Konu
Penguen 3.0 Sonrası Kazananlar ve Kaybedenler
21-10-2014, 10:59:43
FiratEkinci
Üyeliği durduruldu
Merhaba arkadaşlar,
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz cumartesi günü Google uzun süredir konuşulan penguen 3.0 güncellemesini başlattı. Bununla ilgili seozom.com'da bir yazı yayınladım. Burada sizlerle de paylaşmak istiyorum. Buyrun;
Agresif link inşaasını benimsemiş SEO yöneticilerinin korkulu rüyası olan penguen güncellemesinin bir yenisi daha cumartesi günü hayata geçirildi. Uzunca bir süredir yurt içi ve yurtdışı SEO kaynaklarında zaten sürekli olarak konuşulan bir konuydu penguen 3.0 güncellemesi. Fakat ilk izlenimlere bakılırsa arama sonuçları üzerindeki etkisi Türkiyede korkulduğu kadar olmadı. Bunu söylerken kendi takip ettiğimiz anahtar kelimelerdeki sıralama değişikliklerini referans alarak söylüyoruz, şu an için penguen 3.0 güncellemesinin arama sonuçlarında ne kadar değişiklik yarattığı ile ilgili elimizde net bir veri yok. Algoritma güncellemesi henüz çok yeni olduğu için güncelleme ile ilgili birşeyler söylemek oldukça güç. Fakat bilmeyenler için penguen güncellemelerinin manuel olarak link inşaası yapmış internet sitelerini cezalandırmayı hedeflediğini hatırlatmakta fayda var.
Aşağıdaki grafiklerde search metrics verileri göre Türkiyede penguen 3.0 güncellemesi sonrası kazananlar ve kaybedenler listelenmiş. Güncelleme sonrası trafik artışı ve azalışı olan internet sitelerini aşağıda görebilirsiniz.
Kaybeden 100 site;
Kazanan 100 site;
Yukarıdaki listelere göz attığımda dikkatimi çeken ilk şey kaybedenler listesindeki foursquare, tubiba, e-sehir gibi firma rehberi niteliği taşıyan internet siteleri oldu. Açıkçası bu bir panda güncellemesi olsaydı kesinlikle bu siteler üzerinde detaylı bir analiz yapma gereksinimi duyardım. Fakat penguen güncellemesinin backlink profilleri üzerinden çalıştığını düşünürsek aynı sektördeki internet sitelerinin düşüş yaşaması benim için bir anlam ifade etmiyor.
SEO bloglarında bu güncelleme ile ilgili veriler paylaşıldıkça sizler için derleyip SEOZOM blogda paylaşmaya devam edeceğiz.