digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Eğer Osmanlı zamanında yaşasaydın cahil kalmaya mahkum olacağını okuyamamışsın tarih okurken. Öyle bir anlatmışsınız ki insanlar devlet parasız yatılı sınavı gibi sanacaklar.

Osmanlı zamanında yaşasaydın enderunda okuyamayacağını biliyor musun merak ettim. Çünkü enderun bir dahi okulu değil sadece Türk olmayan devşirmeleri eğitmek için açılmış bir okuldur.

Enderun a sadece devşirmeler (sırplar, bulgarlar gibi ve doğru avrupa dan alınan çocuklar) alınırdı.

Türk çocukları Kanuni zamanına kadar hiç alınmamış daha sonra da tek tük alınmıştır.

O yüzden tarihte bildiğiniz ilim bilim adamı dediğin, paşa komutan sancak beyi dediğin, şeyhülislam dediğin Osmanlı şahsiyetlerinin %90'ı Türk değildir.

Osmanlının son zamanlarına kadar Türklerin fakir köylüler olmanın ötesine geçemediğini, Sarayda neredeyse hiç Türk bulunmadığını, enderunun da devşirilen doğu avrupalı çocukları eğitmek için kurulduğunu bilmiyor musunuz merak ettim.

Eğitim sistemi bu kadar sorunlu olan Türkiye'de sınıflar arası geçiş mümkündür, Isparta nın köyünden bir çoban okuyup cumhurbaşkanı olabilir. Osmanlıda böyle bir sınıf geçirgenliği cumhuriyet ile karşılaştırılamaz bile. Eğitim eşitliği ve kalitesi modern ülkelere göre geri olabilir ama Osmanlı ile karşılaştırılmayacak kadar iyi bir eğitim sistemimiz var. Osmanlı eğitim sistemi ile bugünkü eğitim sistemini karşılaştırmak osmanlı topları daha iyiydi Altay tankını yapmayalım demek gibidir. Osmanlı devrini bitirmiş ve kendi devrindeki diğer devletlerin ekonomide, sanayide, eğitimde ve askeriye de çok gerisine düştüğü için yıkılmış bir devlettir. Osmanlının kendi devrinde önder olduğu dönemler olmuştur, çağının önünde işler yaptığı dönemler olmuştur. Ama sene 2014 olmuş hala Osmanlı zamanının bugünden iyi olduğuna inananlar olması çok garip.
Seninde doğru bildiğin çok yanlış var. Şehülislam birkere devşirme olamaz. Devşirmelerden seçilmez şeyhülislamlar.
Diğeri sence neden komutanlar vs. devşirme oluyor? Çünkü, devlete en ufak hatasında yok edebilmek için. Akrabası vs. olmadığı için.
Ayrıca o kadar medrese vardı ne gerek var enderunda eğitim almalarına.
Buyrun medreselerde verilen dersler: http://www.beyazhaberler.com/?p=876
Ne farkı var enderundan...