konu sanırım farklı bir yöne çekilmiş birileri tarafından onun üzerine de devam etmiş. Bugünkü problemin doğal afetle vs bir ilgisi bulunmuyor bildiğim kadarı ile.
öncelikle herkesin konuştuğu bir konu ups. Bu kadar büyük bir elektrik tüketiminin olduğu bir yerde ups'in tek bir amacı vardır. jeneratör devreye girene kadar beslemeye devam etmesi. Onun da genellikle birkaç dakikayı hatta otomatik olarak devreye giren jeneratörler için birkaç saniyeyi geçmemesi gerekir. çünkü ana jeneratörde problem olması dahilinde yedeği devreye girene kadar yine alt yapıyı beslemesi gerekir. size 2009 yılında yaptığımız bir testten bahsediyim. 300 tane atx 10-15 tane rack sunucu olan bir verimerkezine koyduğumuz full dolu her biri bir rack kabinet boyundaki yedekli 2 adet ups'in bu kadar sunucuyu açık tutması sadece 2 dakika 12 saniyeydi.
verimerkezindeki en önemli unsur öncelikle enerji daha sonra iklimlendirmedir. hat vb daha sonra gelir. sh'ın enerji yedekliliği ile ilgili nasıl bir yapısı var bilemiyorum ama bugünkü problemin tamamen içeriden olduğunu düşünüyorum. verimerkezinde enerji konusunda problem olmaz mı tabi ki olur. genellikle enerji her blokta ya da kabinlerde bellidir. siz götürürsünüz her biri 5kw güç tüketen 4 power'lı 2 tane cihazı koyarsınız kabine ama enerji alt yapısı o yükü kaldıramaz ne olur o kabin ya da blok patlar. bu durum her verimerkezinde yaşanabilir, canlı olarak leaseweb'de komple bir kabinin aynı duruma düştüğünü gördüm. ha asıl problem işte burda.
bu problem yaşanabilir ama önüne geçilemez bir problem değil. böyle büyük bir verimerkezinde bu durumun önceden tespit edilmesi gerekirdi. sonra atarsın etkilenecek müşterilerine maili şu saatler arası enerji çalışması yapılacaktır diye herkes kendini ona göre ayarlardı. elektrik kesintisinin sh'a yakışmamasını bırakın koskoca verimerkezinin sitesine bile erişim yoktu.