Arkadaşlar, fark ettiğim bir şey var ki, biz ne kadar burada optimizasyon bölümünde dolanıp ipuçları formüller öğrenip kendimizce bunları geliştirip uygulasak her güncelleme bizi çarpıp gidiyor. Dün de bunun örneklerinden biri oldu. Yani o kadar uğraş emek Google'ın bir "ol" demesiyle mahvolup gidebiliyor.
Düşünüyorum da 2-3 sene önce hiç SEO falan bilmeden dümdüz mantıkla gittiğim blog'um (sadece ekşi sözlükte tanıtımını yapmıştım o da SEO mantığından değil, onun dışında bağlantılı bloglarla iyi iletişim kurmuştum) inanın bana günde 150-200 hit alıyordu ama her gönderinin altı 10+ yorum oluyordu. Kemik 100 kişilik bir kitle vardı ve deli gibi paragraf paragraf yorum döşüyorlardı. O zaman belki o siteyi geliştirip üstüne koysam şu an alanının lider sitesi olurdu. İçinde 1500 özgün içerik vardı. Her gün ortağımla beraber 3-4 tane giriş yapıyorduk. Ama işte iş güç derken son 1 senedir ayda birkaç post atıp bırakıyoruz, ki hala ona bir şey yapmadım, zaten hala da blogspot.com.tr uzantılı şekilde devam ediyor.
Yani şimdi düşünüyorum, bugün 10K hitli sitemde öyle bir yorumcu kitlesi, sadık sağlam refresh yapıp yazı-film-içerik bekleyen bir kitle toplayamadım. Tek yaptığım diğer alakalı bloglarla doğal bir şekilde iletişimde olmaktı. Onlar sidebar'dan benim linkimi vs. vermişlerdi. Boynuz kulağı geçti durumu olmuştu sonrasında. Şimdi bakıyorum 0 SEO bilen halimle çoğu kişinin özeneceği bir site-blog yaratmıştım. Şimdi bu kadar didikledikçe spamlar, cezalar gelip bizi buluyor.
Dizi film siteleriyle uğraşıyorum şu aralar. Birkaç büyük sitem bu alanda sıkıntıya girdi. Şimdi bir de yeni açtığım film sitesi vardı 1 hafta önce, özgün şekilde açıklamaları girip elle tek tek ekleme yapıyordum video'ları başka yerden alıp. (vakit ayırabildiğimde kendim de upload yapacağım ama server'daki convert işlemleri anca büyük sitelerin video uploadlarına zaman yettirebiliyor şu an) Bir karar aldım ve bu siteme birkaç ufak forum sözlük tanıtımı dışında (onlar da tamamen doğal olarak elle yapacağım) hiçbir SEO çalışması yapmayacağım. Bunun dışında sitemle alakalı ilgilenebilecek kişilere tek tek öneririm, Facebook-Twitter paylaşımlarını aksatmam vs. ama tek bir footer almayacağım, tanıtım yazıları organik şekilde gelene kadar bekleyeceğim. Bakalım ne olacak...