Olaya şöyle bakmak da mantıklı olabilir. Bir siteyi gerçek bir işletme gibi düşünüp hareket edersek ortalama şu şekilde bir durum ve yol haritası çıkacaktır.

Öncelikle sitenizi bir işletme gibi düşünün.
  • Önce işletmeyi açmaya karar verdiniz.
  • İşletme ismine karar verdiniz. (Domain)
  • İşletmeniz için uygun lokasyonu ve dükkanı buldunuz ve kiraladınız. (Hosting)
  • İç tasarımını ve ürün yerleştirmesini adam akıllı biçimde yaptınız. (Tasarım ve içerik)
  • Etrafınızda olanlardan bir kaç ziyaretçi ya da müşteri geldi ve satın alımda bulundu. (Arkadaş, eş-dost)
  • Ve siz daha fazla insana ulaşmaya karar verdiniz. Alan adınız iyiyse bir adım öndesinizdir. Tabi ki alanla hiç ilgili olmayan bir çok marka reklam konusunda etkili adımlar atarak alakasız bir isimle sizden öne çıkabilir. Bunu göz ardı etmemek lazım.
  • Artık daha fazla insana açılmak için insanların sizi birbirine önermesine ihtiyacınız vardır. Hatrı sayılır insanların önermesi (otoriter siteler) mutlak surette size geri dönüş sağlayacaktır ancak otoriter siteden gelseler bile bir kez girdiklerinde bir daha girmeyecek kadar kötü bir tasarım ya da içeriğiniz varsa geri dönüş beklemeyin. Düşünün ki sizin hırdavatçı dükkanınızı belediye başkanı öneriyor arkadaşlarına. Mutlaka arkadaşları da oraya gider ancak kötü bir iç dizayn, yüksek fiyatlar ya da müşteri memnuniyetini hiçe sayan bir yaklaşımlar karşılaşırlarsa bir daha gelmeyecek ve sizi bir başkasına önermeyeceklerdir. Bu durum, belediye başkanının da (yani otoriter sitenin) itibarını zedeleyecek bir durumdur.
  • İşte bu noktada backlink benim öngörülerime göre yakın gelecek içerisinde aramızdan ayrılacak bir kavram değildir.
  • Sürekli olarak kaliteli ürün satmanız, ürünlere teknik destek sunmanız, müşteri memnuniyetini ön planda tutmanız, aranılan ürün ya da hizmetin bulunabileceği derecede geniş bir ürün gamına sahip olmanız sürekli bir akışı da beraberinde getirecektir.
  • Daha ötesi bence belediye başkanı (otoriter site) tarafından önerilen esnaf (backlink alan site) kalitesiyle ve müşteriyi memnun etmesiyle belediye başkanına da fayda sağlayacaktır mutlaka.
  • Bunların dışında arkadaşın yazdıklarına katılıyorum. Etkili ve temiz bir öneri geçmişi, geleceğin de inşasına temel oluşturacaktır diyor kendisi özetle.