Şöyle açıklayayım.
Normalde olması gereken eğer şahıs firması ise bankada şahıs firması sahibi adına bir hesaba gelen ödemeyi kabul edebilir. Mali olarak kayıtlarda kullanabilir.
Ancak şahıs firmaları haricinde şahsi hesaplar daki para transferleri mali olarak değer taşımaz.
Belirli miktar ve yoğunluklar haricinde ki işlemler maliye tarafından kontrol edilmez. Eskiden nereden buldun yasası vardı ancak kaldırılınca parayı ne karşılığında aldığınızı maliye ispat etmek zorunda şu an yani siz hesabınızdaki parayı nereden bulduğunuza dair hesap vermek zorunda değilsiniz.
Diyelim ki satışları sizin adınıza ben yapıyorum. Faturayı ben kesiyorum ve ödemeleri ben alıyorum. Halbuki size komisyon karşılığında çalışıyorum.
Eksik ifade olmuş bu satırda düzeltme yapıyorum.
Müşteri ile aramda alış verişte herhangi bir sıkıntı olmaz. Ama size parayı banka yolu ile gönderirsem mali açıdan sıkıntılar çıkabilir. Ancak sizinle aramdaki para alış verişini nakit olarak halledersem resmiyette yakalanmadıkça sorun olmaz.
Hukusal olarak ve ahlaki olarak normalde sizin bana verdiğiniz komisyon karşısında komisyon faturası kesip verdiğiniz parayı da resmileştirmeniz lazım. Dolayısı ile bu durumda sizin de ticari bir işletme olmanız gerekiyor nihayetinde.
Lütfen kanunları doğru ifade edelim. Hemen herkes arka kapıdan dolanmayı biliyor. Ancak arka kapıdan dolanmayı kanun gibi kimsenin anlatması doğru değil.