Başlıkta belirttiğim gibi bundan böyle bildiğimiz ve kullandığımız SEO yöntemlerini bir kenara bırakıp yeni çözümler üretmek gerekiyor. Şimdiye kadar uygulanan yöntemlerin büyük bölümü temelinde backlinke dayanıyordu. Makale alımları, link alımları, sosyal medya paylaşımlarının hepsinin kökeninde içeriğin linkini bir yerlerde göstermek vardı. İtiraf edelim, bu link paylaşımlarını da otomatik ya da manuel olarak hep kendimiz yapıyorduk ya da birilerine ücret karşılığı yaptırıyorduk.

Ancak bu tür link paylaşımlarına yani daha doğrusu doğal olmayan backlink edinmelerine Google bundan böyle prim vermeyeceğini, prim vermemek bir yana sert bir şekilde cezalandıracağını son güncelleme ile açıkça belirtti. Açıkça belirtti diyorum, çünkü herkesin bildiği gibi webmasterların büyük bölümüne mesaj gönderdi.

Peki ama sıralamalarda yükselmenin ana etkenlerinden biri ve hatta en önemlisi backlink iken bundan sonra nasıl olacak da backlink alacağız? Parayla alsak olmuyor, paravan kursak olmuyor, paket alsak olmuyor. Ne yapacağız?

Benim şahsi fikrimdir, isteyen katılır isteyen katılmaz. Tartışılabilir ve geliştirilebilir. Kesin değildir, öneridir.

Yapılması gereken backlink için uyguladığımız yöntemlerin tamamını kendi sitemiz içinde uygulamaktır. Şöyle diyelim, bundan önce ne yapıyorduk? Sitemizi kuruyor ve ana keywordleri belirliyorduk. Bu keywordler ışığında içerik giriyor, girdiğimiz içeriklere dışarıdan link alıyorduk. Bununla beraber link alımını domaine de yapıyorduk. Herkesin uyguladığı yol farklı olmasına rağmen aslında minik bir backlink inşaası yapıyorduk.

Bundan sonra uygulanacak yol ise şu olmalı: Öncelikle adam gibi bir makale ile tam anlamıyla dört dörtlük bir içerik girmek gerekiyor. Konusu her ne ise, gelen ziyaretçi bu makalede doyuma ulaşmalı. Oh be sonunda aradığımı buldum demeli. Böyle bir içerik yani. Ama bu içeriği girip yayınlamakla işlem bitecek mi? Bitmeyecek. Esas iş bundan sonra başlayacak. Arkadaşlar bu içeriği bir içerik olarak değil, sanki bir sitenin anasayfası gibi düşünüp ona göre çalışmaya devam etmek lazım. Bu içeriği haftada 1-2 kez girip güncellemek gerek. Yorumlarla beslemek gerek. Siteye girdiğimiz diğer içeriklere ise paravan muamelesi yapıp, bu paravan içeriklerden ana içeriğe backlink sağlayarak güçlendirmek lazım.

Bir örnek vereyim burada:

Diyelim ki hit sağlamak istediğimiz içerik Bebekler İçin Anne Sütünün Önemi olsun. Önce gerçekten nette eşi bulunmaz bir makale yazıp veya yazdırıp, resimlerle, videolarla destekleyip harika bir içerik hazırlıyoruz ve içeriği yayınlıyoruz. Sosyal medyada paylaşımlarını yapıyoruz. 2-3 gün arayla içeriği geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni cümleler, paragraflar, ara başlıklar ekliyoruz. Makale arasına tarih atıp Güncelleme de diyebilirsiniz. Sonra bu makaleyi besleyecek yeni ve benzer içerikleri siteye girmeye devam ediyoruz. Mesela "Bebekler Annesini Nasıl Tanır" "Anneler Bebeklere Neden Düşkündür" gibi. Başlıklara takılmayın şimdi kafamdan uydurdum. Ve girdiğimiz bu yeni makalelerden ilk makaleye sürekli link veriyoruz. Makaleleri kendi aralarında da tek yönlü olarak linklemeyi unutmayın. Tabii ki sitemizi de tek bir makale üzerine kuracak değiliz. Her kategoride bir kaç tane bu şekilde ana makale oluşturup bundan böyle bu makalelere çalışacağız. Sözgelimi, sitenizde 300 makale varsa bunların 20-30 tanesi hit getirecek ana makale, diğerleri ise paravan makale olmalı. Bu 20-30 makale sitenizin ana direkleri olmalı. Sitedeki makale sayısı bir gün 300'den 800'e çıkmış olsa bile, sonradan ekleyeceğiniz bu 500 makale az önce belirttiğim 20-30 makaleyi besleyen paravan makaleler olmalı.

Bu şekilde link inşaasını kendi sitemizin içinde kurmalıyız. İşin özü off page SEO'dur açıkçası. Ama biraz farklı bir yolla. Zaten Google'da sürekli hep aynı şeyi söyler: Kullanıcılar için kaliteli içerik üretin. İşte biz de burada bunu yapmış oluyoruz.

Siteniz hangi aşamada olursa olsun, ister yeni ister eski, bundan böyle güncellemelerden fazla etkilenmemek için böyle yapmak bana göre en sağlam yol.

Kendi sitelerimden birinde bu yöntemi uyguluyorum. 4 gün önce girdiğim içeriği iki kez güncelledim. Her güncellemede 1 sayfa yukarı çıktım. Sıra değil bakın SAYFA. İçeriği ilk yayınladığımda 7.sayfadan giriş yaptı. Eskiden olsaydı içeriği girip bırakırdım. Ama iki kez güncelledikten sonra şimdi 5.sayfada. Ve yeni yayınladığım 2-3 tane makaleden de link verdim. Her verdiğim linkte de 1-2 sıra yukarı çıktı. Bu içeriği önümüzdeki 2-3 hafta içinde 5-6 sefer daha güncelleyip, yorum ekleyip, başka makalelerden link verip sonuçlarına bakacağım. Öyle tahmin ediyorum ki sürekli yükselecektir.

-----------------------------------------

Edit: 23.10.2014

Bahsettiğim makaleyi 1 kez daha güncelledim. Şu an 3.sayfaya geldi. Rakiplerim sefamerve, modanisa gibi e-ticaret devleri.

Ayrıca başka bir sitedeki başka bir makalede ilk 500 de yokken 2 güncelleme ve yine siteye girdiğim 3 benzer içerikten sonra 2 gün önce 28.sayfaya, dün sabah 13.sayfaya geldi. Şu an itibariyle 9. sayfada yer alıyor. Rakipler trendyol, markafoni, gittigidiyor gibi yine devler.

------------------------------------------

İşi bilenler bu yöntemi zaten hali hazırda uyguluyorlar. Bunu burada anlatmamın sebebi sitesi gerileyenler ve ne yapacağı konusunda kafası karışık olanlara biraz yardımcı olabilmek. İnşallah düşündüğüm gibi yardımcı olur.

Basit bir de grafik hazırladım.



Bu durumda anasayfamız biraz dükkanın tabelası gibi iş görür. Falanca Bakkalı gibi. Bu da ayrı bir konu.