 150 tl ye sattığım domain için wipo ya gideceğini söylemişti. Geçen senede bir domain satıyordum, istediğim ücretin çok altında bir fiyat teklif ettiler ve bu domainin kendileri için önemsiz olduğunu belirttiler, marka tescili olduğunu kullanamayacağımı söylediler. Bende uzunca bir cevap yazarak kafalarının karışmasına sebep oldum. Bu gibi durumlarda elinizde ki bütün kozu kullanmalısınız. Açılan davaları da takip etmelisiniz. Neyse aradan 5 gün geçtikten sonra bana hak verdiklerini ancak fiyatın yüksek olduğunu söylediler bende fiyatı biraz çektim başkada bir güzellik yapmayacağımı söyledim isterlerse de wipo ya kat kat fazlasını vererek riske girebileceklerini ilettim. Kabul ettiler mecburen. Sonuç olarak firmalar diledikleri gibi at koşturuyorlar, istedikleri fiyattan domain satabiliyorlar, ihalelere girip yüksek bedelle domainleri alıp çok uzun sene ellerinde tutuyorlar. Yani bu işin raconu neyse madem onu yapın. Markadan haberi varmış, kesin olmalı... büyük bir marka... nedir arkadaş bu saçmalık.